Is Camping La Dune des Sables HSP-proof?

In de zomer van 2022 verbleven we 18 nachten op Camping La Dune des Sables in Les Sables-d’Olonne. Dit is een badplaats in de streek Vendée in Frankrijk. Is deze camping geschikt voor hoogsensitieve personen? Hoe is de stacaravan? Hoe zit het met de standplaatsen op deze camping? Ik deel in deze blog onze ervaring.

Les Sables D’Olonne

Les Sables-d’Olonne is ontstaan als handels- en vissershaven. Zoutwinning vind er ook plaats in deze stad. In het tweede deel van de 19e eeuw ontstond de opkomst van het toerisme in deze stad. Voor de toerisme werd er een jachthaven en promenade aangelegd.

Om de vier jaar is Les Sables-d’Olonne het toneel voor de start van de non-stop zeilbotenrace rond de wereld. Dit is de Vendée Globe. Al meerdere malen mocht de Tour de France deze badplaats doorkruisen.

Net als de omliggende dorpen zijn de witte huizen kenmerkend voor deze streek.

Zonsondergang bij La Dune des Sables.

Departement Vendée

Het departement Vendée ligt aan de westkust (Atlantische Oceaan) van Frankrijk. Je vindt in de Vendée 140 kilometer prachtige zandstranden. Maar ook 250 kilometer beschermde ongerepte kust. Daarnaast zijn er twee eilanden île d’Yeu en île de Noirmoutier. Het gebied dat bekend staat om de meeste zonuren van Frankrijk. Ten zuiden van de Vendée ligt het departement Bordeaux en ten noorden vind je Bretagne.

De camping la Dune des Sables

Net buiten het stadje Les Sables d’Olonne vind je camping La Dune des Sables. Een vijf sterrencamping die valt onder de Chadotel campings. Een organisatie die een aantal campings aan de kust heeft. De camping heeft geen echt adres, maar als je eenmaal op de laan komt zijn er duidelijk zichtbare borden die je naar de camping leiden. Een slagboom zorgt ervoor dat niet iedere auto het terrein op kan rijden.

Het zwembad, restaurant, winkel, fitnessruimte, receptie en bar liggen hoger dan een groot deel van de camping. Dit ligt allemaal vooraan op de camping. Daar vind je ook de speeltuin en het buiten sporthonk.

Direct naast de minigolf en het zwembad zijn de kampeerplekken voor fietskampeerders. Daarna volgt er een wirwar van stacaravans. Af en toe een standplaats voor een tent, caravan of camper. Over het algemeen is deze camping voornamelijk te boeken voor een plekje in een stacaravan. Dat is mogelijk via verschillende aanbieders.

Bij de ene stacaravan kijk je naar de achterkant van de stacaravan van je buren, de andere staat naar weg gericht en weer een ander kijkt naar een tent of naar het toilletgebouw. Er is geen touw aan vast te knopen, totaal geen logica in hoe ze geplaatst zijn.

Achter op de camping staan een aantal safaritenten en lodges. Verder ligt deze camping naast een bos/natuurgebied, maar is er op de camping zelf weinig bomen te vinden. In een nieuwer gedeelte van deze camping zijn wel een aantal boompjes geplaatst.

Nu hebben de meeste stacaravans wel schaduw omdat ze een overdekt terras hebben, maar ben je een van de weinige die toch met een eigen kampeermiddel komt, dan zal je echt zelf die schaduw moeten creëren. Er staan wel wat struiken, maar er is erg weinig groen te bekennen op deze camping.

Zwemshorts niet toegestaan

Voor de heren zijn de zwemshorts niet toegestaan. Uitsluitend strakke zwembroeken zijn toegestaan. Heb je toch een losse short aan, dan wordt je hier op aangesproken en mag je niet het zwembad in.

Faciliteiten aanwezig

Op de camping zijn diverse faciliteiten aanwezig

 • verwarmd buitenbad met peuterbad en 3 glijbanen
 • restaurant
 • bar
 • animatie
 • speeltuin
 • minigolf
 • kleine campingwinkel
 • fitnessruimte
 • massageruimte
 • speeltuin
 • jeu de boules banen
 • pizza afhaalpunt

Lees ook: Is camping Le Soleil Fruité HSP-proof?

Insecten horen er ook bij

Als je in de natuur verblijft heb je ook te maken met allerlei insecten. De vliegen, muggen en wespen horen nu eenmaal bij de zomer en ook bij kamperen. Toch ontdekte ik in de stacaravan ook een ander insect. Ik kon het eerst niet helemaal thuis brengen, maar dacht dat het een soort kakkerlak was. Nadat ik er een foto van had gemaakt en via google lens de foto had laten zoeken bleek dat we de bleke kakkerlak in de stacaravan hadden. Het is er niet bij een gebleven, maar heb er zeker 20 gezien. Hoewel deze niet in ons huis kan overleven en een plaag kan worden hebben we voor de zekerheid wel alles buiten uitgepakt toen we thuis waren.

Toegang tot het strand

De camping ligt in de duinen en met een paar minuten sta je op een kiezelstrand zonder strandwacht. Het is niet raadzaam om in dit deel te gaan zwemmen, want door de rotsen die er liggen is het er gevaarlijk. Ondanks dat zwemmen niet aan te raden is, kun je er wel pootje baden en genieten van prachtige zonsondergangen. Via een toegangsdeur die alleen te openen is met een sleutel kan je toegang verkrijgen tot camping en strand. Wel zo een veilig idee dat je kind niet ineens op het strand staat. Bij de boulevard van Les Sables d’Olonne heb je wel een mooi zandstrand waar strandwacht aanwezig is. Ook een 600 meter lopen vanaf de camping ligt een stukje strand waarbij strandwacht aanwezig is.

Ook de moeite waard: 8 uitjes in de Vendée voor hoogsensitieve gezinnen

Animatieteam op deze camping

In de voorjaarsvakantie en in de maanden juli en augustus is er Franstalige animatie aanwezig op camping La Dune des Sables. Hoewel het animatieteam op hun naamkaartjes aangeven dat ze Engels spreken, doen ze dit niet. Zodra je aangeeft dat je geen Frans spreekt beginnen ze gelijk al te zeggen dat ze geen Engels spreken. Vervelend, want waarom heb je dan dat Engelse vlaggetje op je naamkaartje staan. Ook de kinderen die geen Frans spreken werden compleet genegeerd. De aandacht werd gericht op de Franstalige kinderen, ongeacht de activiteit.

Wel wordt er veel georganiseerd voor jong en oud, dat moet ik ze zeker nageven. Bijna iedere avond wel een zanger(es), goochelaar, karaoke of bingo. Doordeweeks activiteiten voor de kinderen. In het weekend is er geen animatieprogramma.

Meerdere partijen verhuren stacaravans

Naast dat je via Chadotel een stacaravan kan huren of een standplaats, is dit ook mogelijk via andere aanbieders.

Vacansoleil op camping La Dune des Sables

Vacansoleil biedt er stacaravans, safaritenten en bungalowtenten aan.

Roan campingvakanties

Roan campingvakanties heeft de wat luxere stacaravans, ze zijn in ieder geval voorzien van een vaatwasser.

Vacanselect

Ook via Vacanselect is het mogelijk om een stacaravan te huren.

Vacansoleil op La dune des Sables

Wij boekte onze vakantie via Vacansoleil. Zij hebben net voor het voetbalveld een gebouwtje staan waar je je kan melden. Vacanselect en Roan staan daar ook met een hutje. We werden daar welkom geheten door Herman en Dorothe. Een Belgisch echtpaar dat inmiddels vijf jaar daar de gasten welkom heet voor Vacansoleil.

Deze mensen hebben ons een warm welkom gegeven. We zagen ze regelmatig weer even voorbij fietsen en hadden meestal wel tijd voor een praatje met de gasten. Ze weten veel van de streek. Fijn om te weten dat als er wat is je een aanspreekpunt in eigen taal hebt.

Misschien ook interessant: Hoe ga ik als hoogsensitief persoon relaxt op vakantie?

Algehele indruk van camping La Dune des Sable

Van horen zeggen van andere Nederlandse kampeerders hoorde ik dat het sanitair later op de dag niet heel schoon meer was. Het restaurant/afhaalpunt ging pas om 19:00 uur open. Het zwembad is verwarmd tot 28 graden. Bij het zwembad is er een toilet beschikbaar en urineaars. Ook is er een douche. Ook zijn er drie glijbanen in een apart bad. Een klein hoekje voor de allerkleinste.

De camping wordt bestempeld als familiecamping, maar wordt regelmatig bezocht door de Franse jongeren. En een camping die veel gebruikt wordt door surfliefhebbers.

Er is voldoende animatie aanwezig als je de Franse taal machtig bent. De meeste leden van het animatieteam willen geen Engels spreken. Ook al is dat maar gebrekkig. Mijn Engels is ook niet veel, heb nu eenmaal geen talenknobbel, maar kan me toch wel verstaanbaar maken. Zo erg is dat toch niet met handen en voeten. Ook wij komen er dan wel uit.

Verder mis ik gewoon schaduw op deze camping in combinatie met meer groen. De Vendée is nou niet het gebied waar het extreem heet is, dus er kan echt wel wat groeien. Groen vind ik ook een stukje luxe uitstralen.

De grootte van de camping is prima, want er zijn 250 plekken en daardoor ‘overzichtelijk’.

Vind ik de camping geschikt voor HSP?

Daar kan ik heel kort en krachtig over zijn. Nee, camping La Dune des Sables is niet geschikt voor hoogsensitieve personen. Als je de plattegrond van de camping ziet, ziet het er keurig uit qua opstelling. Niets blijkt minder waar. Het is een groot wirwar van stacaravans. Ik kreeg er echt een error door en liep dan ook niet graag over de camping. Combinatie van zand, stof en weinig groen deed aanvoelen of ik op een woestijn was beland.

Pret niet bedorven

Hoewel we zelf de camping vonden tegenvallen heeft dat onze vakantie niet bedorven. We hebben een heerlijke vakantie gehad en echt genoten van en met elkaar.

In het nieuws

Op 2 augustus 2022 kwam deze camping negatief in het nieuws door een ongeval. Op het moment van schrijven over deze camping was dit drama bij mij nog niet bekend. Het is echt verschrikkelijk wat daar is gebeurd en mijn moederhart huilt. Ik wens alle dierbare van dit meisje veel kracht toe dit grote verdriet te dragen.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial