HSP aan het woord: Jessica, uitdaging en afwisseling nodig

Vandaag deelt Jessica haar verhaal. Hoe ontdekte ze dat ze hoogsensitief is. Hoe ze het ervaart en welk pad zij bewandeld. Lees je mee?

Vertel eens, wie ben je?

Ik ben Jessica, 42 jaar jong… Ik ben alleenstaand maar woon samen met 2 cavia’s en een mooie kanarie die goed wat levendigheid in huis maken. Als werk ben ik eerste verkoopster in een slagerij.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Het is al een aantal jaar geleden. Heel precies weet ik het niet. Ik ben al een jaar of 5 bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik zat niet lekker in mijn velletje, maar wat exact kon ik niet vertellen. Verschillende coaches ontmoet en actief mee aan de slag gegaan, maar toch blijven zoeken naar de juiste antwoorden. Via een zoektocht kwam ik in aanraking met HSP… en langzaamaan ben ik me daar steeds meer in gaan verdiepen. Momenteel volg ik een onlinecursus over HSP-HSS waar ik onwijs veel van leer.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn, Jessica?

Aan de ene kant heel mooi, ik merk erg veel kleine details op en kan intens genieten van de natuur en eten wat tevens twee passies van me zijn. Mijn kwaliteit goed kunnen luisteren en aanvoelen van mensen is soms heel prettig, zeker als het om mensen gaan die dicht bij me staan en ik hen er mee kan ondersteunen. Anderzijds vind ik het momenteel erg lastig iedereen aan te kunnen voelen. Ik ben nog echt aan het ontdekken wat van hen of van mij is en hoe ik daar het beste mee om kan gaan. Ook mijn energiebalans is af en toe nog een echte uitdaging. Ik vind alles leuk maar een weekend 2 dagen op stap put mij volledig uit…. Gelukkig ben ik ook heel tevreden als ik thuis ben en heb ik niet het gevoel dat ik iets mis.

Hoogsensitieve vrouw zoekt uitdaging op bergtop.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Het aanvoelen van mensen, op de juiste tijd ergens aanwezig zijn zonder dit vooraf afgesproken te hebben. Ik heb een groot intuïtief gevoel waar ik nog meer gebruik van mag gaan maken in de toekomt. Kleine details die mij opvallen en waar ik erg van genieten kan.. Dat kan zijn een klein vogeltje in een struik wat een mooi melodietje fluit maar ook een warm spontaan gesprek met de klant.

Lees ook: Hoogstimulatief, wat is dat eigenlijk?

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Het vele oppikken van de diverse prikkels die mij overrulen… Ik heb na een werkdag bijvoorbeeld s avonds echt rust nodig anders raak ik snel overprikkeld en krijg ik een erg kort lontje…anderzijds heb ik dankzij mijn HSS ook uitdaging en afwisseling nodig. Nu zijn mijn uitdagingen niet zo groot dat ik ga parachutespringen maar ik leer graag nieuwe dingen (creatieve workshops) of ontdek graag nieuwe plekken (Verschillende wandelingen).

Het allerfijnste dat ik zo intens kan genieten, ik ben daardoor een heel gelukkig persoon die geniet van kleine dingen. Ben bijvoorbeeld bijzonder trots op mijn eigen huisje daar kan ik s avonds op de bank onder een dekentje echt van genieten.

Wat ook een last is dat ik over alles eerst goed moet nadenken voordat ik handel of iets zeg…. Bij mij moet het eerst zinken voordat ik het begrijp of vragen heb… ik moet het eerst verwerken… als ik dingen impulsief doe, wat ook voorkomt uit mijn enthousiasme denk ik 9 van de 10 keer achteraf waar heb ik nu weer ja opgezegd en waar heb ik me mee opgezadeld.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Op mijn werk kan ik heel goed klanten begrijpen, soms is dat met een bepaalde vraag maar soms ook met een gesprek waar ze om verlegen zitten…. Maar soms is het ook erg lastig omdat er zoveel prikkels binnen komen en het rumoerig is, dan trek ik mezelf graag even terug.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Ik begin steeds meer te leren wat ik zelf nodig heb, op tijd rust pakken. In mijn geval lekker in bad, een goed boek of borduren of schilderen… er zijn avonden dat ik de tv zelfs te storend vind…gelukkig heb ik geen andere huisgenoten dus die kan ik dan gewoon afzetten waarna ik rustgevende muziek op zet. Ik plan bewust mijn weekenden niet vol en zorg dat ik voldoende avonden heb om bij te komen. Ik doe aan yoga om mijn lichaam beter te leren kennen want ik merk wel dat miditeren niet voor mij is weggelegd . Daarin ben ik dan weer te snel afgeleid. Ook doe ik veel aan wandelen, wandeltochten tussen de 15 en 20 km vaak in mooie natuurgebieden, dat zijn echte kleine avontuurtjes voor mij.

Jessica houdt van yoga.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Aangezien ik vrijgezel ben is daar momenteel geen sprake van…. Wel merk ik als ik aan het date-en ben dat mijn HSP wel degelijk invloed heeft… met name de drukte die het met zich meebrengt…vele nieuwe afspraken en vooral het onbekende vind ik dan erg spannend waardoor ik snel overprikkeld ben.

Ook interessant: Hoogsensitief, hoe hou ik me staande op een feestje

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Door elke dag te douchen en alles van me af te spoelen…. Hiermee maak ik voor mezelf onderscheid in de verschillende dag activiteiten… overdag druk door klussen of werk, na de douche heb ik mijn me moment en mag ik rustig doen waar ik zin in heb en weer opladen. Die tijd heb ik dan ook echt nodig… dat kan zijn lezen van een boek, borduren, schilderen op nummer, daimond painting, maar wel zonder tv of social media want daarmee overprikkel ik mezelf nog meer.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Zoals al verteld heb ik verschillende coaches gehad, bij eentje kom ik nog wel eens omdat zij als ik erg overprikkeld ben mij weer in balans kan brengen. Dat is prettig maar ik ga liever aan de slag met de oorzaak en niet met het gevolg. Vandaar ook dat ik nu een onlinecursus volg waar ik veel dingen in leer. HSP-HSS training omgaan met jouw hooggevoeligheid van Saskia Anahata coaching. Het fijne is dat ik deze op mijn eigen tempo kan doen en telkens als ik iets geleerd heb heb ik ook veel tijd nodig om dit te laten bezinken…. Daarnaast heb ik nog een andere coach die me aanreikingen doet als ik echt vragen heb, bij haar kom ik 2 keer per jaar gemiddeld en dan heb ik echt vragen zoals bijvoorbeeld waarom ben ik op dat moment zenuwachtige en hoe kan ik er mee omgaan.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat ik niet anders ben dan anderen maar dat het een veel voorkomend iets is… alleen vind ik het heel moeilijk uit te leggen aan andere want die denken al heel snel dat het een zwevend iets is…

Dankwoord

Jessica, dank je wel dat jij jouw verhaal wil delen. Ik vind het namelijk heel stoer van je dat je dit doet. Ook vind ik het heel mooi om te lezen hoe jij met jouw hoogsensitiviteit omgaat!

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial