5 favorieten boeken van een kleuter en een peuter (2019)

Ik loop even op de zaken vooruit, want het is pas van 2 tot en met 13 oktober 2019 de kinderboekenweek. Toch deel ik vandaag onze favoriete kinderboeken. Iedere avond is het sowieso feest. Dan pakken we een leesboek, kruipen tegen elkaar aan en gaan lekker lezen met een van de kinderen. Hier maken we echt tijd voor en is echt even een rustmomentje voor het slapen gaan, maar ook even het een op een momentje. Met onze kleine man ga ik vaak even overdag op schoot zitten met een boekje. De oudste twee komen vooral ‘s avonds even lekker ‘chillen’ met een boekje. 

De favoriete vijf boeken van Tante Pollewop (kleuterleeftijd)

De wereld van de Gorgels – Jochem Myjer

Dit boek is het boek dat je eigenlijk als eerste moet lezen voordat je aan de andere twee boeken van Jochem gaat beginnen over de Gorgels. Dit boek vertelt hoe het er aan toe gaat bij de Gorgel families. Gorgel Bobba is in dit boek de hoofdpersoon. Van geboorte tot afstuderen aan de waakgorgelschool. Zo komt Bobba bij een speciaal mensenkind terecht die hij voor acht maanden in het jaar moet beschermen tegen brutelaars. Mocht je het boek nog niet kennen? Wij vinden het een aanrader voor op het verlanglijstje van de goede Sint, verjaardag of voor onder de kerstboom.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth

Je ontkomt er niet aan als ouder, ieder kind krijgt hem….Ja p.p.p. fase en dat gaat niet over de patatjes hoor. Nee, kinderen hebben de grootste lol om poep, plas en piemels. Dus een boekje over de mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept is natuurlijk hilarisch voor kinderen in deze fase.  De kleine mol die zo bijziend is, heeft niet gezien wie er op zijn kop heeft gepoept en gaat bij diverse dieren langs om te vragen of zij het waren. Zal hij erachter komen?

De Gruffalo

Een muisje liep eens op een pad en kwam daarbij een uil, een vos en een slang tegen. De muis schepte op over een Gruffalo, maar dacht dat ie niet bestond….Niets bleek minder waar. Dit boekje hoef ik amper te lezen, want bij het lezen van de eerste zin, wordt hij inmiddels bijna opgezegd. Het boek leest heerlijk weg samen met de kinderen. Prentenboeken doen het gewoon heel goed in deze leeftijd.

Pieter Konijn, Postbode Pieter – Beatrix Potter

Welk kind houdt er niet van post? Bij mij thuis vinden ze het in ieder geval geweldig om post te krijgen. Hoe leuk is dit boekje dan wel niet dat Pieter overal brieven mag bezorgen. Dat is het allerleukste van dit boekje. Want op iedere bladzijde zit er weer een envelop waarin post zit. Ze zitten hier te popelen om te kijken wat erin zit. Ook al hebben we dit boekje al honderd keer gelezen. Het blijft geweldig om de post eruit te halen. Pieter wordt hier door zijn moeder op pad gestuurd en van het een komt het ander en ontdekt hij iets waarbij hij hulp nodig heeft van de politie en zijn dorpsgenootjes.

Zoek en vind Prinses – Rachel Elliot en Lisa Regan

Dit is een echt meisjesboek over prinses Sabrina die naar een bal mag en op zoek gaat naar de mooiste jurk. In het boek staan leuke zoekopdrachten. Zo wordt het een actief leesmomentje. Daarnaast zit er bij het boek een armbandje met bedeltjes. De bedeltjes vindt je terug in het boek. Zoek je mee?

De favoriete vijf kinderboeken van onze beer (peuterleeftijd)

Mijn leuke vroemtuigenboek – Richard Scarry

Dit boek kan je zo een week over doen om te lezen. Naast dat er hele korte verhaaltjes staat en heel veel auto’s in. Mijn mannetje is echt een groot autofan. Auto’s mee in bed, auto’s om mee te spelen, auto’s op straat. Dan moet je ook gewoon een boek hebben over auto’s, vrachtauto’s en kranen. Wist je dat je in dit boek ook op iedere pagina een goudkevertje kan vinden. Wij maken er een sport van om hem te vinden. Het tafereel wat we samen hebben is heerlijk. Mama, zie jij het kevertje al? nee en jij….ja ik zie hem ik zie hem, zie jij hem ook. Goed zoeken hoor want hij is echt heel klein.

Kiekeboe!

Dit boekje heeft geen tekst, maar de flapjes open maken vind hij geweldig. Doet me een beetje denken aan de dribbelboekjes van vroeger. Die vond ik geweldig. Dit boekje, zoals de titel al zegt, gaat over verstoppen. Wie zitten achter de pootjes of vleugels verstopt? En herken je ook de allerlaatste? Dit boekje is bij ons bijna versleten na drie jaar kiekeboe! Hopelijk kan de jongste er ook nog even van genieten

Zien-voelen-horen Dino’s

Bij een collega nam ik een stapel kinderboeken mee. Dit was er een van. Haar zoon was er op uitgekeken, maar mijn kleine dino fan was er dolblij mee. Samen lezen, voel en horen. Bij sommige geluiden deden we gewoon de dino na. Dikke pret hebben we dan samen.

het timmermannetje

Dit boekje hebben we net nieuw en is van zijn broertje, maar wij lezen ze nu al lekker samen. Kunnen we straks vertellen hoe leuk die boekjes wel niet zijn. Zonder dat we sturen kiest hij zelf wat hij leuk vind. Werken zoals hij dat noemt vind ie geweldig. Dat hij dit boekje dus geweldig vind verbaasd me niks.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

Ben je op zoek naar boeken over hooggevoeligheid? Wellicht vindt je deze lijst wel interessant.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial