HSP-er Laura aan het woord, luister naar je gevoel

Het gebeurt nog veel dat veel mensen pas op latere leeftijd ontdekken dat ze hoogsensitief zijn. Niet heel gek natuurlijk, want de eerste officiële onderzoeken dateren van ongeveer 1997. Ook Laura ontdekte pas op latere leeftijd dat ze hoogsensitief is. Lees mee met haar verhaal.

Stel jezelf eens voor?

Mijn naam is Laura, ik ben 25 jaar oud en pas geleden ben ik met mijn vriend en kat gaan samenwonen in Apeldoorn. Op dit moment ben ik druk bezig met het afronden van de studie Toegepaste Biologie.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Aan het begin van mijn studie, inmiddels 5 jaar geleden, kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben. Ik zat niet goed in mijn vel, mijn studieprestatie leed daaronder, waardoor ik besloot om met de school psycholoog te gaan praten. Uit deze gesprekken bleek dat ik wel eens hoogsensitief kon zijn. Door er veel boeken en blogs te lezen maar ook veel te praten met anderen, heb ik meer kunnen leren over mijn eigen hoogsensitiviteit. Dit heeft mij enorm geholpen in het accepteren daarvan. Na het vaststellen hiervan vielen veel dingen op hun plek. Zo heb ik pas ‘laat’ mijn hoogsensitiviteit een naam kunnen geven maar blijk ik er al sinds mijn kindertijd last van te hebben.

Laura, hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Hoewel ik voorheen de hoogsensitiviteit alleen maar als een last ervaarde, zie ik het steeds meer als iets positiefs. Zo vind ik het fijn dat ik makkelijk iets aan kan voelen en vind ik het prettig om iemand zijn verhaal aan te horen, maar zodra dat een zwaar onderwerp betreft is dat een enorme last op mijn schouders. Van negatief nieuws kan ik lang van de leg zijn, ook al heeft dat helemaal niets met mij te maken.

HSP-er laura.

Lees ook: Hoogsensitief, hoe hou ik me staande op een feestje

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Ik merk het vooral als ik in aanwezigheid ben van anderen en deze bepaalde specifieke of harde geluiden maken. Hoe groter de groep, hoe erger het nare gevoel wordt. Daarnaast ben ik ook erg emotioneel ingesteld en kan ik heel makkelijk vol schieten.

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Vooral in grote groepen of drukke situaties merk ik dat ik last ervaar aan het hoogsensitief zijn. Ik ben niet verlegen maar kan wel dichtklappen van alle indrukken. Ook geluiden spelen daarbij een rol. Na een feestje kan ik nog moeilijk andere geluiden verdragen.

Wat ik fijn vind aan het hoogsensititief zijn, is het bijzonder goed aanvoelen van situaties en gevoelens. Ik kan daardoor goed inschatten wat ik kan verwachten en hoe ik of een ander zich  daarbij zal voelen. Dit zorgt ervoor dat ik vaak goed overwogen keuzes kan maken.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Ik heb dus het meest ‘last’ van geluiden, zowel hard als zacht. Het begint met kleine irritaties, tot er helemaal misselijk van worden. Tijdens de studie maak ik mijn tentamens daarom apart zodat ik geen ‘last’ ervaar van anderen die hun tentamens maken. Ook mag ik het lokaal verlaten, tijdens een (verplichte) les wanneer ik te veel indrukken opvang. Voor mezelf heb ik bijvoorbeeld ook de afspraak dat als alle studenten een presentatie moeten houden, ik als eerste ga. Zo heb ik de zenuwen van anderen nog niet helemaal op mij ingenomen en ben ik zelf niet bloednerveus, haha.

Lees ook: Hoogsensitief en vriendschappen (onderhouden)

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit, Laura?

Ik weet goed wat ik wel of niet wil en ben ook niet bang om dit aan te geven. Als ik weet dat een bepaalde situatie, zoals een druk feestje of iets dergelijks, te veel voor is ga ik niet. Dat vind ik dan ook niet jammer. Ik kies de momenten bewust uit, zodat ik zo min mogelijk last ervaar van mijn hoogsensitiviteit.

HSP Laura met partner en de kat.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Mijn partner en ik hebben ervoor gekozen om in aparte kamers te slapen. Het is vanzelfsprekend dat ik snurken echt een gekmakend geluid vind maar ook het simpele zachte geluid van ademen vind ik naar, ik word werkelijk van álles wakker. Dit apart slapen heeft mij echt enorm veel rust gegeven maar daar kijken de meeste mensen toch eerst even vanop. Daarnaast doe ik veel in het huishouden, dan kan ik ook zelf kiezen wanneer die ellendige stofzuiger aangaat. Dat is eigenlijk altijd op dezelfde dag, dan heb ik er ook minder last van!

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Ondanks dat ik dus wel aanpassingen doorvoer in mijn studie en leven buiten school om, komt het alsnog voor dat ik overprikkeld raak. Dan helpt het mij om mij even terug te trekken, écht helemaal alleen zijn. Daarbij kan ik dan gaan mediteren of in een boekje schrijven. Het klinkt misschien gek, maar ik probeer dan het gevoel van mij af te schrijven, dat lucht enorm op.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Nadat ik bij mijn school psycholoog ben geweest heb ik ook een tijd bij een andere psycholoog gelopen. Daarna heb ik geen hulp meer bij een professional gezocht.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Luister en let vooral op je eigen gevoel. Trek je ook niets aan van mensen die een mening hebben over wanneer je iets niet wilt doen. En probeer het vooral als een positief iets in te zetten!

Dankwoord

Laura, bedankt dat jij je verhaal hier wilde delen op Inge Beleeft. Het is zo waardevol om ervaringsverhalen met elkaar te delen!

de foto’s zijn met toestemming van Laura verkregen.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial