OV tripje met kinderen

Reis jij weleens met je kind met het openbaar vervoer? Eerlijk gezegd doe ik het niet zo heel veel. Manlief en ik hebben beide een auto voor de deur staan. Daarnaast heb ik een degelijke moederfiets. Toch is soms met het openbaar vervoer gaan een betere optie. Onlangs ging er voor mij een nieuwe wereld open toen ik besloot om met mijn dochter met de metro naar Rotterdam te gaan. De dag erna ging ik met de oudste twee met het openbaar vervoer naar ons vakantieadres. Vandaag deel ik jullie mijn ervaring met het OV en kinderen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen tot 4 jaar reizen gratis met het openbaar vervoer. Dat betekend dat mijn middelste en jongste nog geen OV chipkaart nodig hebben. Wel heb ik voor onze oudste zoon een legitimatie bij me. Hij is dusdanig lang, dat mensen zich behoorlijk vergissen in zijn leeftijd. Om te voorkomen dat ze me niet zouden geloven als ik controle zou krijgen, besloot ik zijn ID kaart mee te nemen.

OV Chipkaart

Voor de oudste, die inmiddels vijf is, moest ik wel een OV-chipkaart aanschaffen. Eerst even een foto van haar maken, daarna vroeg ik online de kaart aan. De aanschaf van de kaart bedraagt € 7,50. Ieder vijf jaar moet deze kaart verlengd worden en dat betekend een nieuwe kaart waar je opnieuw dit bedrag voor moet betalen. Ik koos ervoor om de kaart automatisch op te laten laden, zodat ik daar zelf niet steeds over na hoef te denken. Uiteraard wel met het laagste bedrag dat mogelijk is. Dit is € 10,00. Na een kleine week kwam de kaart al binnen. Dochterlief zo trots als een pauw, want ze had nu zo’n zelfde kaart als mama.

Ook met de trein

Ik zou niet alleen met de oudste naar K3 in Rotterdam gaan, maar ook met de trein richting ons vakantieadres. Ik ging op zoek naar meer informatie. Ik ben wel bekend met een railrunner, maar wist niet dat er voor kinderen een speciaal kids vrij abonnement bestond. Dan reizen kinderen tot en met 11 jaar in de trein gratis. Bij de overige vervoerders hebben ze 34 procent korting. Die korting hebben ze sowieso. Nou kost een railrunner ook niet de wereld, die is maar € 2,50.

Voordelig met de trein

Wist je dat je ook als volwassene voordelig met de trein kan gaan? Je moet dan wel even de aanbiedingen in de gaten houden. Vooral kruidvat, blokker en social Deal bieden regelmatig goedkope treinkaartjes aan. Ik kocht voor de vakantie via de kruidvat een enkeltje. Meer had ik ook niet nodig. Ik reisde van Delft station naar Sittard Station voor € 10,50 in plaats van € 26,40. Dit loont dus echt wel. Ook de NS zelf heeft leuke aanbiedingen. Via de NS Spoordeelwinkel zijn er aanbiedingen met toegangskaartjes voor pret- of dierenparken. Een nachtje weg of een dagje op pad naar een stad. Het is echt heel leuk om daar eens een kijkje te nemen.

Hoe vonden wij het?

Het reizen met de metro, de bus en de trein vonden de kinderen geweldig. Ze waren heel enthousiast aan het kletsen en liedjes aan het zingen. Ook ik vond het een leuke ervaring om op zondag met de oudste met de metro te gaan. Al was het wel even zoeken met de metro in Rotterdam. Doordat de oudste de dag ervoor ook al met het OV had gereisd kon ze haar broertje vertellen hoe het werkte en waarom ze het pasje had. De kinderen luisterde goed. Het instappen in de trein vond ik wel even een dingetje, zeker als er zo’n gapend gat onder je zit bij het instappen, maar ook daar luisterde de kinderen goed. In Einhoven moesten we overstappen. We hadden overal voldoende tijd, dus dat maakt het met een kleuter en peuter wel een stukje makkelijker. Ook reizen buiten de spits is met kinderen beter te doen.

Best een tripje

Zeker vanuit Delft naar Sittard is een best tripje voor twee kinderen van drie en vijf. Ruim twee uur reizen, maar ze deden het super. Ik had voor allebei een boekje gekocht die ze in de trein kregen. Dan konden ze lekker kleuren. Had wat lekkers voor onderweg bij me en eigenlijk was er onderweg ook een hoop te zien. Ik zeg voor herhaling vatbaar, ook voor de lange tripjes.

 

 

Please follow and like us: