HSP Stephanie aan het woord

Vandaag is HSP Stephanie aan het woord. In deze rubriek verteld zij over haar reis in het hoogsensitief zijn. Deze reis is voor iedere HSP anders, maar vaak ook wel herkenbaar. Lees je mee met deze ervaring?

Vertel eens, wie ben je Stephanie?

Ik ben Stephanie. 30 jaar jong. Getrouwd met Jimmy alweer bijna 3 jaar. Waarvan 10 jaar samen. En we hebben samen een lieve zoon van 11 maanden genaamd Nolan. Ik ben werkzaam als verpleegkundige in de thuiszorg. Mijn hobby’s zijn: yoga, knutselen in mijn scrabbook en wandelen.

Wanneer kwam je erachter dat je hoogsensitief bent? En hoe kwam je daarachter?

Tijdens mijn burn-out 3 jaar geleden kwam de psychosomatische fysio erachter dat ik hoogsensitief ben. Ook de praktijk ondersteuner van de huisarts zag dit.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn, Stephanie?

In het begin dacht ik: wauw, alle puzzelstukjes vallen op hun plaats. Ik begreep ineens een hele hoop. Het is een mooie eigenschap, maar merk soms nog wel dat het lastig is om het te zijn want niet iedereen begrijpt het en vind jou dan raar.

Lees ook: Overprikkeling, wat is dat nu precies

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Heel snel overpirkkeld, merk dit ook helaas soms wat te laat. Dan raak ik verstrooid en dan denk ik: oeps, had al eerder stap terug moeten doen. Ook het aanvoelen van andermans emoties herinnerd mij hier aan.

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Het aanvoelen van andermans emoties vind ik toch wel het lastigst. Soms ook mooi. Maar het is niet fijn om de woede of verdriet van de ander te voelen. Mijn creativiteit is echt enorm naar voor gekomen. Maar ook het intens kunnen genieten van de natuur en klassieke muziek. Dus het intens aanvoelen van dat soort dingen vind ik fijn.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk/studie?

Werken als verpleegkundige in de thuiszorg kost veel energie. Ik moet veel regelen en krijg dan ook enorm veel prikkels binnen. Voordeel is, is dat ik mijn eigen auto gebruik, dus als ik even tijd nodig heb om even op adem te komen dan doe ik ademhalingsoefeningen. Ik heb het 1 week geleden tegen mijn team verteld en reageerde heel begripvol. Werk maar 16u per week dus vaak van 7 tot 11 in de ochtend. Maar ook wel eens dagen van 7 tot 15u met 30 min pauze. Dan ben ik aan einde van de dag ook echt vol van alle prikkels.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Soms vind ik het echt niet fijn. Ben veel gevoeliger geworden. Ik las graag psychologische thrillers, nu kan ik er niet meer tegen. Keek graag thrillers, kan er niet meer tegen. Het nog gevoeliger zijn is soms voor mij lastig. Ene kant fijn, andere kant ook lastig want een aantal dingen kan ik dus niet meer doen. Anderzijds geniet ik intens van de natuur, klassieke muziek, ik ben graag bezig in mijn scrabbook. Maar het is lastig om er met mensen over te praten, en ik ken verder niemand in mijn omgeving die het ook is. Dus voel me dan soms best alleen en dan ook raar.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit jouw (gezins)leven en zo hoe ga je daarmee om?

Ja soms. Ik werk als verpleegkundige ook om het weekend. En voorheen plande we de weekend dan ook vol. Nu hebben we af dat als ik werkweekend heb, dat we of niks daarom plannen of maar 1 avond. Hierdoor moet je dus soms mensen teleurstellen en die snappen het dan niet altijd. Maar ik heb mezelf voorgenomen dat ik hier voor wel op mijn strepen blijf staan Mijn zoon van 11 maanden kost veel energie, maar krijg er ook veel voor terug. Dus als we de hele ochtend gespeeld hebben en hij gaat middagdutje doen dan ga ik ook slapen zodat ik energie kan opdoen. Mijn man begrijpt het nu ook beter en helpt mij daar ook gelukkig in. Als ik overprikkeld ben en even alleen wil zijn dan laat hij mij ook alleen.

Hoe zorg je voor jezelf als je overprikkeld bent?

Helaas niet altijd goed. Voel me regelmatig opgejaagd en als ik dan meerdere dingen moet doen, dan raak ik het overzicht kwijt Ik ga dan meestal naar buiten en haal even diep adem en dan schrijf ik stap voor stap op wat ik wil doen. Of ik bel mijn man. Die kan ik altijd bellen en helpt mij dan ook.

Ook interessant: Waarom plannen zo belangrijk is voor HSP

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Hulp gezocht bij coach, maar ook veel zelf opzoeken en ik volg een fijn iemand via Instagram van Inge leer ik veel. Ook ben ik door haar nieuwe dingen gaan doen.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat het geen label is, maar een eigenschap.  Het maakt ons nier zweverig of ander. Ik voel alleen veel dingen anders en heel intens aan.

Dankwoord

Stephanie, dank je wel dat jij je verhaal wilde delen. Mooi om te lezen hoe jij erachter kwam en hoe je er mee omgaan. Vind het ook heel gaaf om te lezen dat je veel hebt aan mijn blog/instagram. Dank je wel voor dit mooie compliment.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Wil jij ook je verhaal delen op Inge Beleeft? Voel je vrij om mij te mailen op inge@ingebeleeft.nl

Om je verhaal te delen hoef je geen blogger te zijn. Je mag het onder je eigen naam doen of anoniem.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Foto is met toestemming van Stephanie verkregen en de andere foto is van Pixabay.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial