Etherische oliën en HSP: Het juiste gebruik en mogelijke risico’s

In 2016 tijdens onze vakantie in Drenthe ontdekte ik een tekenbeet in mijn been. Ik kreeg echter uit voorzorg geen antibiotica kuur van de huisartsenpost. Ik deelde mijn verhaal, omdat ik uit ervaring weet dat een van de kinderen waar ik ooit op de scouting leiding aan gegeven heb de ziekte van Lyme heeft zonder ooit een rode kring te hebben gehad van de tekenbeet. Op die stories reageerde iemand die bezig is met etherische oliën. Dat deze je kunnen ondersteunen. Zo ontstond mijn eerste kennismaking met etherische oliën. Misschien ben jij op dezelfde manier benadert of ben je gewoon geïnteresseerd in etherische oliën. Met dit blog wil ik je informeren over het juiste gebruik van de oliën, maar ook de mogelijke risico’s.

Essentiële olie of etherische olie?

Als het over de etherische olie gaat, zie je vaak dat mensen het verkeerd vertalen uit het Engels (Essential Oil) en maken er essentiële olie van. Toch is dat niet de juiste benaming. Dit moet etherische olie zijn.

Verschillende manieren om aan oliën te komen

Etherische oliën zijn op verschillende manieren te verkrijgen. Zo zijn er gerenommeerde bedrijven met een stenen winkel in Nederland en/of een webwinkel. Ook zijn er enkele bedrijven die online werken via het zogenoemde multi level marketing (MLM-bedrijven). Koop daar wij jij je goed bij voelt. Enkele aanbieders zijn:

Ook interessant: Groene levensstijl: ontdek de duurzame opties van Wild refill

Disclaimers

Ikzelf ben erg huiverig voor verkoop via social media, het zijn veelal particulieren die via MLM bedrijven de oliën verkopen. Een groot deel van de verkopers daar heeft geen kennis van. Gelukkig zijn er binnen de bedrijfstak ook wel degelijk mensen die zich er echt in verdiepen en dus een studie doen om je oprecht te helpen aan ondersteunende oliën. Etherische oliën bieden ondersteuning, maar zijn geen medicijnen. Disclaimers over dat iemand genezen is door etherische oliën mag niet.

Een hele rij met verschillende soorten etherische oliën op een plank.

Hoe kun je etherische oliën gebruiken?

Etherische oliën kun je op verschillende manieren gebruiken.

De diffuser

De meest bekende is wel het gebruik in de diffuser. Anders gezegd is dit het verstuiven van etherische oliën. Het is een effectieve manier om de voordelen van de oliën te benutten. Door trillingen in de verstuiver verspreiden de oliemoleculen zich in de lucht, waar ze worden ingeademd en binden aan receptoren in ons neusgebied. Deze receptorbinding stuurt signalen naar de hersenen, met het limbisch systeem dat emoties, herinneringen en gedrag beïnvloedt. Geuren zijn daarom subjectief, gebaseerd op associaties en ervaringen. Persoonlijke ervaringen met geur kunnen sterk variëren. Zo kan een geur die eens gebruikt werd tijdens een onaangename situatie, zoals bij ziekte, een blijvende associatie creëren.

Passief diffusen

Maar diffusen kan ook op een andere manier. Namelijk een passieve manier van diffusen. Dit kan door het gebruik van een spray, een geursteentje, een bakje met Himalaya zout met daarin wat druppeltjes olie of een druppeltje op een laken/doekje. Ook zijn er diverse sieraden beschikbaar waar je etherische oliën op kan druppelen.

De roller

De rollers zijn makkelijk in gebruik en heel fijn om mee te nemen. Je kunt de rollers naar behoefte gebruiken. Rol de olie op de polsen en/of achter in de nek. Ook kun je zelf een roll-on maken en daar een essentie aan toevoegen die bij jou past.

Leestip: Ontprikkelen als hoogsensitieve volwassenen

Persoonlijke verstuiving

Persoonlijk verstuiven, zoals met een neusinhalator of door middel van cupping, is een handige methode om etherische oliën te gebruiken. Deze inhalators met katoenen ‘lonten’ voor olietoepassing zijn draagbaar en ondersteunen je stemming tijdens stressvolle momenten, zoals examens of drukke dagen. Ze kunnen ook helpen bij het comfortabel voelen op nieuwe plekken of het verlichten van wagenziekte en neusverstopping door een specifieke samenstelling van oliën. Maar ook kan je door middel van stomen voor persoonlijke verstuiving zorgen.

Gebruik milde oliën om te verstuiven

Niet alle oliën zijn geschikt om te verstuiven op welke manier dan ook. Daarom is het verstandig om milde oliën te gebruiken. Je kunt hierbij denken aan bloem-, boom- en citrusoliën.

Sommige oliën bevatten stoffen die je slijmvliezen van neus, keel en longen kunnen irriteren. Zeker voor mensen met astma goed te beseffen dat etherische oliën de gevoeligheid van de longbuisjes kunnen versterken.

Ga je de diffuser gebruiken om etherische oliën te verstuiven, check vooraf of je hem kan gebruiken in het bijzijn van kinderen, bij een zwangerschap of zwanger willen worden, astmatisch bent etc.

Wel of niet innemen van etherische oliën

Er zijn verschillende meningen over het wel of niet innemen van etherische oliën. Sommige leveranciers zeggen dat ze speciale oliën hebben die daar geschikt voor zijn. Ik ben geen aromatherapeut en ga daarom daarover geen uitspraak doen. Persoonlijk zou ik advies inwinnen van een aromatherapeut of dat wel mogelijk is.

Gebruik van etherische olie bij of in het bijzijn van kinderen

Als het aankomt op het veilig gebruik van etherische oliën bij kinderen, is het belangrijk om te beseffen dat kinderen echt geen kleine volwassenen zijn. Hun lichaam werkt vaak heel anders dan dat van volwassenen, waardoor etherische oliën ook op een andere manier worden verwerkt (door de stofwisseling).

De sterkte van etherische oliën

Voor je gebruik gaat maken van etherische oliën is het goed om te beseffen hoe sterk een olie is. Een enkele druppel staat gelijk aan 15-40 koppen medicinale kruidenthee of 10 theelepels kruidentinctuur.

Advies van aromatherapeuten

Sommige aromatherapeuten raden aan om etherische oliën niet rechtstreeks op de huid van kinderen jonger dan 2 jaar aan te brengen of ze te verspreiden via een diffuser. Anderen adviseren om etherische oliën vanaf 4 of 6 jaar verdund op de huid te gebruiken en diffusers pas te gebruiken bij kinderen ouder dan 6 jaar.

Aromatherapeute/kruidengeneeskundige Jacqueline van Makor Care heeft ontdekt dat veilige oliën ook gebruikt kunnen worden bij kinderen tussen 3 maanden en 2 jaar, maar dan wel op de juiste manier verdund. Maar ook alleen wanneer echt nodig is en niet dagelijks of preventief. Ook is ze van mening dat het beter is om etherische oliën niet te verspreiden in ruimtes waar kinderen onder de 6 jaar zijn. Toch geloof ze dat er andere veilige manieren zijn om de gezondheid van jonge kinderen te ondersteunen.

Een witte diffuser die essentiële olie vernevelt in een ruimte.

Veilig gebruik van de diffuser bij kinderen

Op social media zie ik regelmatig dat diffusers aan staan terwijl kinderen liggen te slapen op hun slaapkamer. Is dat eigenlijk wel zo verstandig om te doen? Om dit blog te kunnen schrijven heb ik bronnen moeten raadplegen. Ik ben namelijk geen aromatherapeut. Het wordt niet aangeraden om in een kamer waar een kindje ligt te slapen ook de diffuser aan te zetten. Als je een diffuser wil gebruiken op een kinderkamer kun je beter zo’n 20 minuten voordat je kind gaat slapen, een druppel olie in zijn of haar slaapkamer te verspreiden met behulp van een diffuser. Zodra je de kamer met je kind betreedt, zet je de diffuser uit en zorg je ervoor dat de ruimte goed geventileerd is. Wil je meer weten over hoeveel druppels je mag gebruiken bij het diffusen in het bijzijn van kinderen? Klik dan op de link bij bronnen Macor Care etherische oliën en kinderen.

Passief diffusen

Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken zonder ze bijvoorbeeld langdurig te verspreiden in de slaapkamer van een slapend kind. Je kunt bijvoorbeeld een geursteentje met een enkele druppel olie in de kamer plaatsen of een druppel olie onderaan een dekentje of laken leggen, buiten het bereik van grijpgrage handjes. Deze methode staat bekend als passief diffusen.

Gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap

Op het moment van schrijven van dit blog is er beperkt onderzoek gedaan naar het veilige gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap. Het testen van deze oliën op een groep zwangere vrouwen om hun invloed op de ontwikkeling van een ongeboren kind te bepalen, is riskant en ethisch niet verantwoord. Daarom baseren veel uitspraken over het gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap (en in het algemeen) zich op onderzoeken die vaak zijn uitgevoerd op dieren en in studies in het laboratorium.

Etherische oliën en de placenta en ongeboren kind

Hoewel etherische oliën de placenta kunnen passeren, betekent dit niet automatisch dat het altijd gebeurt of dat het altijd gevaar oplevert. Het benadrukt echter wel de noodzaak van verstandig gebruik van etherische oliën tijdens de zwangerschap. Het is heel belangrijk om te begrijpen dat sommige oliën veiliger zijn dan andere. Het kennen van de oliën die veilig zijn tijdens de zwangerschap en hoe je ze het beste kunt gebruiken, is van groot belang. Het gaat erom te begrijpen welke oliën veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap en op welke manier je ze het beste kunt toepassen. Wil je een lijst van oliën die je kan gebruiken tijdens de zwangerschap, kijk dan op de lijstjes van Macor Care en Natuurmama. De link staat in de bronvermelding.

DIY met etherische olie

Veel particulieren gaan aan de hand van ‘recepten’ zelf blends in de diffuser doen. Hou je aan het recept of doe zelfs iets minder. Gebruik je te veel kan je hoofdpijn of ademhalingsmoeilijkheden krijgen. Dat hangt van de olie af. Maar ook voor het maken van de rollers weet je soms niet van te voren of je tegen de olie kan. Gebruik de juiste verduntabellen voor het maken van rollers.

Ook leuk: Hoe gebruik ik edelstenen?

Etherische olie en HSP

Het inhaleren van etherische olie door middel van de (koudwater) diffuser of inhalator kan heel fijn zijn op verschillende soorten momenten. Je kunt hierbij denken aan ondersteuning bij onder andere:

 • verwerking of reguleren van emoties
 • slaapproblemen
 • spanning en stress
 • overprikkeling
 • angst
 • traumaverwerking
 • verbetering van geheugen
 • wagenziekte
Etherische olie omringd met natuurlijke producten als naalden van een den, citrus- en sinaasappelschijfjes.

Er zijn verschillende soorten single etherische oliën, maar ook composities die je kunt gebruiken als HSP. Deze kunnen je ondersteunen bij stress, prikkelverwerking, angst of bijvoorbeeld jezelf te beschermen tegen emoties van anderen. De Groene Linde heeft deze composities in spray vorm en in de vorm van etherische olie om te verstuiven met een diffuser. Zelf gebruik ik ze regelmatig, maar er zijn ook dagen dat ik ze niet gebruik. Zelf ben ik voorzichtig met het gebruik van de diffuser. Wel gebruik ik de spray in de slaapkamer van de kinderen in plaats van een diffuser.

Fijne composities en etherische olie voor een HSP

De volgende etherische oliën en composities zijn geschikt voor HSP

 • Clean energy (De Groene Linde)
 • Protection (De Groene Linde)
 • Lavendel
 • Cleansing (De Groene Linde)
 • Pull in (De Groene Linde)
 • Grounding (De Groene Linde, Young Living)
 • Bescherming (De Groene Linde)
 • Selflove (De Groene Linde)
 • Me I am (De Groene Linde)
 • Egeltje bescherm mij (De Groene Linde)
 • Lavendin Ardèche
 • Speak (De Groene Linde)
 • Mission (De Groene Linde)
 • Walvisje maak me schoon (De Groene Linde)
 • Olifantje zet me op de grond (De Groene Linde)
 • Closure (De Groene Linde)
 • Kippendroom (De Groene Linde)
 • Knuffelbeer (De Groene Linde)
 • Frankincense
 • White Angelica
 • Sacred Mountain (Young Living)
 • Thieves (Young Living)
 • Vetiver
 • Stress away (Young Living)
 • Grapefruit
 • Clarity (Young Living)

Ga je deze olie gebruiken check dit dan wel even of dit wel kan voor jou of jouw kind.

Geniet van het gebruik van etherische oliën

Het gebruik van etherische oliën heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar juist door er bewust van te zijn wat je gebruikt en hoe je het gebruikt kan het vooral voordelen en ondersteuning geven. Met dit blog wil ik vooral bewustzijn creëren. Net als bij alcohol, geniet met mate. Laat oliën je ondersteunen. Naast je laten ondersteunen door etherische olie is het ook belangrijk dat je aan jezelf blijft werken.

Bronnen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial