Openbaar vervoer leuk voor een dagje uit met kinderen

Reis jij weleens met je kind met het openbaar vervoer? Eerlijk gezegd doe ik het niet zo heel veel. Manlief en ik hebben beide een auto voor de deur staan. Daarnaast heb ik een elektrische fiets. Toch is soms met het openbaar vervoer gaan een betere optie. Onlangs ging er voor mij een nieuwe wereld open toen ik besloot om met mijn dochter met de metro naar Rotterdam te gaan. De dag erna ging ik met de oudste twee met het openbaar vervoer naar ons vakantieadres. Vandaag deel ik jullie mijn ervaring met het OV en kinderen. En hoe dat zit met een OV-chipkaart.

Kinderen tot 4 jaar in het openbaar vervoer

Kinderen tot 4 jaar reizen gratis met het openbaar vervoer. Ga je vanaf vier jaar reizen met het openbaar vervoer, dan is het verstandig om een gepersonaliseerde OV-chipkaart aan te schaffen. Dan maak je gebruik van het gereduceerde tarief (korting van 34%) voor kinderen tot 12 jaar.

OV-chipkaart aanschaffen voor een kind

Onze kinderen die ouder zijn dan vier hebben inmiddels een persoonlijke OV-chipkaart. Voordat we tot aanschaf van de kaart over gingen wilde ik eerst wat dingen uitzoeken. De aanschaf van de kaart bedraagt € 7,50. Ieder vijf jaar moet deze kaart verlengd worden en dat betekend een nieuwe OV-chipkaart waar je opnieuw dit bedrag voor moet betalen. Ik koos ervoor om de OV-chipkaart automatisch op te laten laden, zodat ik daar zelf niet steeds over na hoef te denken. Uiteraard wel met het laagste bedrag dat mogelijk is. Dit is € 10,00. Na een kleine week kwam de kaart al binnen. Voordat ik de OV-chipkaart voor de kinderen ging bestellen, zorgde ik eerst voor een foto, want deze moet natuurlijk wel op de kaart.

De binnenkant van het openbaar vervoer interieur, de metro.

Lees ook: Kabouterpaden en bosdierpaden in Nederland

Ook met de trein gratis voor kinderen tot 12 jaar

In de herfstvakantie van 2019 ging wilde ik met de kinderen met de trein. En was nieuwsgierig wat dat tegenwoordig kost. Dus net als jij nu, ging ik op onderzoek uit. Ik ben wel bekend met een railrunner (maar dat is zo 1990), maar wist niet of dat nog bestaat. Ik ontdekte dat er voor kinderen een speciaal kids vrij abonnement bestaat. Dan reizen kinderen tot en met 11 jaar in de trein gratis. Bij de overige vervoerders hebben ze 34 procent korting. Die korting hebben ze sowieso. Nu kost een railrunner ook niet de wereld, die is maar € 2,50. Maar ook voor de tram, bus en metro bestaat de mogelijkheid voor een dagkaart voor kinderen voor ongeveer € 4,50.

Voordelig met de trein voor volwassenen

Wist je dat je ook als volwassene voordelig met de trein kan gaan? Je moet dan wel even de aanbiedingen in de gaten houden. Vooral kruidvat, blokker en social Deal bieden regelmatig goedkope treinkaartjes aan. Ik kocht voor de vakantie via de kruidvat een enkeltje. Meer had ik ook niet nodig. Ik reisde van Delft station naar Sittard Station voor € 10,50 in plaats van € 26,40. Dit loont dus echt wel. Ook de NS zelf heeft leuke aanbiedingen. Via de NS Spoordeelwinkel zijn er aanbiedingen met toegangskaartjes voor pret- of dierenparken. Een nachtje weg of een dagje op pad naar een stad. Het is echt heel leuk om daar eens een kijkje te nemen.

Hoe vonden wij het?

Het reizen met de metro, de bus en de trein vonden de kinderen geweldig. Ze waren heel enthousiast aan het kletsen en liedjes aan het zingen. Ook ik vond het een leuke ervaring om op zondag met de oudste met de metro te gaan. Al was het wel even zoeken met de metro in Rotterdam. Doordat de oudste de dag ervoor ook al met het OV had gereisd kon ze haar broertje vertellen hoe het werkte en waarom ze het pasje had. De kinderen luisterde goed. Het instappen in de trein vond ik wel even een dingetje, zeker als er zo’n gapend gat onder je zit bij het instappen, maar ook daar luisterde de kinderen goed. In Einhoven moesten we overstappen. We hadden overal voldoende tijd, dus dat maakt het met een kleuter en peuter wel een stukje makkelijker. Ook reizen buiten de spits is met kinderen beter te doen.

Lees ook: Review kinderboekenmuseum Den Haag

Ons openbaar vervoer avontuur

Zeker vanuit Delft naar Sittard is een best tripje voor twee kinderen van onder de vijf. Ruim twee uur reizen, maar ze deden het super. Ik had voor allebei een boekje gekocht die ze in de trein kregen. Dan konden ze lekker kleuren. Had wat lekkers voor onderweg bij me en eigenlijk was er onderweg ook een hoop te zien. Ik zeg voor herhaling vatbaar, ook voor de lange tripjes.

Ook maakte ik in 2022 een tripje met de metro naar Rotterdam met 3 kinderen. Ook dat is goed te doen. We maakte vooraf duidelijke afspraken. En ik koos bewust voor een tripje van maximaal een half uur en geen overstap. De kinderen leerde tijdens dit tripje ook dat ze soms moeten wachten, zeker als er dan ook nog eens een storing blijkt te zijn in het metrotraject. Geef als ouder het goede voorbeeld en raak niet in de stress. Dan leren ze daar zelf ook gelijk goed mee omgaan.

Hoogsensitief en het OV?

Voor hoogsensitieve mensen kan het openbaar vervoer best een uitdaging zijn. Daarom is het goed om goed voorbereid op pad te gaan. Ga je zonder kinderen? Neem dan een noice-canceling koptelefoon mee of een koptelefoon en je favoriete muziek. Zorg voor gezonde voeding voor onderweg. Of neem een goed boek mee, luister een podcast of als je onbeperkt data hebt misschien wel een serie kijken. Zorg goed voor jezelf. Ga je met hoogsensitieve kinderen op pad? Maak het jezelf niet te moeilijk, maar doe ook vooral wat voor jou en/of jullie goed voelt. En het is ook oké om daarna een goed gevuld emmertje te hebben als je het wel als positief iets ervaart.

Please follow and like us:

1 gedachte over “Openbaar vervoer leuk voor een dagje uit met kinderen”

  1. Yes! Reis zelf redelijk vaak met de kids met de trein. Hebben geen auto, dus ben vaak aangewezen op het Openbaar Vervoer. Maak zelf vaak gebruik van een goedkoop treinkaartje en combineer dit met een Railrunner voor de kids. Heb dan een hele dag voor ongeveer 20 euro.

    Afgelopen week een dagje wezen uitwaaien op Zandvoort!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial