Prikkelzoeker en extrovert, kan ik dan ook HSP zijn?

Ben jij steeds op zoek naar prikkels, gedij jij goed in grote groepen, ben je alles behalve introvert. En toch merk je dat je soms helemaal leeg loopt en overprikkeld bent, maar je snapt niet waarom? Een kleine groep hoogsensitieve personen is extrovert en prikkelzoeker. Voor deze groep mensen duurt het vaak langer voordat ze ontdekken dat ze hoogsensitief zijn. In deze blog wil ik vooral aandacht besteden aan de extroverte prikkelzoekende HSP.

Verschillende soorten HSP

In een eerdere blog besteedde ik al aandacht aan de verschillende soorten HSP. Hoogsensitiviteit is namelijk niet onder een noemer te plaatsen. Introvert, extrovert, ambivert, sterke wil, prikkelzoeker, rustzoeker. En deze eigenschappen zijn ook heel goed met elkaar te mixen.

De high sensationseeker (HSS) herkennen

Hoogsensitief zijn met de High Sensation Seeker (HSS) heb je in de introverte en de extraverte variant. Je verlangt naar activiteit, een bruisend sociaal leven en uitdagingen. Alles lijkt aantrekkelijk en niets is te gek, en je barst van de energie. Een echte prikkelzoeker. Ook kunnen je emoties snel oplopen en je hebt dan behoefte aan een uitlaatklep om stoom af te blazen. Gelukkig verdwijnen de spanningen snel. Overstimulatie treedt vaak op wanneer je te veel hooi op je vork neemt en daarna volledig uitgeput raakt. In vergelijking met niet-HSP heb je meer rust en hersteltijd nodig. Het is van essentieel belang om goed naar je behoeften te luisteren.

Samenvattend zijn dit de belangrijkste kenmerken van een HSS/sterk-wil-type:

  • Grote behoefte aan variatie;
  • Sterke neiging om anderen te helpen;
  • Bereidheid om nieuwe activiteiten en uitdagingen aan te gaan;
  • Vaardigheid in het presenteren van tegenargumenten en het voeren van discussies;
  • Verlangen om bij te dragen aan verbetering van de wereld;
  • Leergierigheid;
  • Streven naar autonomie en zelfbeschikking;
  • Hoge behoefte aan lichamelijke activiteit;
  • Uitdagingen in samenwerken;
  • Snel verveeld raken, vooral na het beheersen van nieuwe vaardigheden;
  • Onmiddellijke uitvoering van ideeën, weinig geduld voor wachten;
  • Gevoel van somberheid bij een dag zonder activiteiten (onderprikkeling);
  • Weerstand tegen het horen van “nee” en moeite met kritiek.

Lees ook: Hoogstimulatief, wat is dat eigenlijk?

Een prikkelzoeker heeft de berg beklommen en rust op een fijne plek uit.

Op zoek naar avontuur

Hoogsensitieve prikkelzoeker zoeken vaak fysieke uitdagingen en avontuurlijke activiteiten die hen een kick geven, zoals skydiven, bergbeklimmen of motorrijden. Ongeveer de helft van deze groep zoekt dergelijke prikkelende activiteiten, maar slechts een klein percentage doet extreme sporten zoals skydiven. Ze worden aangetrokken door de intense ervaring en de adrenalinekick, waarbij de nieuwe activiteit en de intense gevoelservaring leidend zijn. Ze ervaren een spanningsveld tussen angst en verlangen, maar voelen na afloop een grote ontlading. Hoewel ze de risico’s accepteren, denken ze goed na en wegen ze de risico’s zorgvuldig af, trainen ze uitgebreid, bereiden ze zich goed voor en nemen ze de juiste veiligheidsmaatregelen om het risico te beperken.

Nieuwe ervaringen en veranderingen

Hoogsensitieve prikkelzoeker heeft een sterke drang naar nieuwe ervaringen en het realiseren van verandering en vernieuwing. Ze verkennen graag nieuwe gebieden, leren spelenderwijs, zijn geïnteresseerd in kunst en muziek die intense ervaringen bieden, verkiezen het ontdekken van nieuwe plekken boven het teruggaan naar bekende plaatsen, en bouwen diverse vriendschappen op. Ook denken ze divergent, associatief, creatief en intuïtief. En ze zijn constant op zoek naar nieuwe informatie, proberen dingen uit, en leren van hun ervaringen. Creativiteit uit zich niet alleen in het maken van creatieve producten, maar ook in het vinden van nieuwe denkrichtingen en het zien van verbindingen en kansen die anderen misschien niet opmerken.

Nieuwsgierigheid

De prikkelzoekers volgen hun nieuwsgierigheid en blijven openstaan voor mogelijkheden, terwijl niet prikkelzoekende hoogsensitieve personen (HSP) doorgaans terughoudender zijn en minder van plotselinge veranderingen houden. Hoewel ongeveer de helft van de HSP ook van spelenderwijs leren, ontdekken en creëren houdt, lijkt dit meer te maken te hebben met hun behoefte aan diepgaande informatieverwerking dan met het nastreven van nieuwe ervaringen en intense gevoelservaringen.

Buiten de lijntjes kleuren

De prikkelzoeker wil vaak ook buiten de lijntjes kleuren en zijn daardoor bereid om buiten de sociale normen te treden om op zoek te gaan naar intense ervaringen. Dit kan ze dan een euforische stemmingen geven of andere bewustzijnsstaten. Dat zie je dan terug in de activiteiten die ze ondernemen. Je kunt daarbij denken aan:

  • Het bijwonen van feesten,
  • Een levensstijl gebaseerd op genot,
  • Wisselende seksuele partners,
  • Alcohol- of drugsgebruik,
  • Gokken,
  • Shoppen,
  • Gamen en
  • Intensief gebruik van sociale media.

Hoogsensitieve mensen hebben ook een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en willen maatschappelijke normen naleven. Daarom bijt het buiten de lijntjes kleuren vaak ook de prikkelzoekende HSP. Waardoor ze het buiten de lijntjes kleuren onderdrukken. Wat dan vaak ook kan leiden tot problemen op allerlei vlakken (juridisch, financieel, persoonlijk of emotineel). Kleuren ze wel buiten de lijntjes dan komen de emoties schuld en schaamte vaak voor.

Prikkelzoeker en extrovert

De link tussen hoogsensitiviteit wordt bij extroverte prikkelszoekers dan vaak niet gelegd. Hoe kan ik nou hoogsensitief zijn? Toch is een een klein deel van de HSP dus extrovert en zoekt naar prikkels. Daardoor kan het vaak ook lang duren voordat deze HSP ontdekt dat ie hoogsensitief is. Maar je bent niet voor niets dit gaan zoeken. Wil jij weten of je die prikkelzoekende HSP bent, doe dan deze Engelstalige test.

Je kunt ook aan de slag gaan met het werkboek van Sannie Smit, Leef Hoogsensitief.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Bronnen:

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial