Rijksmuseum en Van Gogh museum bezoeken als HSP

In de herfstvakantie mochten de kinderen een dag zelf bepalen wat ze wilde gaan doen. Omdat we een museumkaart hebben vroeg ik ze welk museum ze wilde bezoeken. Een van de kinderen wilde heel graag naar het Rijksmuseum en de andere graag naar het Van Gogh museum. Hoe we dit hebben ervaren en hoe we er naartoe gingen deel ik graag met je.

Met de tram en trein naar Amsterdam

Zelf wonen we in het Westen van Nederland. Ik had geen zin om met de auto richting het centrum van Amsterdam te gaan, dus besloot dit te doen met het openbaar vervoer. Met de auto reedt ik naar de rand van Den Haag. Vanaf daar pakte we de tram naar Den Haag CS. Om vervolgens met de trein verder te gaan. In Amsterdam pakte we nog een klein stukje de tram om op het museumplein uit te stappen. Het is voor de kinderen een heel avontuur om met het openbaar vervoer naar Amsterdam te gaan.

Met de kinderen is het een avontuur om met de trein op reis te gaan.

Kids vrij abonnement

Voor de kinderen hebben we een Kids Vrij abonnement van de NS. Waardoor ze gratis reizen met de trein en 40% korting krijgen in de bus, tram en metro.

Ook interessant: HSP op stap: Museon Omniversum

Van Gogh museum

De kinderen wilde graag naar het Van Gogh museum vanwege de Pokémon tentoonstelling in Van Gogh stijl. Voorafgaand aan het bezoek, moet je wel online tickets kopen. Ook als je een museumkaart hebt moet je een tijdvak reserveren. Het is alleen mogelijk om online tickets te kopen.

Voor kinderen in het museum

Speciaal voor kinderen is er een speurtocht of een audiotour in het Van Gogh museum. De reden dat wij naar het van Gogh museum gingen, is dat er een tentoonstelling is van een aantal Pokémon schilderijen gemaakt in de Van Gogh stijl. Deze tentoonstelling is er ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Van Gogh Museum. Deze collectie is te zien vanaf 28 september 2023 tot en met 7 januari 2023.

Onze ervaring in het museum

Alle drie de kinderen vonden de Pokémon schilderijen interessant. Ook de speurtocht die erbij hoorde vonden ze leuk. Op zoek naar de schilderijen die erbij horen en op een leuke manier ook het werk van Vincent van Gogh ontdekken. We zijn ongeveer 1,5 uur in het museum geweest en dat was voor de kinderen meer dan voldoende qua tijd. Onze vier-jarige vond het wel wat lang duren. De oudste twee hadden nog wel even door kunnen gaan met de andere schilderijen bekijken. Maar ik hou er liever een positieve ervaring aan over voor alle drie.

Het was in het begin wel even zoeken waar we moesten beginnen met de speurtocht, maar verder was het een tof bezoek.

Even energie kwijt raken

In een museum moet je je gedragen, dus hoe heerlijk is om na het bezoek aan het museum even uit te kunnen leven. Je opgekropte energie even kwijt raken. Op het museumplein is een speeltuin en daar konden de kinderen heerlijk even hun gang gaan. Lekker klimmen, klauter, rennen en glijden van de skatebaan. We bofte met het weer, het zonnetje scheen, dus het was echt even heerlijk om te genieten buiten. Want we hoefde pas tegen een uur of een bij het Rijksmuseum te zijn waar we ook nog een rondje zouden lopen.

Leestip: HSP op stap: Archeon

Naar het Rijksmuseum

Door een collega werd ik getipt om voor het Rijksmuseum de familierondleiding te boeken. Maar helaas ik was daarvoor al te laat. Daarom boekte ik het familiespel. Het familiespel is voor iedereen die al kan lezen. Daarom boekte ik twee apparaten om het spel te spelen. Niet beseffend dat daardoor ikzelf en onze kleuter het spel niet kon spelen. De twee oudste kinderen hadden een koptelefoon op.

Highlights van het Rijksmuseum

Met de familiespeurtocht pak je de highlights van het Rijksmuseum. Waaronder dus de nachtwacht. Een van de kinderen wilde om die reden naar het Rijksmuseum. De zwaard pistool was voor de kleuter hetgeen waar ie het meest van onder de indruk was. We hebben van alles gezien en de kinderen vonden het echt geweldig om de speurtocht te doen. Mega fanatiek om de raadsels op te lossen om uiteindelijk het codewoord te ontdekken. De letters van het codewoord stonden door elkaar gehusseld. Voor ik het zelf door had, had ons kind met dyslexie de oplossing. Dat vond ik nog heet meest bijzonder. Maar misschien juist doordat de letters gehusseld stonden dat het makkelijker te lezen was.

Onze ervaring met het Rijksmuseum

Als ik de kinderen vraag hoe het Rijksmuseum was, dan zeggen ze gelijk super leuk. Ik vind het oprecht gaaf om te zien hoe musea door de jaren heen zijn verandert en het met de tijd mee gaan om het voor kinderen leuk te maken. Een interactieve speurtocht maakt dat het voor veel jongeren leuk wordt om een museum te bezoeken. Ook zijn er leuke workshops/activiteiten voor de kinderen in het museum. Zoek je nog een leuk uitje voor een druilerig weekend of voor een vakantie, dan is het Rijksmuseum echt de moeite waard om met het gezin te bezoeken.

Vervelend vond ik wel dat bij binnenkomst ik gelijk werd aangesproken door mensen van de vriendenloterij. Ook was het jammer dat de foto die gemaakt moest worden aan het begin van de speurtocht bij ons niet scherp wilde stellen, waardoor de foto is mislukt aan het einde. En je die dus niet naar huis kan laten sturen.

Alleen met de kinderen

Wellicht was het je al opgevallen in het bovenstaande. We maakte dit uitje met zijn vieren. Mijn man was aan het werk en ging alleen met de kinderen op pad. Het was intensief, maar goed te doen. We hebben er met elkaar een feestje van gemaakt. Onderweg in de tram en trein hebben we veel korte gesprekjes gehad met mede passagiers die genoten van ons als gezin. Dat ik mijn kinderen met het OV mee neem op reis naar Amsterdam. Maar ook dat ik dit in mijn eentje doe. Niet alleen onderweg kreeg ik complimenten, maar ook nog daarna. Dat het zo gaaf is dat ik dit soort uitjes doe met mijn kinderen. Hoe waardevol het is. Ik vind de kinderen deze ervaring geven zo belangrijk.

Hoogsensitief en uitjes

Dit soort uitjes geven veel prikkels, zowel positief als negatief. Ik wil mijn kinderen leren dat ondanks dat ze hoogsensitief zijn, ze heel ondernemend kunnen zijn. Het belangrijk is om een goede balans te vinden in zo’n dag. En ja je mag die avond moe en overprikkeld zijn, zolang je maar terug kijkt op een leuke dag. Dan is het die overprikkeling en wellicht de prikkelkater de dag erna meer dan waard.

Prikkelarm

Steeds meer musea organiseren prikkelarme openstellingen. Vind je het niet waard de overprikkeling of merk je dat het gewoon te veel is zo veel mensen. Overweeg dan om op de prikkelarme openstelling eens langs te gaan.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn eigendom van Inge Beleeft

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

3 gedachten over “Rijksmuseum en Van Gogh museum bezoeken als HSP”

  1. Wat leuk zeg! Het Rijksmuseum staat ook nog op ons lijstje.
    Ik was in de zomervakantie ook alleen met de kinderen in de trein naar Leeuwarden en daar naar het natuurmuseum. De trein opzich was al een uitje! Wel even een organisatie alleen met 3 kinderen, maar ze hebben het er nog over.

    Beantwoorden
    • Precies, het is even een organisatie, maar de ervaring die je ze meegeeft is een herinnering voor het leven. En dat is het mooiste wat je ze kan geven Jessica.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial