Verken, ervaar, bespaar: de kracht van de museumkaart

Sinds februari 2023 hebben we als gezin een museumkaart. Ik kreeg hem cadeau voor mijn verjaardag. Het moment is inmiddels daar om hem te verlengen. Hoe hebben we een jaar museumkaart ervaren? Waar zijn we geweest? Is het de moeite waard? Ik deel graag onze ervaring met jullie.

De museumkaart

Op een eenvoudig manier onbeperkt genieten van ruim 500 musea. Het kan met de museumkaart. Hoewel het onmogelijk is om alle musea in een jaar te bezoeken heb je in ieder geval ruim de keuze. Wist je trouwens dat het geld van jouw museumkaart in een fonds wordt verzameld en dat jaarlijks onder de deelnemende musea wordt verdeeld op basis van de toegangsprijs en het aantal bezoekers die het museum mocht ontvangen met de museumkaart.

Wat kost een museumkaart

Wil je de Museumkaart aanschaffen? De kaart is verkrijgbaar in meerdere musea of online. Bij aanschaf in een museum ontvang je een tijdelijke kaart die geldig is voor 5 bezoeken binnen een periode van maximaal 31 dagen en je kunt hem gelijk al gebruiken. Je moet de tijdelijke kaart wel online registreren, waarna per post de definitieve museumkaart komt. De prijzen voor een museumkaart zijn per jaar:

  • € 75,– voor volwassenen
  • € 39,– voor jongeren tot en met 18 jaar
  • € 39,– voor kinderen tot en met 12 jaar.

De kaart is aflopend, dus als je hoeft de kaart niet op te zeggen.

Museum kids kaart.

Wat vinden we zelf van het gemak van de museumkaart?

We hebben de afgelopen jaar een aantal musea bezocht. Het voordeel vind ik dat je ook voor een uurtje kan gaan. En er zijn zo veel leuke musea die kidsproof zijn. En hebben daardoor best heel veel leuke uitjes gehad met de kinderen. Ze vragen ook iedere vakantie of we weer een museum gaan bezoeken. Ik laat ze dan vaak zelf kiezen. Soms kies ik omdat we gewoon graag dat museum nog willen bezoeken of juist lekker dichtbij is. Waar we bijvoorbeeld nog niet zijn geweest, maar wel heel graag naartoe willen is Nemo in Amsterdam, maar ook nog naar het spoorwegmuseum in Utrecht.

Een klein nadeel

Het enige nadeel vind ik wel dat er nog best wel musea zijn waar je moet reserveren, ook met museumkaart. Spontaan naar het museum lukt dan niet. Gelukkig is dat niet bij alle musea. Veel musea weten me positief te verrassen. Met ongeveer 2 à 3 musea bezoekjes heb je je kaart er al uit gehaald.

Gaan we hem verlengen?

Begin februari 2024 verloopt onze kaart. Van de week hebben we de museumkaart voor een jaar verlengt om op deze manier weer een jaar te verwonderen, ervaren en verkennen in de wereld van musea. Ik probeer van ieder museum een review te maken. Is in de onderstaande het museum blauw gekleurd? Dan staat er een review van het museum op de blog.

Welke musea bezochten we?

Niet alleen wij, maar ook opa en oma hebben een museumkaart. Dus de ene keer gaan de kinderen met ons op pad, de andere keer met opa en oma.

Maar welke musea bezochten we met de museumkaart?

Aanrader voor een HSP?

Ik vind dit heel persoonlijke. Ik kan best geroerd worden door kunst of door een museum. Ja in de vakanties en in het weekend is het er druk. Ik vind het vooral heel persoonlijk, maar wij zijn dol enthousiast. Ooit heb ik weleens de vraag gesteld wat jullie als HSP van een museum vinden of de museumkaart, maar daar kwamen vooral de antwoorden. Het is een fijn toevluchtsoord in een drukke stad. Ideaal uitje bij slecht weer of een heel warme dag.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial