HSP Joanne aan het woord

Het is alweer even geleden dat er een HSP aan het woord online kwam. Joanne deelt haar reis van de modewereld naar het worden van een ondernemer. Ze werkte in de mode-industrie als model en stylist, maar realiseerde zich dat dit niet overeenkwam met haar gevoelige aard. Hoe ze tot deze stap kwam, wat ze nu doet en hoe ze het hele hoogsensitieve avontuur beleeft, vertelt ze vandaag in dit blog. Lees je mee?

Joanne, vertel eens wie je bent?

Hi! Mijn naam is Joanne, 27 jaar en ik woon samen met mijn vriend. Ik ben jaren werkzaam geweest in de mode, maar heb ontdekt dat deze wereld niet meer volledig bij me past. Mijn gevoelige karakter zat me als model en fashion stylist vaker in de weg dan dat ik ervan kon genieten. En dat is natuurlijk super zonde! Inmiddels werk ik als blogger (op mijn eigen blog Make people stare) freelance tekstschrijver én ben ik een hele nieuwe kant op gegaan. Ik ben een onderneming begonnen in de astrologie en schrijf uitgebreide geboortehoroscoop readings.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Ik had al vaker van de term hoogsensitief gehoord, maar toen ik in 2019 het boek ‘Leven met hooggevoeligheid’ van Susan Marletta-Hart las, viel alles pas écht op zijn plek. Sindsdien ben ik me er flink in gaan verdiepen. Ik heb vorig jaar zelfs een studie tot HSP coach gevolgd. Niet alleen met het doel om anderen te kunnen helpen, maar ook om mezelf en mijn hoogsensitiviteit nog beter te leren kennen.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Hoewel het me ook in de weg heeft gezeten, ben ik er nu alleen maar dankbaar voor. De mooie kanten van hoogsensitiviteit worden nog zo vaak over het hoofd gezien.

Joanne staat met een zonnebril in haar hand bij een witte muur.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Eigenlijk aan vrij veel dingen: van overprikkeling in grote groepen en gevoelig zijn voor harde geluiden tot het overnemen van andermans emoties.

Lees ook: Zelf stoppen met emoties overnemen van anderen

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Het vervelendste vind ik mijn gevoeligheid voor lichamelijke pijn. Wat ik heel fijn vind, is dat ik dicht bij mijn emoties sta en een sterk onderbuikgevoel heb. Eerder vond ik het vervelend als ik niet ‘gewoon kon doorbijten’, maar nu waardeer ik het juist dat mijn lichaam en gevoel duidelijke signalen geeft als iets niet de juiste keuze is voor mij.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Ik heb jaren in de modewereld gewerkt als model, modeblogger en stylist. In mijn styling studie kon ik al mijn creativiteit goed kwijt. Ik vond het heerlijk om magische beelden te creëren en om met unieke mensen te werken. Nadat ik voor een langere periode als model in het buitenland ging werken, kwam ik erachter dat ik niet op mijn plek was. Ik moest mijn gevoelige kant verbergen en een ‘fake it till you make it’ houding aannemen. Iets wat totaal niet bij me past. Uiteindelijk ben ik vanuit huis gaan werken als online stylist, blogger en tekstschrijver. Sinds dit jaar ben ik daarnaast een nieuwe onderneming begonnen: Staring at the moon. Hiervoor schrijf ik persoonlijke geboortehoroscoop readings.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Als zelfstandig ondernemer kan ik mijn eigen tijd indelen en heerlijk vanuit huis werken. Ik heb gemerkt dat dit erg goed bij me past. Op deze manier raak ik ook minder snel overprikkeld.

Beinvloed jouw hooggevoeligheid het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Mijn vriend is niet hoogsensitief, waardoor we elkaar niet altijd even goed begrijpen. Gelukkig heb ik door de jaren heen ontdekt waar mijn grenzen liggen en wat ik nodig heb, zodat ik dat beter kan communiceren. Verder maken we het vooral niet te zwaar en geven we elkaar veel ruimte.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Na een feestje, dagje weg, belangrijke afspraak of een andere sociale gelegenheid plan ik altijd een dag vrij. Ik heb tijd nodig om rustig aan te doen. Meestal plof ik op de bank met een grote kop thee en een boek, maar wandelen met mijn vriend of in stilte een uitgebreid ontbijt klaarmaken werkt ook erg goed.

Ook interessant: 33 zelfzorg momenten voor hoogsensitieve mensen

Joanne poseert op het strand bij een duinpan.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Ja, ik heb ongeveer een jaar lang sessies gevolgd bij een HSP therapeut. Niet omdat ik mijn hooggevoeligheid als een probleem zag, maar puur omdat ik mezelf nog beter wou leren kennen. Het was super waardevol! Daarnaast ben ik zelf aan de slag gegaan aan de hand van mijn geboortehoroscoop. Ik heb zoveel bijzondere inzichten gekregen door de stand van de planeten te bestuderen! Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar astrologie kan echt helpen om je hooggevoeligheid te ontdekken en te omarmen. Daarom wil ik deze kennis ook heel graag delen door middel van mijn speciale HSP geboortehoroscoop reading.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat ‘gevoelig zijn’ niet gelijk staat aan ‘zwak zijn’. Dat je je niet altijd maar moet aanpassen aan de harde en extraverte norm, maar dat jouw talenten juist beter tot zijn recht komen als je dicht bij jezelf blijft.

Dankwoord

Joanne, dank voor het delen van jouw verhaal. Mooi om te zien wat je bereikt hebt. Heel mooi om te zien dat jij je hoogsensitiviteit inzet als kracht.

Foto’s zijn met toestemming verkregen van Joanne.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial