Inzichtkaarten: Emoties beter begrijpen

Emoties is iets wat heel centraal staat bij hoogsensitieve mensen. En vaak zijn de emoties er in het ‘extreme’. Hoe mooi is het om aan de hand van inzichtkaarten aan de slag te gaan met de verschillende emoties. Dit kan je als zijnde zelfhulp doen of als ouder of professional. De inzichtkaarten “Emoties beter begrijpen” kunnen je helpen met stemmingen en emoties een positieve draai te geven.

Emotionele intelligentie (EQ)

Voordat ik wat ga vertellen over de inzichtkaarten “emoties beter begrijpen”, wil ik het kort hebben over emotionele intelligentie (EQ). In tegenstelling tot IQ, dat verwijst naar cognitieve intelligentie, heeft EQ betrekking op het vermogen om emoties, zowel die van jezelf als die van anderen, waar te nemen, te begrijpen en uiteindelijk te beheersen.

Een grote stapel emoties beter begrijpen kaartjes.

Kaartendeck “Emoties beter begrijpen”

Om goed in je vel te zitten, is het belangrijk om bewust te zijn van je stemmingen, gedachten, gevoelens en emoties. Het leren begrijpen van je emoties geeft je kracht. En door het te herkennen leer je de gedachten en gedragingen te controleren.

De kaartjes van de inzichtkaartendeck emoties beter begrijpen zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, mindfulness en positieve psychologie. De kaarten bevatten naast een emotie of een gevoel ook gerichte vragen en een affirmatie die bijdraagt aan positief denken.

Hoe gebruik je de emoties beter begrijpen kaarten?

De kaartenset is te gebruiken om jezelf te helpen of als ouder of professional om een kind ermee te helpen. Bij de kaartenset zit een handleiding. Hieronder een beknopte omschrijving hoe je met de kaartenset aan de slag kan gaan.

Zelfhulp

Anders dan bij de meeste kaartendecks, kan je deze kaarten gewoon open neerleggen of bekijken en zo een keuze maken welke kaart jouw aandacht trekt. Het kan in de vorm van de gezichtsuitdrukking of de woorden die op de kaart staan die je aandacht trekken. Op de achterzijde van het kaartje staan vragen en een positieve affirmatie passend bij de emotie. Een van de twee kies je mee aan de slag te gaan.

Ouders of professional

De kaarten zijn te gebruiken in een op een gesprekken met kinderen of volwassenen, maar zijn ook in groepsverband te gebruiken. Je laat de kaartjes zien en merkt op welke de aandacht trekt. Of je kiest ervoor een emotie eruit te halen waarover je met elkaar in gesprek kan gaan. Daarna beslis je of je met de affirmatie aan de slag gaat of juist de vragen bespreekt met elkaar.

Lees ook: Hoe gebruik je de inspiratiekaarten uit een kaartendeck?

Voor wie zijn deze kaarten geschikt?

De inzichtkaarten emoties beter begrijpen zijn geschikt voor iedereen die emoties kunnen onderscheiden en benoemen. Dus voor kinderen en volwassenen. In gesprek gaan over bijvoorbeeld negatieve gedachten over jezelf, of over opluchting, maar ook over gelukkig zijn en liefde.

Eigen ervaring met deze kaarten

We hebben de kaarten nu twee weken in huis en heb ze nu vooral voor mezelf gebruikt. Ook heb ik ze een keer gepakt toen bij een van de kinderen een bepaalde emotie heel hoog zat. Dat laatste was niet zo’n goed plan. Bij kinderen zou ik ze dus gebruiken om een keer op een rustig moment een kaartje te pakken en zo een goed gesprek met elkaar te voeren.

Ik weet van mezelf dat emoties bij mezelf alle kanten op kunnen schieten, maar ook gedachten over mezelf veel met me doen. Deze kaarten gaan me helpen om bewustzijn te creëren over deze gedachten. Waar ze vandaan komen en hoe ik ze een positieve draai kan geven in plaats van dat ze me overprikkelen. Ze zijn een goede en prettige (laagdrempelig) manier om aan je eigen emotionele intelligentie te werken.

Algemene informatie

Titel: Emoties beter begrijpen

Auteur/illustratie: Andrea Harrn

Uitgeverij: Deltas

ISBN: 9789044744705

Verkrijgbaar in de boekhandel en online

Prijs: € 24,95

Please follow and like us:

1 gedachte over “Inzichtkaarten: Emoties beter begrijpen”

  1. Hai Inge,

    Deze week ik deze set besteld en binnen gekregen. Nog niet veel mee kunnen doen omdat wij ze net pas binnen hebben gekregen. Maar deze set is wel super gericht op kinderen. Is mooi weergegeven en omdat eigenlijk 3 sets zijn in 1 echt een aanrader. Daarnaast is ring systeem ook ideaal voor kinder. Ik ben er super enthousiast over.

    https://www.alotof.mom/product/kaartenset/

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial