Kabouterpaden en bosdierpaden in Nederland

Ken je het fenomeen kabouterpad of bosdierenpad? Ben je op zoek naar een leuke wandeling en activiteit geschikt voor (kleinere) kinderen? Ben je benieuwd of er bij jou in de buurt ook kabouterpaden en bosdierenpaden zijn? Al meerdere keren hebben wij een kabouterpad bewandeld en de laatste in Delft kreeg zo veel reacties op de socials dat ik hier ook graag een overzicht wil plaatsen. Super leuk uitje voor de hoogsensitieve kleintjes. Lees dan snel verder en ontdek deze leuke paden.

Table of Contents

Wat is een kabouterpad?

Een kabouterpad is een wandelroute speciaal voor jonge kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar. Door de korte afstand juist enorm leuk voor de allerkleinste. De afstand van een kabouterpad is meestal zo’n 500 tot 1500 meter. Bij de meeste kabouterpaden (die van Staatsbosbeheer) kun je een knapzak lenen/kopen en een opdrachtenboek ophalen. Kaboutermutsje op en de peuters en kleuters kunnen op pad als echte kabouters. Samen liedjes zingen en kabouterverhalen lezen en op zoek naar de kabouters! 

Staatsbosbeheer heeft veel paden uitgezet

Veel van de paden zijn door Staatsbosbeheer uitgezet. Een groot deel van deze lijst komt dan ook daar vandaan. In deze lijst vind je ook andere kabouterpaden die niet vanuit Staatsbosbeheer zijn uitgezet. Aan de door Staatsbosbeheer uitgezette kabouterpaden zitten vaak wel kosten verbonden. Deze bedragen rond de € 3,50 per set (en worden hieronder aangeduid met een *) eventuele borg niet inbegrepen. Daarbij zit vaak een opdrachtenkaart en een kaboutermuts. Als de kosten hoger zijn, zit er vaak ook een consumptie bij. En voor de volwassenen is dit pad gratis.

Honden meestal wel toegestaan op het pad

Op de meeste kabouterpaden is het toegestaan om je hond aangelijnd mee te nemen. Uitzonderingen daargelaten. Op de site van het betreffende kabouterpad vind je hier meer informatie over. Daar waar ze niet zijn toegestaan heb ik dat geprobeerd te verwerken.

Minder validen en kinderwagens

De meeste kabouterpaden zijn uitgezet op onverharde (bos)paden. Hierdoor is het vaak niet mogelijk om als minder validen het pad te bewandelen. Ook voor kinderwagens en buggy’s zijn de paden soms slecht toegankelijk. Neem eventueel een draagzak mee voor de allerkleinste.

Kabouterpaden in de provincie Groningen

Kabouterpad Roegwold *

Het startpunt van kabouterpad Roegwold vind je bij Buitensportbedrijf Ecomotion, Hoofdweg 137 te Kolhalm. De route is ongeveer 1.500 meter. Honden zijn niet toegestaan op dit pad. Dit pad is leuk voor kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Lauwersmeer *

Het startpunt van kabouterpad Lauwermeer vind je bij Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1 te Lauwersoog. De route duurt ongeveer 45 minuten. Honden zijn op dit pad niet toegestaan. Het pad is niet toegankelijk voor mindervaliden vanwege de smalle zanderige en hobbelige paden. Dit pad is leuk voor kinderen in de leeftijd van 3-8 jaar. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Sellingen *

Het startpunt van Kabouterpad Sellingen is bij De Noordmee, Denneweg 1a te Sellingen. De route is ongeveer 1,3 km lang en geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3-7 jaar. Honden zijn aangelijnd toegestaan. Het pad is minder goed toegankelijk voor mindervaliden. Tijdens de wintermaanden is dit pad gesloten. Op de dagen dat dit pad wel open is, is dit alleen tijdens de openingstijden van De Noordmee en Tourist info.

Lees ook: 89 betaalbare en kleinschalige uitjes in Nederland

Kabouterpaden in de provincie Friesland

Kabouterpad kimswerd

Dit kabouterpad is niet van Staatsbosbeheer, maar door vrijwilligers opgezet. Op Facebook hebben ze een eigen pagina. Het pad is te vinden in het Kimswerter Bosk bij Harlingen. Het adres is Kimswerderlaan, 8821 LB Kimswerd. Het pad is gratis en er is bij ieder rondje wat je loopt echt weer wat nieuws te zien.

Kabouterpad Terschelling

Het startpunt van deze route is aan de Badweg Hoorn te Hoorn op het eiland Terschelling. De kosten bedragen € 1,– en de opdrachtenboekjes zijn verkrijgbaar bij VVV Terschelling en de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies. De route is ongeveer 2 km en duurt tussen de 1 tot 2 uur. Voor de kleinste wandelaars is het mogelijk halverwege te stoppen. Het pad is leuk voor kinderen in de leeftijd van 3 – 6 jaar. Door de zandpaden met helling is het pad niet toegankelijk voor rolstoelen. Honden zijn niet toegestaan op dit pad. Wil je meer weten over dit pad? Lees hier meer.

iELM.nl

Kabouterpad bos Elfbergen

Het bezoekerscentrum Mar en Klif aan De Brink 4 te Oudemirdum is het startpunt voor de route bos Elfbergen. Wil je dit pad bewandelen, dan bedragen de kosten voor de kinderen € 5,00. De route is ongeveer 1 km lang en je bent ongeveer een uurtje onderweg. De route is alleen te lopen tijdens de openingstijden van Mar en Klif. Vanaf dit punt is het 10 minuten fietsen naar de route. Ook is er ruimte om te picknicken. Honden zijn op dit pad niet toegestaan. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Drents-Friese Wold *

Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha is hét startpunt voor je zoektocht. Dit kabouterpad is een route van ongeveer 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaaltje over kabouters en doe je kabouteropdrachten. Je bewandelt dit pad in ongeveer een uurtje. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpaden in de provincie Drenthe

Kabouterpad Boomkroonpad *

Bij Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4 te Drouwen van Staatsbosbeheer liggen spullen klaar om de route te lopen. De route is ongeveer 1500 meter. Onderweg doe je kabouteropdrachten. Je bent ongeveer een uur tot anderhalf uur met dit pad onderweg. En het boomkroonpad zelf is ook een aanrader om te doen. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpaden in de provincie Overijssel

Kabouterpad Weerribben *

De kinderen krijgen in Buitencentrum Weerribben, Hoogeweg 27, 8376 EM Ossenzijl, een knapzakje/rugzakje gevuld met lekkers. Ook krijgen ze een rode puntmuts op. De begeleider krijgt een rugzak met een aantal toebehoren voor onderweg en een Kabouterboek met uitleg en opdrachten. De route loop je in ongeveer 45 minuten.

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug *

Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer (Grotestraat 281 te Nijverdal) liggen de spullen voor je klaar. Het is een route van 500 tot 1500 meter en onderweg doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Met dit kabouterpad ben je ongeveer 45 minuten bezig.

Kabouterpad in Delft.

Kabouterpaden in de provincie Gelderland

Kabouterpad Hoenderloo

Een echt adres voor deze route is er niet. Maar er zijn wel aanlooproutes, namelijk vanaf de parkeerplaats van Bungalowpark Hoenderloo of Landal Miggelenberg. Wil je dit pad bewandelen dan betaal je € 5,00. Het is een pad geschikt voor kinderen van 3 – 7 jaar. Het pad is 800 meter en er zijn 6 opdrachten. Honden mogen aangelijnd meelopen op het pad. Voor mindervaliden is het pad goed toegankelijk. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Renkums Beekdal

Het startpunt van dit pad is bij Informatiecentrum Renkums Beekdal aan de Keijenbergseweg 170 te Renkum. Een route van ongeveer 800 meter en met alle opdrachten ben je ongeveer 45 minuten onderweg. De route is alleen te lopen tijdens de openingstijden van het informatiecentrum. Vanwege de helling is het pad niet geschikt voor mindervaliden. Voor kinderen die bang zijn voor honden is dit niet een fijne route, omdat het pad in een losloopgebied ligt. Wil je dit pad bewandelen dan betaal je € 5,–. Het pad is leuk voor kinderen van de leeftijd 3- 6 jaar. Wil je meer weten over dit pad? Hier vind je meer informatie.

Kabouterpad Nunspeet

Het startpunt van kabouterpad Nunspeet is bij het bezoekerscentrum Nunspeet aan de Plesmanstraat 2. Je bent ongeveer 45 minuten bezig op dit pad van ongeveer een kilometer lang. Het pad is leuk voor kinderen in de leeftijd van 3 – 6 jaar. Het pad is niet geschikt voor rolstoelen, rollators, kinderwagens en buggy’s. Honden zijn toegestaan, zolang ze zijn aangelijnd. En er geldt een opruimplicht voor de hondenpoep. De kosten voor dit pad bedragen € 12,00 voor kinderen tot 12 jaar. Volwassenen zijn gratis. Wil je meer weten over dit pad? Hier vind je meer informatie.

Kabouterpad Achterhoek

Wouter Kabouter ‘leeft” bij het kabouterpad De Achterhoek. Het startpunt is bij De Heikamp, Hengeloseweg 2 te Ruurlo. Daar zijn naast de wandeling allerlei leuke opdrachten te doen. Wouter vertelt je hoe de dieren in het bos leven en hoe de bomen groeien. De route is ongeveer 1500 meter en kost € 4,95. Wil je een kaboutermuts? Dan betaal je nog eens € 2,50 extra. Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Review kinderboekenmuseum Den Haag

Kabouterpaden in de provincie Utrecht

Kabouterpad Baarnse Bos

Kabouterpad Baarnse Bos begint bij Eethuys-Café De Generaal aan de Lt. Gen. van Heutszlaan 5 in Baarn. Hier ligt een knapzak met lekkers klaar. Het pad is tussen de 500 en 1500 meter lang. Je kunt het pad alleen lopen tijdens openingstijden van De Generaal. Je betaalt voor dit pad met de knapzak € 6,50. Het pad is leuk voor de kinderen in de leeftijd van 3 – 6 jaar. Het pad is niet volledig toegankelijk voor mindervaliden. Honden zijn toegestaan op dit pad, maar wel aangelijnd. Voor meer informatie over dit pad verwijs ik je naar staatsbosbeheer.

Kabouterpad Leersumse Veld

Bij het startpunt van kabouterpad Leersumse veld (de Veldschuur, Maarsbergseweg 18a te Leersum) krijg je een rode puntmuts en een kabouterboek mee. Terwijl je luitster naar het verhaal uit het kabouterboek en je ook nog opdrachten doet, loop je ongemerkt ongeveer een kilometer. Je loopt samen met je begeleider een route van ongeveer 1 kilometer. De kosten bedragen € 5,00 en is alleen in het weekend te doen.

Kabouter op een kabouterpad in het bos.

Kabouterpaden in de provincie Flevoland

Kabouterpad Almeerderhout *

Het startpunt van dit kabouterpad is te vinden in de stadsbossen van Almere (buitencentrum Almeerderhout), Kemphaanlaan 4. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten. Honden zijn op dit pad toegestaan zolang ze maar zijn aangelijnd. Dit pad is leuk voor kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar. Meer informatie over dit kabouterpad vind je hier.

Kabouterpad Speelbos de Zevensprong

Het startpunt van Kabouterpad Speelbos de Zevensprong is te vinden bij de Werkschuur De Zevenhorst, Groenewoudseweg 7 te Zeewolde. De route is 750 meter en eindigt op een open bos met picknickplekken. Honden zijn niet toegestaan op dit pad. Het pad is niet rolstoelvriendelijk vanwege de ongelijke en zanderige ondergrond. Het pad is leuk voor kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Oostvaardersplassen *

Bij Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad van Staatsbosbeheer ligt een opdrachtenblad en puntmuts voor je klaar. Dit pad is een route van 1500 meter. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. De route loop je in ongeveer 45 minuten. Meer informatie vind je hier.

Kabouterpad Roggebotzand

Voor het kabouterpad Roggebotzand in Dronten meld je je in het pannenkoekenhuis van het grote kabouterbos, Roggebotweg 21. Voor een bedrag van € 6,50 krijg je daar een kaboutermuts en een rugzak met wat lekkers en een opdrachtenboek voor onderweg. Dit opdrachtenboek wisselt mee met elk seizoen waardoor het Kabouterpad nooit verveelt en ben je ongeveer een uurtje zoet.

Kabouterpad Kuinderbos

Dit kabouterpad is een uniek uitje ten opzichte van alle andere kabouterpaden van Staatsbosbeheer. Want als je je kabouterdiploma hebt opgehaald, dan kan je ter afsluiting een broodje bakken op het kampvuur. Mede door dit unieke karakter, moet je hiervoor online reserveren. Het startpunt van Kabouterpad Kuinderbos is bij Werkschuur en boswachterijwinkel Kuinderbos (Hopweg 21 te Bant). De kosten hiervoor bedragen € 6,00. Daarvoor heb je een gevulde knapzak, brandhout, broodjes voor het kampvuur, kaboutermuts, kabouterboekje en diploma. Alles bij elkaar ben je 1,5 uur bezig.

Lees ook: OV tripje met kinderen

Kabouter op een rots.

Kabouterpaden in de provincie Noord Holland

Kabouterpad Purmerbos *

Het startpunt van Kabouterpad Purmerbos is te vinden bij Parkeerplaats De Populier (Purmerbos), Westerweg voorbij nummer 36 te Purmerend. Voordat je hiernaartoe vertrekt haal dan eerst bij de VVV museumwinkel de kabouteropdrachten. In het kabouterbos zijn honden niet toegestaan. De route loopt wel door een hondenlosloopgebied. Een groot deel van het pad is verhard, maar niet alles. Daarom is niet het hele pad geschikt voor mindervalide. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Schoorlse Duinen

Het kabouterpad start bij Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 te Schoorl (navigatieadres Heereweg 62, daar afslaan naar Oorsprongweg). Als een echte kabouter met puntmuts loop je deze route van ongeveer 1 km. Je doet er met het verhaal de kabouteropdrachten ongeveer een uurtje over. Na afloop krijg je een kabouterplaat of diploma. De kosten bedragen € 5,00.

Kabouterpaden in de provincie Zuid Holland

Kabouterpad Bentwoud

Benthuizen heeft ook een kabouterpad, die vind je door de bossen van het Bentwoud Het pad is ongeveer 1200 meter. Op de site van Staatsbosbeheer vind je meer informatie over waar je de route op kan halen en waar het startpunt is van dit pad.

Kabouterpad Rhoon

In de bossen van de Johannapolder ligt kabouterpad Rhoon van Staatsbosbeheer. Het startpunt bevindt zich bij Restaurant Tasman, Albrandswaardsedijk 160, 3172 XB Poortugaal. Hier moet je ook vooraf reserveren. Voor de kinderen betaal je € 6,50 en je betaald € 10,00 borg. Dit is omdat je een gevulde tas en een heuse puntmuts meekrijgt. En natuurlijk het grote Staatsbosbeheer Kabouterboek, met opdrachten voor op de route (ongeveer 1 kilometer). Vanwege het onverharde pad is het niet toegankelijk voor kinderwagens en mensen met een fysieke beperking.

Duinkabouterpad Langevelderslag

Niet in een bos, maar in de duinen het kabouterpad bij Langevelderslag. Het startpunt van deze route ligt bij strandtent Nederzandt aan de Langevelderslag 52-54 in Noordwijk. Het pad is te bewandelen tijdens de openingstijden van Nederzandt. De kosten voor een knapzak met wat lekkers en een kaboutermuts bedraagt € 5,00. Je bent ongeveer twee uur bezig met dit pad. Meer informatie vind je hier.

Duinkabouterpad Hollands Duin

Bij restaurant Langs Berg en Dal, Langevelderlaan 22 te  ligt het startpunt van een duinkabouterpad van 1500 meter. Je loopt deze route in ongeveer een uurtje. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Je volgt de mooie rode routepaaltjes, na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. De kosten voor een knapzak met wat lekkers bedraagt €6,50. Het pad is alleen tijdens openingstijden Restaurant Langs Berg en Dal te bewandelen. Meer over dit pad vind je hier.

Kabouter en bosdierenpad in Delft

In de Kerkpolder aan de rand van Delft hebben een aantal buurtbewoners een leuk kabouter- en bosdierenpad gemaakt. Het pad bevind zich aan de Tanthofkade (Kruithuisweg). Een gratis toegankelijk pad. Waar je je ogen uitkijkt, want als je dit pad heen en terug loopt blijf je nieuwe dingen zien. Het bosdierenpad heeft zijn eigen facebookpagina voor meer informatie.

Kabouterpad Delft

Kabouterdorp De Zilk

Hoewel dit geen pad is, vind ik het wel het benoemen waard. Het kabouterdorp De Zilk is verstopt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het Dorp is spontaan ontstaan en bij elk bezoek werd er weer een nieuwe kabouter bijgezet. Ongemerkt ontstond er een dorp van wel 2o0 kabouters. Helaas is dit in 2020 door vandalen gesloopt en met een hulpactie weer herbouwd. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een groot natuurgebied. Om dit dorp te vinden is het belangrijk om ingang De Zilk te kiezen (Joppeweg 1, De Zilk). Volg het verharde pad. Na het water loop je nog ongeveer 300 meter door en dan neem je het onverharde pad de duinen in. De Amsterdamse Waterleidingduinen staan bekend om het wild dat je er kan spotten. Wie weet kom je onderweg nog damherten, vossen of ander Nederlands wild tegen.

Kabouterpad in Ockenburgh

In Den Haag vind je vanaf Villa Ockenburg het in 2023 gerealiseerde kabouterpad. De route is ongeveer 950 meter. Kijk goed om je heen om naast de weg wijzende kabouters ook de andere kabouters te vinden. Het kabouterpad is tot stand gekomen door vrijwilligers. En is gemaakt van een omgevallen boom. Je kunt de speurtocht compleet maken met door bij Villa Ockenburg een kaboutertas te kopen. Voor € 5,00 ontvang je een tas met een kaboutermuts, vergrootglas, een pakje drinken en een stuk fruit. Het pad gaat ook langs de speeltuin van het Ockenburghse bos. Hoe leuk om ook daar even nog te spelen.

Kabouterpaden in de provincie Zeeland

Kabouterpad Westerschouwen

Kabouterpad Westerschouwen vind je bij de Excursieschuur Westerschouwen, Kraaijensteinweg 140 te Westerschouwen. Dit pad is alleen te belopen tijdens de openingstijden van de Excursieschuur. de kosten bedragen € 5,– exclusief borg. Honden zijn niet toegestaan op dit pad. Het pad is niet geschikt voor mindervaliden. Leuk voor kinderen in de leeftijd van 2-7 jaar. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Braakman noord

Het startpunt van Kabouterpad Braakman Noord is bij de Braakmanboerderij, Braakmanweg 5 in Biervliet. Op zondagen is dit pad met opdrachten te belopen tussen 13:00 en 16:30 uur. Je moet je hiervoor aanmelden bij de balie van de Braakmanboerderij. Het is ook mogelijk de route te lopen op andere dagen. Dan zijn er geen opdrachten beschikbaar. Honden zijn niet toegestaan op het pad. Door de onverharde paden is de route niet geschikt voor mindervaliden. De kosten bedragen € 5,–. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpaden in provincie Noord-Brabant

Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis

Het startpunt van Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis vind je bij restaurant De Heksenboom, Bosweg 40 te Sint Anthonis. De kosten bedragen € 6,– voor de kinderen. Dit pad bewandel je in ongeveer 1,5 uur. Honden zijn op dit pad aangelijnd toegestaan. Door de zachte ondergrond en lichtheuvelachtig terrein is de route niet geschikt voor mindervaliden. Leuk voor kinderen in de leeftijd van 3-7 jaar. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad Masthof

1,5 uur lang bezig zijn met een echt een doetocht, dat kan bij kabouterpad Mastbos in Breda. Het startpunt bevind zich bij restaurant boschwachter in ’t Mastbos, Huisdreef 4. De route is 1500 meter lang. Het routeboekje voor dit pad kan je gratis downloaden bij Staatsbosbeheer.

Kabouterpad Strabrechtse Heide

In het Brabantse Heeze vind je het kabouterpad Strabrechtse Heide. Het startpunt van dit kabouterpad is bij het heidecafé aan de Plaetse 71a, 5591 TX Heeze. Alleen tijdens de openingstijden van het heidecafé is dit pad te bewandelen. Voor een knapzak met inhoud betaal je € 5,00. Op dit pad kan je je ongeveer 1,5 uur vermaken. Meer over dit kabouterpad vind je hier.

Kabouterpad Kempen

In Eersel ligt het kabouterpad Kempen. Bij het startadres Natuurport TerSpegelt, Postelseweg 88 ligt tegen een bedrag van € 5,00 een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je een route van 500 tot 1500 meter. Je doet hierover ongeveer 45 minuten.  (ook toegankelijk voor rolstoel). Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten.

Bospark Bakel

In bospark Bakel is van alles te beleven. Ze hebben er zelfs een kabouterbos. Geen kabouters zoeken, maar wel je ogen uit kijken met allerlei kabouters. De toegang tot dit kabouterbos is gratis. Het adres van dit kabouterbos is Roessel 3 te Bakel.

Kabouterpad De Maashorst

Het kabouterpad De Maashorst is met een lengte van 2,5 km een van de langere routes. De route voert langs alle kabouter in het bos. Je leert spelend van alles over de natuur. Struinen over het pad en ontdek welke dieren er allemaal hebben gelopen. Zoeken naar vogelhuisjes of op de open plekken de vogels voeren. En langs de beek groeien bessenstruiken en plukbomen. Dit pad vind je op de Hoek Maashorstweg/Slabroekseweg te Nistelrode.

Eekhoorntjespad te Erp

Er zijn niet alleen kabouterpaden maar ook bosdierpaden. Het Eekhoorntjespad is er zo een. De route is ongeveer 2 km lang. Samen met eekhoorn Hollie ga je op zoek naar de eekhoorns in het bos.
Bij De boswachter kunt u tijdens openingstijden een tas met benodigdheden en een boekje huren voor €3,50. Het eekhoorntjepad is een initiatief van de boswachter in samenwerking met zorgboerderij Jarpara. Je vind het pad in Erp, Gemertsedijk 10.

Kabouter op een hek bij een kabouterpad.

Kabouterpaden in de provincie Limburg

Kabouterpad de Meinweg *

Het startpunt van Kabouterpad De Meinweg is bij Staatsbosbeheer De Meinweg, Meinweg 2 te Herkenbosch. De route is alleen te lopen tijdens de openingstijden van Brasserie De Boshut. Honden zijn alleen toegestaan als ze zijn aangelijnd. Door de onverharde paden is de route niet geschikt voor mindervaliden. Het pad is leuk voor kinderen vanaf 3 jaar. Meer informatie over dit pad vind je hier.

Kabouterpad de Pelen *

Bij Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, 6035 RB Ospel van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op loop je in ongeveer 45 minuten op een verhard pad een route van 500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Wat neem je mee met een wandeling op het kabouterpad?

Veel kabouterpaden en/of bosdierpaden zijn onverhard. Na een regenachtige dag is het lekker een moederpoel. Voor je vertrekt neem dan kaplaarzen mee en iELM – Buitenkleding is een must. Zeker hoogsensitieve kinderen vinden het vervelend als hun kleding vies wordt. De buitenpakken zijn echt een musthave. Neem ook een vochtig washandje mee, voor het geval er ‘paniek’ ontstaat als de handjes vies worden. En een versnapering voor onderweg tijdens het wandelen of na het wandelen is ook zeker een must. Verder is het vooral genieten van deze leuke activiteit.

Elvenbos in Bos Elzen (Biesbosch Dordrecht)

Het Elvenbos in Bos Elzen werd op social media veel met mij gedeeld, echter heeft degene die het had gemaakt de huisjes weggehaald. Het onderhoud door meerdere factoren heeft de kunstenares doen besluiten de deurtjes weg te halen. Om die reden staat dit elvenbos niet in het rijtje.

KlussenKlussen

Please follow and like us:

2 gedachten over “Kabouterpaden en bosdierpaden in Nederland”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial