Waarom een e-reader fijn is voor hoogsensitieve personen

Ik kan echt niet wennen aan een e-reader hoor. Ik wil een echt boek in handen hebben. Zeg jij dit ook vaak als het over een e-reader en een boek gaat? En natuurlijk zijn er boeken die je liever echt in je handen hebt en niet op een e-reader. Denk bijvoorbeeld aan een studieboek. Maar wat ik vind van een e-reader? En waarom ik het juist heel fijn vind voor hoogsensitieve personen? Dat leg ik in deze blog uit.

Waarom ik overgestapt ben op een e-reader

Heel lang riep ik: ik heb liever een echt boek in mijn handen in plaats van een e-reader. En ik denk dat heel veel e-reader gebruikers dat riepen voordat ze over gingen. Want eerlijk is eerlijk, iets nieuws levert eerst wat weerstand op. Wat mij de doorslag gaf? Een collega die me vertelde dat zijn vrouw al jaren gebruik maakte van een e-reader en dat ze niet anders meer wilde. Op vakantie gingen altijd dikke pillen mee, maar dat was ook gewicht in de koffer. Met een e-reader kon ze de hele boekenkast mee nemen en lezen waar ze dat moment zin in had en niet van wat ze had meegenomen. En tegenwoordig kan je ook boeken lezen op een tablet of telefoon. Tocht heeft het meer voordelen lezen op e-reader.

E-reader versus boek.

Dat zette me aan het denken, want ik sleepte ook hele boeken mee op vakantie. Eenmaal de e-reader in huis, was ik ook echt om. Hoewel na de geboorte van de tweede ik niet veel meer las, maak ik nu weer een inhaalslag.

Daarnaast hoef ik mijn huis niet meer vol te staan met boeken. Staat overigens best leuk hoor zo een kast vol boeken, maar het is echt een bron van prikkels. En als hoogsensitief persoon probeer ik echte te minderen in prikkels in huis. Dus nu helemaal een win-win situatie. Goed voor het milieu, veel minder prikkels en gebruiksgemak. Ik ben om.

Lees ook: Inge’s boekenkast 2022

Wat vind ik er fijn aan?

Wat ik fijn vind aan de e-reader, naast de hiervoor genoemde punten? Dat je er goed mee kan lezen in het donker. Het licht is niet te fel, dus fijn voor de ogen. Maar je kan ook gewoon in de zon lezen. Het scherm is net een kameleon die zich aanpast aan de omgeving. Geen bladzijdes die vies worden van de zonnebrand of zweet als je in de zon zit. Geen ‘gedoe’ met boekenleggers of ezelsoortjes maken. De e-reader onthoud namelijk waar je gebleven bent. Weet je even niet de betekenis van een woord, dan zoek je dat op via de e-reader. Eigenlijk heel veel mogelijkheden.

Welke e-reader heb ik?

Ik hoor het je bijna al denken. Wat voor een e-reader heb jij dan Inge? Ik heb de Kobo Glo HD. Deze kreeg ik in 2016 voor mijn verjaardag cadeau. Maar nu kan ik deze e-reader flink gaan promoten, maar deze is niet meer te koop. En na 6 jaar doet ie het nog steeds top.

Met de e-reader in de zon.

Welke merken e-readers zijn er?*

De e-readermarkt in Nederland kent niet veel grote spelers. Het bekendste merk in Nederland is de Kobo e-reader. Verder zijn ook de merken Amazon, PocketBook, Icarus, Barnes & Noble en Sony de bekendste merken in Nederland.

Waarvoor je kiest heeft vaak te maken waar je de e-books wil kopen. Zo heb je de Epub e-reader en de Amazon Kindle e-readers. Bij deze laatste wordt het lastig om bij andere aanbieders e-books te kopen. Op de Epub kan je op de Amazon boeken na alle soorten boeken lezen.

*Bron: Consumentenbond

Reviews e-readers

Mijn eigen Kobo Glo HD e-reader is niet meer te koop, maar ging op zoek naar reviews over e-readers. Zodat jij je toch kan inlezen.

 • Voor een review van de Kobo Sage kan je bij Marieke terecht.
 • Merel schreef een review over de Kobo Libre H2O
 • Nicole bezit een Kobo Libra 2, wat zij er van vindt lees je op Meisje Eigenwijsje.

Lees ook: 15x het ideale cadeau voor hoogsensitieve personen

Hoe kom ik aan boeken?

De meeste boeken die in Nederland worden uitgegeven worden ook als e-book (Epub) uitgegeven. Deze boeken zijn te koop bij online boekenwinkels zoals:

Ook bestaan er groepen waarbij je onderling boeken uit kan wisselen. Daar doe ik zelf niet aan mee. Waarom? Nou een schrijver heeft er bloed, zweet, tranen en tijd in het boek gestoken. Door ‘illegaal’ boeken van elkaar over te nemen, ontneem je een schrijver zijn of haar geld. En ja ik ben ook geen heilige en vertel eerlijk, ik heb zo ook weleens boeken gekregen. Toen het besef kwam dat ik op die manier de schrijver zijn geld/waardering ontneem ben ik daar mee gestopt.

Moet ik dan ook een abonnement nemen?

Als je de Kobo e-reader aanschaft kan je er voor kiezen een boeken abonnement nemen. Het kan, het is niet verplicht. Het Kobo plus abonnement betaal je voor € 9,99 voor een alleen lezen of alleen luisteren abonnement of voor €12,99 lezen en luisteren abonnement.

Lees ook: Kobo plus abonnement voor de e-reader

Met e-reader op de bank.

Waarom is de e-reader fijn voor hoogsensitieve personen?

Samengevat waarom een e-reader een uitkomst is voor hoogsensitieve personen. Allereerst is de e-reader ook je boekenkast. Je kan er heel veel boeken in kwijt, zonder dat ze prikkels in je huis veroorzaken. Ook is een e-reader milieubewust en duurzaam. Want je hoeft hem niet vaak op te laden en er hoeft geen papierenboek gedrukt te worden. Het lezen met een e-reader is ook rustiger voor je ogen. Bij zon of in het donker kan er toch goed gelezen worden, zonder dat je extra prikkels toevoegt. Hoewel een e-reader prijzig is in aanschaf, ik doe er al 6 jaar van en uiteindelijk valt dan de aanschafprijs reuze mee. Ook kan je een dik boek makkelijker lezen. Ligt niet zo zwaar in de hand.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

foto’s zijn van pixabay.

EreadersEreaders

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

2 gedachten over “Waarom een e-reader fijn is voor hoogsensitieve personen”

 1. E-Reader,.. een uitkomst?

  een ebook,.. blijft voor mij een ‘verhaal’,… vindt het zo’n ‘gek’ding…. Het voelt zo onnatuurlijk aan,

  Een tijd terug kom ik in contact met een moeder,.. en toen ik vertelde dat al die electronica heel mooi is,.. totdat het niet werkt (om wat voor reden dan ook, Storing, virus, meterkast zonder stroom, lege accu).
  En ik daarom graag dat boek in me vingers heb,… (want die werkt altijd,…) Gaf zij als antwoord,.. dat haar kinderen ook liever een boek hebben,..

  Beantwoorden
  • Beste Sjouke,
   En dat is ook gewoon een goede reden om geen e-reader aan te schaffen. Uiteindelijke zijn we (gelukkig) allemaal anders. En is het dus ook prima er een andere mening in te hebben.
   Vooral blijven doen wat voor u goed voelt.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial