Rouwvliegjes voorkomen in je planten

Hoogsensitieve mensen hebben er baat bij om met bloemen en planten bezig te zijn. Een goede manier om goed voor jezelf te zorgen. Zelf ben ik ook graag bezig met stekjes en overplanten van mijn planten. Niets is vervelender dan die kleine vliegjes die uit je potgrond komen en je planten aantasten. Rouwvliegjes ben je liever kwijt dan rijk, maar hoe kun je dat voorkomen? Ik testte het uit en mijn ervaring ondersteund met gevonden informatie deel ik graag met je.

Rouwvliegjes een kriem voor iedere plantenliefhebber

Rouwvliegjes, ook wel varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als ‘dansende’ zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond.

Hoe voorkom ik in mijn net gestekte planten rouwvliegjes?

Steeds vaker blijkt dat als ik een zak potgrond heb gekocht dat dit een bron is voor rouwvliegjes. Met als resultaat mijn net gestekte plantjes of net overgepotte planten naar de knoppen. Er zijn veel manieren van rouwvliegjes bestrijden. Je kan daarbij ook denken aan het vangen van de vliegjes of gebruik van aaltjes.

Zelf kom ik uit de tuinbouwstreek “Het Westland” en bedacht ineens waarom stomen tuinders hun grond? Het stonk verschrikkelijk als een tuinder dat deed. Terug naar mijn kindertijd ging ik dus op zoek naar deze reden. Nu blijkt dat ze dat doen om de grond zo veel mogelijk te ontdoen van om ziektekiemen, bacteriën, onkruidzaden en ongedierte.

Een plant in het raam, daarin wil je voorkomen dat er rouwvliegjes in voor komen.

Zelf je potgrond of compost stomen

Ik ben toen zelf is gaan testen en deed de potgrond in een glazen schaal in de oven. En het werkte. Eindelijk mijn avocadopit verder groeien zonder rouwvliegjes. Nu ben ik me nog verder in gaan verdiepen en je kunt dus zelf de grond ook stomen. Dit kan met de oven, magnetron en snelkookpan.

Insecteneieren en larven overleven de 55 graden niet, maar omdat zo’n zakje potgrond bij mij vaak lang in de schuur staat wil ik wel graag alles eruit halen. Daarom is de oven naar 100 graden beter.

Gebruik je de oven?

  • gebruik een ovenschaal of bakplaat
  • bekleed deze met bakpapier
  • verspreid de potgrond hierop
  • bevochtigd de aarde lichtjes als deze heel droog is
  • bedek alles met aluminumfolie
  • verwam de oven op 100 graden
  • stoom de aarde gedurende 30 minuten
  • Laat de potgrond goed afkoelen voor gebruik.

Gebruik je de magnetron?

Gebruik de magnetron om te stomen, gebruik geen aluminiumfolie, maar gebruik speciale magnetronbakjes. De aarde wordt ongeveer tien minuten verwarmd op 600 watt. De aarde moet stomen.

Gebruik je een snelkookpan?

Vul de pot volgens de instructies met water en hang de pot op met de aarde. Er wordt ongeveer 15 minuten onder hoge druk gestoomd.

Let op!

Ga je de zelfgestoomde potgrond niet gelijk gebruiken? Doe het dan in een luchtdichte zak, zodat er niet weer opnieuw ziektekiemen binnendringen. Aarde wordt erg heet en houdt warmte lang vast. Laat goed afkoelen voordat je het gebruikt.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial