8 uitjes in de Vendée voor hoogsensitieve gezinnen

In de zomer van 2022 brachten we onze vakantie door in de Vendée. Een regio die bekend staat om de grote hoeveelheid zonuren. Na een regenbui klaart het snel weer op en breekt de zon weer door. Ook is dit de regio waar het zelden heel heet wordt. Daarmee moet je wel rekening houden dat de avonden snel afkoelen en het soms best fris is. Maar naast de aangename temperatuur heeft de Vendée nog veel meer te bieden. Daarom een overzicht van leuke uitjes in de Vendée.

Badplaats Les Sables-d’Olonne

De badplaats Les Sables-d’Olonne is een leuke plek om even lekker rond te struinen.

Ile Penotte

Zo is er een straatje in de wijk Ile Penotte. Een van de straatjes is omgetoverd tot een openluchtmuseum met schilderijen van schelpen. Echt de moeite waard om dit te bezoeken. En als je dan toch in Les Sables-d’Olonne bent.

De boulevard

Als je Ile Penotte hebt bezocht loop je met een paar minuten zo naar de boulevard. Waaraan een groot en mooi strand is. Voordeel van dit strand is dat er ook strandwacht aanwezig is. Geen zin om naar het strand te gaan? Dan loop je lekker over de boulevard richting de vuurtoren. Kijk tijdens het wandelen ook even naar de vloer, want Les Sables-d’Olonne is ook bekend om de Vendée Globe. Dit is een solo zeiltocht over de wereld. Winnaars van de Vendée Globe zijn met voet- of handafdruk vereeuwigd in het trottoir. Bij de jachthaven is een pondje dat je naar de overkant brengt.

Aan de andere kant van de jachthaven

Aan de andere kant van de jachthaven kan je over de pier lopen richting de vuurtoren. Daar vlakbij zit ook het kerkje Prieuré Saint Nicolas en iets verderaf van de pier ligt ook het Museé de la mer wat er van de buitenkant al prachtig uitziet. Maar het is ook gewoon leuk om op de pier de aankomende zeil- en visserboten aan te zien komen of te zien vertrekken. Op de pier staan ook veel Fransen te vissen op kleine visjes.

Vuurtoren aan het eind van de pier.

Zonsondergang

Les Sables-d’Olonne ligt aan de westkust (Atlantische Oceaan) dus dat betekend dat je goed de zon kan zien zakken in de zee. Dit kan aan het grote strand, maar ook aan het strand aan de Chem. de la Bernardière Voie communale. Daar is ook plek om je auto gratis te parkeren. Let op dit is wel een kiezelstrand.

Zonsondergang

Les Salines (Les Sables-d’Olonne)

De Vendee staat ook bekend om de zoutwinning. In meerdere plaatsen in de regio zijn plekken waar je dit kan bekijken. Zelf zijn we bij Les Salines geweest. Hier kan je zelf met de kano of sup door het moeras gebied varen, maar dit kan ook met een wat grotere boot. Die wordt bestuurd door een schipper met uitleg in het Frans. Er is een Engelstalige vertaling aanwezig in een boekvorm die je mee kan krijgen. Aansluitend kan je over het terrein lopen en informatie over de zoutwinning krijgen. Kinderen kunnen zelf hun eigen zout schrapen.

Reserveren is een must. Eens in de zoveel tijd wordt het gebied droog gelegd, waardoor varen niet mogelijk is.

Zoutwinning in Les Sables d'Olonne.

Atlantic Toboggan (Saint-Hilaire-de-Riez)

Leuk voor alle leeftijden is Atlantic Toboggan. Dit is een waterpark met allerlei verschillende glijbanen. Voor de kinderen vanaf twee jaar is een eigen glijbanen parkje waar ze op hun eigen niveau lekker kunnen avonturieren.

Atlantic Toboggan is een kleinschalig glijbanenpark en daardoor zeker HSP-proof. Daarnaast is water een goede geleider van prikkels.

Liever een groter park? Dan is O’Gliss park een aanrader. Boek van tevoren kaartjes, want anders bestaat de kans dat je om 11:00 uur al te horen krijgt dat het park vol is en dat ze geen nieuwe bezoekers binnen laten.

Lees ook: Is Camping La Dune des Sables HSP-proof?

Dino’s Park (Saint-Hilaire-de-Riez)

Voor de echte dino fans is het Dino’s Park in Saint-Hilaire-de-Riez zeker een aanrader. Een leuk opgezet park waar verschillende dino’s staan opgesteld die bewegen en geluid maken. Dit uitje kan je zo lang maken als je zelf wilt. Er is een poppenvoorstelling in het Frans, een minigolf. Een wat spannender stukje is het overdekte gedeelte waar weinig licht is en je wat dingen uit de oudheid ziet.

Dino's in het Dino's Park.

Parc Floral de la court d’Aron (Saint Cyr en Talmondais) 

Ben je een echte natuurliefhebber dan is Parc Floral de la court d’Aron zeker een aanrader. Het park heeft verschillende tuinen. Orchideeën, cactussen, moestuinen, blote voetenpad en een vijver vol lotusbloemen. Ook is het mogelijk om te picknicken in het park met eigen meegebrachte etenswaren.

een vijver vol lotusbloemen.

Château de Talmont

Het 1.000 jaar oude kasteelruïne Château de Talmont was boven verwachting leuk. Op maandag tot en met vrijdag zijn er diverse activiteiten. Twee keer per dag zijn er Engelstalige rondleidingen. Franstalige rondleidingen zijn er 5x per dag. Twee keer per dag is er een valkeniers show. Ik vind deze vogels, waaronder een Amerikaanse zeearend, machtig om te zien en kan daar enorm van genieten. Onze oudste houdt niet van rondvliegende dieren, die was niet zo blij met dit gedeelte.

Twee keer per dag is er een ridderlijke show, wel in het Frans. Ondanks dat wij er niets van verstaan hebben, was dit heel tof om te zien.

Wil je de ruïne zonder al deze activiteiten bezoeken, dan is de zaterdag en zondag een goed idee.

Château de Talmont.

Misschien ook interessant: Wat neem je als HSP mee bij een dagje uit?

La folie de finfarine (Poiroux)

Een leerzaam uitje vind je in Poiroux, namelijk bij La Folie de Finfarine. Het maakt kinderen bewust van de bijen. De reis brengt je van de bestuiving naar honing. Het is een mooi park om rond te wandelen. Te kijken bij de uitleg die wordt gegeven, maar ook interessant voor kinderen om te weten waar de honing vandaan komt.

Popcorn labyrinthe (diverse locaties in de Vendée)

Het was een wat bewolkte dag en wilde toch wat ondernemen. Daarom besloten we naar een mais doolhof te gaan. Wij zijn naar het popcorn labyrinthe in Les Sables-d’Olonne geweest. Een activiteit waar je zo’n 1,5 à 2 uur mee bezig bent. Het doolhof bestaat uit meerdere etappes. Iedere etappe wordt afgesloten met een spel. Tot slot heb je nog een doolhof in een doolhof waarbij je naar het eindpunt kan komen door middel van een code te kraken.

Popcorn Labyrinthe zijn te vinden in:

Welke uitjes zijn er nog meer in de Vendée?

De Vendée heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan de 8 hiervoor genoemde uitjes, maar net als iedereen kunnen we niet op pad blijven gaan. Toch wil ik hier nog graag wat andere uitjes met je delen zodat er iets meer keuze is.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial