Bloemen en planten zijn ook een vorm van zelfzorg

Bloemen en planten zijn een fijne manier van zelfzorg. De een heeft ze door het hele huis staan, de ander heeft er een speciaal plekje voor. Ben jij ook gek op stekjes en pot je die dan ook op? Kom jij ook steeds vaker rouwvliegjes tegen in je verse potgrond? Aan het eind van deze blog deel ik daar nog een goede tip om de rouwvliegjes niet tot leven te laten komen in je verse potgrond.

Verse bloemen

Een mooie bos bloemen op het dressoir of tafel geeft kleur en gezelligheid in huis. Er zijn veel verschillende manieren om aan verse bloemen te komen. Zo kan je als je in de regio woont waar tuinbouwbedrijven zitten vaak direct bij de kweker kopen. Voor adressen kan je terecht bij fietsen voor mijn eten/bloemen. De bloemist kan voor jou op maat een boeket maken, maar ook voor een bosje met allemaal dezelfde bloemen kan je daar terecht. Natuurlijk kan je ook op de markt, supermarkt of in een tuincentrum terecht voor een bosje bloemen. Of een bloemenabonnement bij Bloomon. Niet alleen Bloomon biedt dit aan, maar ook steeds meer lokale bloemisten.

Bloemen in een boeket.

Droog bloemen doen het ook goed

Helemaal hip tegenwoordig zijn de droogbloemen. Deze hebben weinig onderhoud nodig. Een mooie vaas, plankje of op een andere manier kan je hier wat moois van maken. Ze vragen weinig onderhoud en zijn ook vaak ook kleurrijk. Droogbloemen zijn onder andere te koop bij Xenos, Leen Bakker, Intratuin, Bloompost en Bloomon.

Nieuwe planten

Liever geen bos bloemen in huis, maar liever wat fijne planten in huis? Dat is natuurlijk ook helemaal prima. Maak een plantenhoekje of zet ze verspreid door het huis. Zelf heb ik boven een vensterbank met wat plantjes en beneden heb ik een hoekje waarbij ik wat plantjes bij elkaar heb verzameld. In planten is een groot assortiment. Ieder tuincentrum heeft wel een mooi en groot assortiment. Van kleine tot grote plantjes. Maar naast de tuincentra kan je steeds vaker ook bij de kweker zelf kopen. Ook de supermarkt en de Hema hebben steeds vaker planten in hun assortiment. Maar kijk ook eens in een plantenbieb.

Van je eigen planten stekjes opkweken

Sommige planten zijn ook makkelijk te stekken. Dit kan door ze in (stek)grond te zetten. Maar vaak zijn de verschillende planten ook eenvoudig te stekken op water. Een klein vaasje en een laagje vers water is al genoeg. Vers water is belangrijk om bacteriegroei tegen te gaan. En heb je zelf geen stekjes van een moederplant, maar wil je wel stekjes? Je kunt ze kopen via plant rebelz of stekjesbrief. Ook zijn er op Facebook groepen waarbij stekjes geruild kunnen worden. Of kijk eens bij plantenbieb of er stekjes zijn.

Planten die zich goed laten stekken zijn:

Rouwvliegjes een kriem voor iedere plantenliefhebber

Rouwvliegjes, ook wel varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als ‘dansende’ zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond.

Een plant in het raam.

Hoe voorkom ik in mijn net gestekte planten rouwvliegjes?

Steeds vaker blijkt dat als ik een zak potgrond heb gekocht dat dit een bron is voor rouwvliegjes. Met als resultaat mijn net gestekte plantjes of net overgepotte planten naar de knoppen. Er zijn veel manieren van rouwvliegjes bestrijden. Mama Botanica en Linda van (Th)athomepage besteedde daar al eens aandacht aan.

Zelf kom ik uit de tuinbouwstreek “Het Westland” en bedacht ineens waarom stomen tuinders hun grond? Het stonk verschrikkelijk als een tuinder dat deed. Terug naar mijn kindertijd ging ik dus op zoek naar deze reden. Nu blijkt dat ze dat doen om de grond zo veel mogelijk te ontdoen van om ziektekiemen, bacteriën, onkruidzaden en ongedierte.

Zelf je potgrond of compost stomen

Ik ben toen zelf is gaan testen en deed de potgrond in een glazen schaal in de oven. En het werkte. Eindelijk mijn avocadopit verder groeien zonder rouwvliegjes. Nu ben ik me nog verder in gaan verdiepen en je kunt dus zelf de grond ook stomen. Dit kan met de oven, magnetron en snelkookpan.

Insecteneieren en larven overleven de 55 graden niet, maar omdat zo’n zakje potgrond bij mij vaak lang in de schuur staat wil ik wel graag alles eruit halen. Daarom is de oven naar 100 graden beter.

Gebruik je de oven?

 • Gebruik een ovenschaal of bakplaat
 • Bekleed deze met bakpapier
 • Verspreid de potgrond hierop
 • bevochtigd de aarde lichtjes als deze heel droog is
 • bedek alles met aluminumfolie
 • verwam de oven op 100 graden
 • stoom de aarde gedurende 30 minuten
 • Laat de potgrond goed afkoelen voor gebruik.

Gebruik je de magnetron?

Gebruik de magnetron om te stomen, gebruik geen aluminiumfolie, maar gebruik speciale magnetronbakjes. De aarde wordt ongeveer tien minuten verwarmd op 600 watt. De aarde moet stomen.

Gebruik je een snelkookpan?

Vul de pot volgens de instructies met water en hang de pot op met de aarde. Er wordt ongeveer 15 minuten onder hoge druk gestoomd.

Let op!

Ga je de zelfgestoomde potgrond niet gelijk gebruiken? Doe het dan in een luchtdichte zak, zodat er niet weer opnieuw ziektekiemen binnendringen. Aarde wordt erg heet en houdt warmte lang vast. Laat goed afkoelen voordat je het gebruikt.

*)Bron

Waarom zijn planten en bloemen dan een goede manier van zelfzorg?

Het even bezig zijn met iets anders is een manier van zelfzorg. Het bezig zijn hiermee is vaak ontspannen. Daarom is het juist een goede manier van zelfzorg.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

foto’s zijn van pixabay.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

1 gedachte over “Bloemen en planten zijn ook een vorm van zelfzorg”

 1. Bedankt voor de tips over rouwvliegjes. Heb ze hier uiteindelijk bestreden met ‘aaltjes’ die ik op internet kocht. Ik vind het eigenlijk gek dat ze in gekochte potgrond zitten, maar zo heb ik ze ook gekregen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial