Vakantie, wat kan je meenemen als HSP?

Het vakantieseizoen is natuurlijk eigenlijk het hele jaar door. Toch gaan we allemaal massaal in de maanden juni, juli, augustus en september het meest op vakantie. Vakantie neemt voor hoogsensitieve mensen vaak extra prikkels met zich mee. Toch vind ik het als HSP toch heel fijn om op vakantie te gaan. Wat kan je meenemen als HSP op vakantie om de prikkels beter te reguleren? De onderstaande dingen gaan bij ons om te ontprikkelen en te ontspannen mee.

Koptelefoon (met muziek, podcast of luisterboek)

Tijdens een vakantie zit je toch meer op elkaars lip dan dat je thuis doet. Daarom is het ook fijn om je af en toe terug te trekken. Sluit jezelf even helemaal af van de rest en ga met een (noice canceling) koptelefoon even genieten van jouw favoriete podcast, jouw favoriete muziek of duik in de wereld van een boek door te luisteren in plaats van te lezen. Niet alleen fijn voor jou, maar ook voor kinderen om te doen.

Tablet

Download wat series die de kinderen leuk vinden, zodat ze die op een rustmoment kunnen kijken. Gewoon even 20 minuten opladen, maar ook voor jezelf lekker om even een keer een film of een serie te kijken tijdens de vakantie. Het is echt oké om tijdens de vakantie ook heel even schermtijd toe te staan. Je hoeft niet de hele dag aan te staan. Daarom is deze meenemen ook een aanrader.

Boek of e-reader mee op vakantie

Ik noemde in de eerste al een luisterboek, maar gun jezelf ook tijd om een boek te lezen. Een heerlijke manier van ontspannen tijdens de vakantie als je van lezen houdt natuurlijk. En het gaat er echt niet om wie de meeste boeken leest. Het gaat om het doel, de ontspanning. Even een kwartiertje lezen voor het slapen gaan. Ben je een fanatieke lezer, dan is misschien een e-reader een goede optie. Zo kan je lekker veel boeken meenemen zonder dat het echt ruimte kost.

lezen ter ontspanning op vakantie.

Lees ook: Hoe ga ik als hoogsensitief persoon relaxt op vakantie?

Zwemkleding zeker meenemen

Het lijkt heel logisch om zwemkleding mee te nemen, maar wist je dat water prikkels heel goed geleid? Raak je overprikkeld, neem dan een douche of is er bij jullie een bad in het huisje? Ga lekker even in bad liggen met een bruisbal. Maar ook gewoon zwemmen helpt je de prikkels van je af te spoelen.

Diffuser en etherische oliën

De eerste dagen van een vakantie moet je aan heel veel dingen wennen, zo ook de geur van het vakantiehuisje. Hoe fijn is het als je met een diffuser en essentiële oliën een voor jou/jullie fijne geur kan verspreiden zodat het minder prikkels oplevert.

Lees tip: Etherische oliën en HSP: Het juiste gebruik en mogelijke risico’s

Rietjesbeker of losse duurzame rietjes

Voor veel kinderen, maar ook volwassenen helpt het om door een rietje te drinken. De zuigreflectie zorgt voor kalmte/ontspanning (net als een speentje bij baby’s). De een zegt dat je een dikkere substantie moet drinken, want dan moeten je mond/kaakspieren harder werken, de ander zegt juist water want dat zorgt voor een betere verzadiging. Beide kan ik inkomen, maar ik zou vooral op zoek gaan wat voor jouw/jullie het beste werkt. De papieren rietjes ben ik geen fan van, die vind ik verschrikkelijk. Daarom geef ik de voorkeur aan duurzame rietjes, zoals die bijvoorbeeld van Strawies. Zorg dat je in een tas altijd een setje bij je hebt. Voor de kinderen zijn er bij verschillende winkels zoals Hema, Blokker of Bol.com.

Lees ook: Wat neem je als HSP mee bij een dagje uit?

Knutsel en tekenspullen

Ook een manier van ontspannen is knutselen of tekenen. Zowel voor de volwassenen als kinderen fijn om te doen. Even verstand op nul en lekker kleuren. Even lekker na een drukke dag of ideaal zo vlak voor het slapen gaan.

Fidget toys

Fidget toys zijn ook erg fijn om te ontprikkelen of ervoor te zorgen dat je niet overprikkeld raakt. Tijdens een lange reis fijn om te gebruiken. Een vliegtuig of een auto maken toch lawaai en hoe fijn is het dan om de focus te verleggen van geluid naar iets doen in de auto.

Een goede zonnebril meenemen op vakantie

Ongeacht het weer, een goede zonnebril meenemen is echt een must. Als jij slecht tegen licht kan als je overprikkeld bent, kan zelfs bij een bewolkte dag het al te veel zijn. Maak je niet te veel zorgen over wat andere daar van vinden. Bescherm jezelf.

Met de bus op vakantie.

Iets van thuis waar je aan gehecht bent

Vind je het lastig om op een andere locatie te slapen? Heb je snel last van heimwee? Denk er dan eens aan om iets van thuis mee te nemen. Voor kinderen sowieso een knuffel, maar eigen beddengoed of kussen zijn vaak ook al fijn om mee te hebben. Dat ruikt en voelt vertrouwd. Misschien heb jij wel iets heel anders waar je aan gehecht bent, wat voor jou belangrijk is om bij je te hebben.

Reisdagboek

Een hoogsensitief persoon zit vaak in zijn hoofd. Daarmee bedoel ik dat een HSP vaak aan het piekeren is. Tijdens een vakantie doe je toch vaak wat meer dan dat je thuis doet. Hou een reisdagboek bij, zodat je het van je af kan schrijven. Voor kinderen zijn er leuke speciale reisdagboeken.

Lees ook: Gaat vakantieklets ook met jullie mee op vakantie?

Belangrijk voor onderweg

Een reis is voor een HSP intensief. Ook al rij je niet zelf. Een auto, trein, bus, maar ook een vliegtuig maakt geluid. Maar ook de mensen om je heen. Hoe fijn is het om je dan ook, hoe ongezellig het misschien klinkt, je even af te sluiten van de ‘buitenwereld’. Even een moment voor jezelf. Wist je dat er ook veel mensen zijn die niet HSP zijn, maar gewoon met een koptelefoon op een lange rit maken?

Gezonde snacks

Een snoepje of koekje onderweg is echt heel lekker, maar al die suikers zijn prikkels. Kies voor een gezonde snack onderweg. Kies voor een snoepkomkommer of snoeppaprika bijvoorbeeld. Dit zijn ook groente die helpen bij het ontprikkelen.

Water

We zijn al snel geneigd omdat het vakantie is lekker een sloot limonade of frisdrank mee te nemen. Net als dat koekje en snoepje bevat dit suikers die alleen maar zorgen dat je meer prikkels krijgt. Kies liever voor water. Prikkelarm en zorgt voor een verzadigd gevoel.

Rietjesbeker

De uitleg heb ik al eerder gegeven, maar deze is zo fijn voor tijdens de reis. Echt een musthave wat mij betreft.

Spelletjes voor op de achterbank

Een reis kan lang duren, zorg voor spelletjes op de achterbank.

Veel buiten zijn

Binnen zijn de prikkels vaak veel intenser dan buiten. Zorg daarom ook dat je lekker vaak naar buiten gaat met de kinderen, maar ook voor jezelf. In de zomer lekker spelen in de schaduw, naar het buitenzwembad, het strand of een meer. Buiten de zomer om het bos of een speeltuin. Voor de koude periode is een Ielm buitenpak fijn, voor het strand/meer/zwembad zijn slipstop shoes fijn.

Het strand is altijd fijn in de vakantie.

Het meenemen van een extra koffer is niet nodig

Ja het is best veel wat ik hier opsom, maar ik neem de ene keer een boek mee om te lezen, de andere keer zit ik meer in een tekenperiode. Bedenk vooraf wat jij nodig hebt en wat jouw behoeftes zijn op dat moment en kies dan wat je meeneemt. Want eerlijk is eerlijk als je nog speciaal een hutkoffer mee moet nemen voor alle prikkelverwerking. Kies voor praktisch en ruimte besparend.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

ReizenReizen

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial