9x de favoriete spelletjes van het gezin van Inge Beleeft

Spelletjes, je kunt ze het hele jaar door spelen. Tijdens de vakantie en op regenachtige dagen worden ze hier regelmatig uit de kast getrokken om met elkaar een spelletje te doen. Wat onze favoriete zijn deel ik graag met je.

Qwixx

Qwixx is het spel wat we nu ruim een jaar hebben. Favoriet tijden de vakantie. Het spel is geschikt voor 2-5 personen en vanaf 8 jaar. Onze 7-jarige speelt dit Qwixx ook graag. Het heerlijke van Qwixx is dat je strategisch moet denken of je wel of niet je cijfertje aankruist. Een dobbelspel waarbij je allemaal bezig bent. De concentratieboog van kinderen is vaak niet heel hoog en Qwixx is goed te spelen in een kwartiertje. Voor de vakantie ook lekker vlak voor we naar bed gaan. Je scoreblok leeg? Dan zijn ze ook los te koop, zodat je weer lekker door kan spelen.

Dobble

Ken jij het spelletje dobble? Herkenbaar aan het geel met paarse blikje met het handje erop. Wij spelen het vaak met zijn tweeën, maar je kan het spel spelen met 2 tot 8 spelers. Ook kan je het spel op 5 verschillende manieren spelen. Wij gaan vaak voor de klassieke variant. Het spel is niet alleen in het originele blikje te koop. Er is ook een Disney, minions of bijvoorbeeld een Harry Potter variant. Onze kleuter vind dit spel heel leuk om te doen en pakt dit vaak als eerste uit de kast.

Regenwormen

Regenwormen is een compact en snel dobbelspelletje. Manlief en ik spelen dit uren lang tijdens onze vakanties. We zijn allebei ook echt mega fanatiek. Het spel heeft stenen met de getallen 21 tot en met 36 en 8 dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan de getallen 1 tot en met 5 en een regenworm. Door te dobbelen moet je combinatie maken. Beetje vergelijkbaar met yahtzee. Alleen vind ik dit veel leuker. Want je kan dus ook stenen weg pikken bij je tegenstander. Dat is vaak bij ons nog de grootste sport.

Het spelletje zelf duurt ongeveer 20-30 minuten.

Lees ook: Nationale voorleesdagen: HSP-boeken voor kinderen

Ezelen

Ezelen deden de kinderen vaak bij opa en oma, maar hebben we inmiddels thuis ook. Een heerlijk spel dat we met het hele gezin kunnen doen. Hoewel de adviesleeftijd 6+ is, doet de kleuter net zo gezellig mee. Wie er meestal verliest? Ik, want ik ben vaak net te laat met het ezeltje pakken. Degene die het eerste het woord Ezel voor zijn/haar neus heeft liggen heeft verloren. Het ezeltje mag je pakken als je een kwartet hebt na het blind doorschuiven van de kaart. Wij vinden het ook vaak hilarisch. Zorg wel dat je geen drinken op tafel hebt staan, want kans is heel groot dat er een beker of glas om gaat.

Ideaal om cadeau te geven voor een verjaardag of de feestdagen. En hou de schappen van het Kruidvat in de gaten. Daar ligt dit spel regelmatig voor een nog leuker prijsje.

IQ fit van Smartgames

IQ fit van Smartgames is meer een puzzel, dan een echt spelletje. Toch spelen alle drie de kinderen dit steeds vaker. Soms truggelen ze met de puzzel, de andere keer lossen ze hem zo op. Het is een puzzel om alleen te maken. Ideaal voor een verveelmomentje op te vullen.

Lees ook: Boekentip en speltip: Het kleurenmonster

Skip-bo

Skip-bo is een kaartspel met als doel als eerste al je kaarten kwijt te raken. In het begin deel je de kaarten. Dertig kaarten per persoon. De kaarten die je hebt gekregen liggen met de afbeelding naar beneden. De bovenste kaart wordt omgedraaid en met de afbeelding naar boven gelegd op de stapel.  De overgebleven kaarten liggen in het midden en zijn de zogenoemde trekstapel. Met je kaarten ga je proberen op de tafel stapels van 1 tot en met 12 proberen te maken met elkaar. Naast je eigen stapel heb je overigens ook nog de mogelijkheid om vier weggooi stapels te maken. Het is uiteindelijk de bedoeling geen eigen stapeltjes meer te hebben.

Halli galli

Halli Galli is in het bijzonder favoriet bij de kinderen door het belletje wat erbij zit. Als ik lichtelijk overprikkeld ben, dan is die bel dus echt een verschrikking. Je mag dus op de bel drukken als je twee dezelfde vruchtenkaarten of een dier en zijn lievelingsvrucht op tafel hebt. Wie het snelste is mag de open liggende stapel kaarten hebben.

Keezenspel

Sinds een half jaar hebben we het spel Keezen. Dit spel is een combinatie tussen mens erger je niet en pesten. Aan de hand van de spelkaart die je opgooit mag je je pion op het bord zetten of op het bord verzetten. Net als mens erger je niet is het de bedoeling om als eerste op het thuishonk terug te komen. En met pestkaarten kan je voorkomen dat je tegenspeler hetzelfde doet. Een leuk familiespel.

Tiptoi quizzen en weetjes

Naast informatief kan je met Tiptoi ook spelletjes doen. De quizzen en weetjes van TipToi zijn leuk en interactief. Aan de hand van een kaart of meerdere kaarten krijg je vragen. Zelf hebben we de paarden en de dinosauriërs variant. Je kan het spel alleen of met meerdere speler spelen. Leuk om in de vorm van een spel diverse weetjes te leren.

Meer spelletjes?

Ben jij gek op spellen spelen en wil je recensies lezen over veel verschillende spellen? Dan raad ik je de blog van Cynspirerend aan.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial