Multi-Level Marketing veel te vinden via Instagram

Ben jij onlangs benaderd door iemand die je make up, essentiële oliën, vitamines of andere beauty- of wellnessproducten wilde verkopen? Op Instagram en Facebook ontstaat een steeds groter netwerk aan Multi-Level Marketing, ook wel MLM genoemd. Wat is het precies? Ik deel het vandaag graag met je. 

Wat is Multi-Level Marketing?

Multi-Level Marketing (MLM), ook wel netwerkmarketing, is een bedrijfsmodel waar zelfstandige verkopers inkomsten werft door directe verkoop van producten en werven van nieuwe kopers en verkopers, vooal dit laatste willen ze zo veel mogelijk.  Voor de volledig omschrijving van Multi-Level Marketing verwijs ik je graag naar Wikipedia. Grotere bekende Multi-Level Marketing bedrijven zijn bijvoorbeeld Tupperware en Herbalife.

multi-level marketing

Waar komt het vandaan?

In de Verenigde Staten ontstond een van de eerste bedrijven die aan Multi-Level Marketing deed. Veel van deze bedrijven huisvesten zicht nog steeds in de Verenigde Staten (Utah). Voorbeelden zijn onder andere afslankproducten, en huishoudelijke zaken maar ik zie nu ook veel etherische oliën en make up via instagram aan de man worden gebracht via Multi-Level Marketing.

Hoe kwam ik met Multi-Level Marketing in aanraking?

Tijdens de periode dat de #lovethefamilyyoufollow in opkomst kwam ben ik door wat ML marketeers toegevoegd in hun volg lijstje. Een periode waarin ik ook iedereen braaf terug volgde op Instagram. Ik postte toen wat over een tekenbeet en daarna volgde een gesprek over etherische oliën.

Na de bestelling werd me al wat meer duidelijk

Ik had nog nooit van Multi-Level Marketing gehoord, maar het duurde uiteindelijk nog ruim twee maanden voordat ik mijn starterskit met etherische oliën bestelde. Van die bestelling heb ik echt geen spijt. Via de mail ontving ik allerlei informatie en ook dat ik mijn eigen business kon starten. Dat klonk geweldig, maar toch knaagde er iets aan me. Ik deed een nieuwe bestelling de maand erna. Ik was tijdens de aanvraag in een spaarprogramma terecht gekomen waarbij ik iedere maand voor €50,– moest bestellen. Dan zou ik rechten behouden. Ik bestelde nog een derde keer en daarna sloot ik mijn maandelijkse bestelling. Ik wilde niet iedere maand voor minimaal € 50,– bestellen. Hoe naïef ook, er werd in het begin helemaal niet gesproken over Multi-Level Marketing.

Op onderzoek uit

Ik ging verder op onderzoek uit en kreeg steeds meer het gevoel van een piramidespel. Nu is dat in Nederland verboden. Verkoop via Multi-Level Marketing is legaal in Nederland, zolang het bedrijf maar aan de voorwaarden hiervan blijft voldoen.

Delen waar ik blij van word

Via mijn social media deel ik graag waar ik blij van word. Zo ook van etherische oliën. Daarbij zie je bij mij dus meerdere merken voorbij komen. Ik ben hierbij niet aan een merk verbonden en wil jou niet aanzetten tot aankoop van producten.

Waarom deze blog?

De verkoop via Instagram door Multi-Level Marketing (wellness producten, maar ook vitamines) zie ik steeds meer groeien. Ik ben niet de enige die bij de bestelling niet wist dat er sprake was van MLM (heb hierover regelmatig privé berichten over gehad). Het is geen waarschuwing, maar ik wil je informeren dat als je benaderd wordt meestal voortkomt uit netwerkmarketing. Maak met deze informatie een keuze die bij jou (en je gezin) past. Ik heb niet tot doel iemand of een bedrijf hiermee te schaden. Vandaag de dag krijg ik nog regelmatig dit soort aanbiedingen in mijn inbox.

Wat vind ik er van?

Dat mensen verkoper zijn via Multi-Level Marketing is zijn of haar keuze. Iedereen moet doen waar ze zich goed bij voelen. Wat ik wel vervelend vind is dat er MLM-ers bij zijn die vinden dat je je hele collectie aan producten moet vervangen door hun producten. Hun product is beter voor de natuur of is de beste. Veel van deze deelnemers zijn niet gediplomeerd in het product dat ze verkopen. Ze halen dit uit de boeken van het bedrijf of van andere lectuur dat er te koop is. Ze je hardnekkig lastig kunnen vallen met verzoeken om te kopen/verkopen. Maar wees ook eerlijk dat je via Multi-Level Marketing verkoopt en voor degene die jou met het product in aanraking laat komen een commissie ontvangt.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over Multi-Level Marketing lees of kijk dan eens:

Please follow and like us:

2 gedachten over “Multi-Level Marketing veel te vinden via Instagram”

  1. Erg hé dat ze je zo verplichten om dingen te kopen. Bedankt voor de waarschuwing laatst. Ik heb ondertussen iemand gevonden die ook zo’n oliën verkoopt en ga dit binnenkort uittesten. Ben benieuwd.

    Beantwoorden
    • Fijn Mieke dat je een adresje hebt gevonden in België. Ik wil dat mensen een keuze goed kunnen afwegen. Dat gebeurt bij MLM meestal niet als ik de verhalen om me heen hoor. En echt heb heel lang getwijfeld, de blog heel vaak herschreven. Want ik wil oprecht niemand zijn business om zeep helpen, maar ik wil ook gewoon dat iedereen wel eerlijk is. Al besef ik dat ik in mijn eentje niet de wereld kan verbeteren, kan ik op deze manier wellicht wel iets doen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial