HSP Geeske aan het woord

De Groningse Geeske deelt vandaag haar verhaal over en ervaring met hoogsensitiviteit. Waarom ze haar hoogsensitiviteit een vloek en een zege is. Benieuwd naar Geeske haar ervaring? Lees je mee met haar ervaringen?

Geeske, stel jezelf eens voor?

Ik ben Geeske Hogenhuis, 43 jaar. Ik ben getrouwd en heb een zoon van 15. We wonen in de provincie Groningen. Ik ben schrijver en vlogger. Ik schrijf en vlog op mijn eigen platform Geeske Hogenhuis over mentale gezondheid, creativiteit en boeken. Over mijn ervaringen met hoogsensitiviteit, chronische vermoeidheid en terugkerende depressies schreef ik het boek ‘Dit is niet wie ik ben – Wat mijn depressies mij leerden’.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Ik kwam erachter dat ik hoogsensitief ben toen ik 27 jaar was en thuis kwam te zitten met een burn-out. Ik werkte daarvoor als docent Frans op een middelbare school, maar moest hiermee stoppen, omdat ik alle prikkels niet aankon.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Over het algemeen vind ik hoogsensitief zijn een zegen en een vloek. Ik ben snel overprikkeld en moe, waar ik veel last van kan hebben, maar ik kan ook heel erg genieten van kleine dingen en mooie details opmerken.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent, Geeske?

Ik merk vooral dat ik hoogsensitief ben in sociale situaties waar veel prikkels zijn. Dus feestjes of in de supermarkt met veel mensen en lawaai.

Ook interessant: HSP Sannie aan het woord

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Ik heb vaak last van overprikkeling wat ik heel vervelend vind. Het zorgt ervoor dat ik sommige dingen niet meer kan doen, zoals zelf autorijden of op vakantie gaan in het buitenland.

Wat ik wel heel erg fijn vind is dat ik heel weinig nodig heb om gelukkig te zijn. Ik geniet enorm van kleine dingen zoals nu de uitlopende bomen en planten, fluitende vogeltjes, mijn kat die aan het spelen is en een lekker kopje thee.

Geeske met haar boek "dit is niet wie ik ben".

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Mijn hoogsensitiviteit heeft nogal veel invloed op mijn werk. Studeren gaat prima, maar als ik in een situatie ben waar ik met anderen moet samenwerken en er is ook nog veel lawaai om me heen, dan kan ik me niet concentreren en word ik heel snel moe. Daarom werk ik al sinds mijn 28e thuis.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Ik hou elke dag rekening met mijn hoogsensitiviteit en zorg zo goed mogelijk voor mezelf. Ik heb bijvoorbeeld een vaste dagindeling, probeer elke dag te wandelen en te mediteren en spreek niet vaker dan 2 keer in de week af met anderen.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Mijn hoogsensitiviteit heeft veel invloed op ons gezinsleven. Ik kies er vaak voor om niet mee te gaan naar de stad om te winkelen en ga niet meer mee op vakantie naar het buitenland. Ook moet mijn man altijd rijden als we met z’n allen ergens naartoe gaan. Ik ervaar ook chronische vermoeidheid waardoor ik soms veel tijd alleen nodig heb om bij te komen.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Het enige wat helpt als ik echt overprikkeld ben is alleen zijn in een donkere, stille kamer. Ik trek me dan meestal even terug in de slaapkamer. Een nacht goed slapen helpt ook heel goed om te herstellen.

Geeske, heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Ik ben bij verschillende psychologen geweest, maar ze onderkenden mijn hoogsensitiviteit niet. Ik moest vooral méér gaan doen: vaker afspreken met vrienden en juist wel meer buitenshuis gaan doen, wat mijn chronische vermoeidheid verergerde. Daarom heb ik veel zelf uit moeten zoeken. Blogs en vlogs van andere lotgenoten hebben mij heel erg geholpen. Dat is waarom ik er ook over schrijf op mijn blog en in mijn boek.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Het belangrijkste dat ik geleerd heb over hoogsensitiviteit en het leven in het algemeen is dat een mens weinig echt nodig heeft om tevreden te zijn. Het is ok om een leven te hebben dat over ‘kleine’ dingen gaat: een lekker kopje thee of koffie, een mooi boek, samen eten met familie of vrienden. Tegenwoordig zijn er nogal veel verwachtingen over het leven dat je zou moeten leiden: fulltime werken, een gezin hebben, drie keer per jaar op vakantie, veel vrienden hebben, elke week drie keer sporten. Leuk als dat voor je werkt, maar het hoeft niet. Ik ben ook tevreden met minder.

Dank je wel

Geeske, bedankt dat je jouw verhaal wilde delen in HSP aan het woord. Het is mooi om te lezen hoe iedere HSP op zijn of haar eigen manier het hoogsensitief zijn ervaart. Wil jij Geeske blijven volgen? Ze is vooral actief op Instagram.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Wil jij ook je verhaal delen op Inge Beleeft? Voel je vrij om mij te mailen op inge@ingebeleeft.nl

Om je verhaal te delen hoef je geen blogger te zijn. Je mag het onder je eigen naam doen of anoniem.

Foto is van Geeske zelf en is met haar toestemming gebruikt.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial