HSP aan het woord: Anne Sophie, ik ben ik en jij bent jij!

In deze nieuwe HSP aan het woord deelt Anne Sophie haar verhaal. Lees hoe ze ontdekte waarom ze zo ‘anders’ reageerde dan anderen. Met burn-out klachten meldde ze zich bij een psycholoog en die bracht de puzzelstukjes bij elkaar.

Vertel eens, wie ben je Anne Sophie?

Ik ben Anne Sophie Buitendijk, ben 24 jaar en woon samen met mijn man in Dordrecht. Ik werk als zelfstandige als Eventmanager, als LOTUS bij EHBO en BHV trainingen en ik verkoop handgemaakte items. Een manusje van alles eigenlijk.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Ik was altijd moeilijk, vreemd, emotioneel en gevoelig. Zo was ik nu eenmaal. Ik functioneerde soms wel anders, voor mijn gezin wat lastig, maar dat was dan maar zo. Ik had vele hobby’s, had maar weinig vriendinnetjes en werkte veel voor school en zat lang aan mijn huiswerk. Dat laatste brak me op in het tweede jaar van mijn studie. Toen ben ik naar een psycholoog gegaan met burn-out klachten. Daar kwam ik erachter dat mijn gevoelens en reacties niet zomaar bij mezelf zijn horen, maar dat dat kenmerkend is voor hoogsentitiviteit. Sindsdien ben ik er meer over gaan lezen en herken ik dit erg bij mezelf.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Over het algemeen vind ik het wel prima, ik ondervind er niet zo veel hinder van in mijn dagelijks leven. Ik ben alleen net even wat anders in veel dingen.

Anne Sophie is ook hoogsensitief en deelt in dit blog haar verhaal.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Ik merk het vooral aan mijn emoties. Ik reageer heel snel met extreme blijheid of juist erg sip zijn, naar aanleiding van een gebeurtenis of emoties van een ander. Daarnaast heb ik echt reset-momentjes nodig om niet overprikkeld te raken.

Dingen die ik vroeger gewoon gek aan mezelf vond, hebben nu een naam en plekje. Zoals het niet kunnen verdragen van panty’s, gladde stoffen of naadjes. Of zoals het extreem rustig worden van mijn haren kriebelen.

Lees ook: Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Dat ik mezelf goed in de ander kan inleven en een luisterend oor of peptalk kan bieden vind ik echt top aan hoogsensitief zijn. Doordat ik een ander goed aanvoel, kan ik van waarde voor hem of haar zijn.

Wat ik lastig vind is dat ik soms anders reageer, bijvoorbeeld met mijn emoties en dat ik dan bang ben voor anderen hun mening. Dat ze me raar vinden ofzo. Ik wil nog graag leren hoe ik kan accepteren dat hoogsensitief zijn bij mij hoort. Dat anderen daar een mening over mogen hebben, maar dat dat mij niet minder maakt als persoon.

KokenKoken

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Op mijn studie heeft het een enorme invloed gehad. Ik heb niet voor niets een burn-out en bijna een tweede achter de rug. Maar gelukkig heb ik er mee leren omgaan. Nu heb ik er met mijn werk minder last van. Een deel van mijn werk, het verkopen van handgemaakte producten is juist ontstaan door/vanwege mijn hoogsensitiviteit, ik ontprikkel namelijk erg goed door te handwerken. Wat mijn LOTUS-werk betreft geldt over het algemeen wel: hoe groter de groep cursisten, hoe langer ik moet ontprikkelen.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Ik probeer mijn hoogsensitiviteit een plekje te geven in mijn leven. De dingen die ik lastig vind, probeer ik op te lossen en de dingen die juist fijn gaan, daar ben ik blij mee.

Bijvoorbeeld panty’s dragen doe ik niet, want daar word ik geen leuker mens van. Maar daarbij wil ik nog wel leren lak te hebben aan scheve gezichten, als ik ’s winters met blote benen loop.

Of bijvoorbeeld als een vriendin mij iets leuks vertelt en ik krijg de rest van de dag de blijdschap niet meer uit mijn lijf, dan ben ik dankbaar dat ik een hoogsensitief persoon ben.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Hoogsensitiviteit is wel een dingetje hier in huis. Mijn man begrijpt mij goed en accepteert me, inclusief mijn karaktereigenschap hoogsensitiviteit. Zelf voel ik me soms wel bezwaard tegenover hem. Dat hij een lamme arm krijgt op de bank van het kriebelen in mijn haar of de honderden (toekomstige) handwerkprojecten die door het hele huis liggen.

Gelukkig levert het ook veel op. Ik ben vaak enthousiast, ik hou van random dansjes in huis en kan altijd goed naar hem luisteren. Huishoudelijke dingen zijn erg geordend en gestructureerd en daar heeft mijn man ook weer baat bij.

Hoogsensitief zijn heeft altijd positieve en negatieve kanten, zoals eigenlijk alles. Dus ook in ons huis.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Als ik overprikkeld ben, neem ik lekker een momentje voor mezelf. De ene keer is dat met een lekker drankje (mijn voorkeur is chocolademelk of thee 😉) en een handwerkje op de bank, de andere keer ga ik lekker huishoudelijk werk doen om te ontladen. Het ligt er vaak ook aan of ik negatieve/neerslachtige emoties te verwerken heb of juist enthousiaste/drukke emoties of gebeurtenissen.

Ook interessant: Hobby inspiratie voor hoogsensitieve mensen

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Hoogsensitiviteit en hoe daarmee om te gaan is wel langsgekomen toen ik gesprekken had voor mijn burn-out bij de psycholoog, maar verder ben ik zelf veel op onderzoek uitgegaan. Boeken uit de bieb, internet afstruinen, of mensen (zoals Inge) volgen op social media.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon zijn is niet raar, vreemd of apart. Het maakt jou jou en mij mij. Als je het een plekje geeft en ermee om leert gaan, kun je het als een kracht gebruiken en niet als een last.

Dankwoord

Anne Sophie, dank je wel voor het delen van jouw eerlijke ervaring met je hoogsensitiviteit. Ik vind het heel mooi hoe je jouw creativiteit inzet om zo andere hoogsensitieve mensen te helpen. Door producten te maken die helpen bij het ontprikkelen. Ben je benieuwd wat Anne Sophie maakt? Neem dan eens een kijkje op haar instagram.

foto’s zijn van Anne Sophie en van pixabay.

SpeelgoedSpeelgoed

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial