HSP Tamara aan het woord

Tamara ontdekte pas recentelijk haar hoogsensitiviteit na jaren van depressies en angstklachten. Na een post op instagram vielen puzzelstukjes ineen. In deze persoonlijke blog vertelt ze welke invloed HSP had en heeft. Ook deelt ze hoe zij ermee omgaat en wat haar helpt. Lees je mee met Tamara haar verhaal?

Vertel eens Tamara, wie ben je?

Hola! Ik ben Tamara, 33 jaar en woon samen met mijn man en dochter van 2 in Spanje. Op dit moment ben ik freelance tekstschrijver. Op mijn website hou ik momenteel een eigen blog bij over onze reis en leven in Spanje.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Sinds mijn 17e heb ik helaas te maken gehad met depressies en angstklachten. Na jaren van therapie en medicatie viel het kwartje van hoogsensitiviteit eigenlijk pas aan het begin van dit jaar. Het besef kwam toen ik een Instagram-post zag met kenmerken van HSP, waarvan ik me realiseerde dat ze voor 100% op mij van toepassing waren. Ik dacht altijd dat iedereen deze klachten ervaarde en dat ik me ‘gewoon’ aanstelde. Ik ben me erin gaan verdiepen en kon er niet omheen dat ik HSP ben, en ook HSS. Om het nog wat ingewikkelder te maken

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Ik ben opgelucht dat ik eindelijk weet wat er aan de hand is en hoe ik ermee om kan gaan, maar ik ben nog niet op het punt gekomen waarop ik het als een kracht kan benutten. Voor mij blijft het nog steeds een obstakel en ik voel me nog lang niet altijd goed in mijn vel. Maar ik heb wel goede hoop en vertrouwen dat dit beter gaat worden. Ik ga er alles aan doen om er mee om te leren gaan op een manier die voor mijn gezin en mijzelf goed is.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Eigenlijk merk ik het aan mijn hele staat van zijn, in zowel positieve als negatieve zin. Geluiden komen hard bij mij binnen en bepaalde muziek kan me echt op mijn zenuwen werken. Sociale situaties vind ik aan de ene kant geweldig, want ik heb die prikkels nodig om niet verveeld te raken. Aan de andere kant, zijn ze uitdagend omdat ze me volledig uitputten. Wat ik ook ervaar is dat simpele gebeurtenissen diepe indruk op mij maken en ik doorzie dingen snel terwijl andere dan niet begrijpen waar ik het over heb.

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Ik vind het mooi dat ik mezelf goed kan inleven in andere mensen en dat ik daardoor diepgaande vriendschappen heb. De andere kant is dat ik enorm kritisch naar mezelf toe ben, hoge eisen stel ik eindeloos blijf nadenken over mijn eigen valkuilen. Ik kan me ook goed voorstellen dat mensen mij soms lastig te begrijpen omdat ik vol tegenstrijdigheden zit door het stukje HSS en een ambivert karakter.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Studeren ging altijd vrij soepel voor mij; ik zette door tot ik mijn doelen bereikte, wat resulteerde in een aantal prima diploma’s. Werk daarentegen bleek altijd een uitdaging. Ik raakte snel verveeld en tegelijkertijd voelde het intens, vooral omdat ik vaak banen had waarbij ik veel interactie had met mensen. Ik raakte al snel gedemotiveerd door voortdurende vergelijkingen met anderen en het gevoel dat ik nooit voldeed aan mijn eigen verwachtingen. Nu ik werk als tekstschrijver en de vrijheid heb om mijn eigen weg te gaan, voel ik een last van mijn schouders vallen. Maar eerlijk gezegd, het stemt me ook verdrietig dat ik niet simpelweg goed kan functioneren en genieten van een drukke, sociale baan met veel collega’s. Het lijkt erop dat ik mentaal nog steeds worstel met deze uitdaging.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Ik merk snel wanneer de druk te hoog wordt. Dan trek ik me dan terug, maar vaak pas nadat het al te laat is. Ben nog steeds zoekende naar wat het beste voor mij werkt. Het voelt alsof ik mezelf nog steeds aanstel, en bovendien weet ik niet goed welke stappen ik moet nemen om me weer beter te voelen. Als ik overweldigd ben, zie ik simpelweg niet waar ik moet beginnen. Misschien moet ik in de toekomst overwegen om hulp te zoeken hierbij.

HSP Tamara aan het woord.

Beinvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Mijn vriend herkende de kenmerken van HSP direct, waardoor hij hier zelf ook wat beter mee kan omgaan. Hij doet heel erg zijn best en begrijpt wanneer ik tijd alleen nodig heb. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik soms te weinig communiceer waardoor hij ook niet kan weten wat er in me om gaat en dan ga ik de ‘strijd’ alleen aan.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Ik heb het vaak te laat door,  waardoor ik redelijk overstuur ben en me neerslachtig voel. Dan duurt het nog langer voor ik er overheen ben. Pas als ik constant in tranen ben weet ik dat er iets moet gebeuren. Vroeg naar bed, mezelf terugtrekken met een boek of serie, yoga of een wandeling zorgt dat ik weer herstel.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Nee nog niet. Ik denk wel dat ik dit in de toekomst wil gaan doen. Hiervoor wil ik eerst zelf goed weten wat mijn grootste valkuilen zijn.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Het belangrijkste wat ik heb geleerd over hoogsensitiviteit is dat het een echte eigenschap is en dat ik mezelf niet aanstel. Dingen komen daadwerkelijk anders en intenser bij me binnen. Dit besef heeft me doen inzien dat ik niet altijd over mijn grenzen hoef te gaan; ik heb ook het recht om me fijn en rustig te voelen.

Dank je wel Tamara

Tamara, dank je wel voor het delen van jouw verhaal. Je staat zoals jezelf aangeeft nog aan het begin van de ontdekkingsreis en daarom ook heel waardevol om je verhaal te delen. Weet dat je er niet alleen voor staat en je hulp mag vragen aan een professional of aan degene die je dierbaar zijn. Ze willen je met liefde helpen.

Foto’s zijn van Tamara en in overleg met haar mocht ik deze plaatsen.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial