Help! Ik ben gevoelig voor chocolade

Als jong volwassene merkte ik dat mijn lijf sterk reageerde op chocolade. Een allergie of ben ik gewoon gevoelig voor chocolade Ook heeft het me jaren geen ‘last’ gegeven. Heeft deze gevoeligheid voor chocolade dan ook met mijn hoogsensitiviteit te maken? Ik ging op onderzoek uit en neem je mee in mijn onderzoek hiernaar. Lees je mee?

Enorm veel jeuk

Eind 2007 ging ik op mezelf wonen. Ik had een heerlijk appartement in het dorp waar ik opgroeide. In 2008 kreeg ik steeds vaker jeuk die heel intens was. Waar dat vandaan kwam? Ik had werkelijk geen idee. Toch was het niet te doen. En voelde me alles behalve blij. Het enige wat ik kon doen was onderzoeken waar het vandaan kwam.

Lees ook: Traagwerkende schildklier, hoe ik daar achter kwam

Onderzoeken waar het vandaan kwam

De jeuk zat op mijn hele lijf en heb zelfs even gedacht dat het aan het wasmiddel lag. Dus ook daar hield ik rekening mee. Kocht een ander wasmiddel. Maar ik ging ook na wat ik in die periode veel at. Dat bleek chocolade te zijn. Mijn lichaam is dus gevoelig voor chocolade. En op mijn 24e wist ik nog niet dat ik hoogsensitief ben. Dus ging ik er vanuit dat het een allergische reactie op chocolade is.

Geen chocolade meer voor mij

Om het dan ook echt zeker te weten, ging ik geen chocolade meer eten. Zo kon ik echt ervaren of ik gevoelig voor chocolade ben. Hoewel het echt een straf is om geen chocolade te eten, deed ik het toch. Hoe bijzonder om dan na een aantal weken het verschil in mijn lijf te merken. De jeuk trok steeds meer weg en ik voelde me steeds fijner. Chocolade kwam er hier nooit meer in.

Gevoelig voor chocolade.

Toch weer eens proberen

Na 7 à 8 jaar at ik weer eens chocolade en heel eerlijk wat was het lekker om weer eens chocolade te eten. Het ging eigenlijk heel goed. Geen last, dus dat was fijn. Toch bleek dat maar van korte duur. In 2016 ontdekte ik dat het er in alle hevigheid terug was. En niet alleen in de vorm van jeuk, ik kreeg er ook nog eens eczeem van. Enorme plekken. Toch lukt het nu al jaren niet om zo consequent als toen te blijven. Want eerlijk is eerlijk, chocolade is gewoon super lekker. Toch moet ik de schouders er onder gaan zetten en er vanaf blijven. Want op het moment dat ik het eet geniet ik er intens van, maar de ellende die het me daarna oplevert is het eigenlijk niet waard.

Kan dit gelinkt worden aan hoogsensitiviteit?

Tijdens mijn coachingssessies in 2020 vroeg ik aan mijn coach of er een link was tussen hoogsensitief zijn en gevoelig zijn voor chocolade of een ander voedingsmiddel. Dat werd met een JA bevestigd. Zo hadden we het ook over de lactose intolerantie van onze middelste. Dit is een secondaire vorm en gaat uiteindelijk over, toch duurt het bij een hoogsensitief persoon langer om te herstellen. Omdat je lichaam nu eenmaal gevoeliger is.

Lees ook: Waar komt die pijn toch vandaan? (lactose intolerant)

Zijn er meer voedingsmiddelen waar hoogsensitieve personen op reageren?

Er zijn dus zeker meerdere voedingsmiddelen waar hoogsensitieve mensen gevoelig voor zijn. Je kunt hierbij denken aan cafeïne, alcohol, melk, gluten of bijvoorbeeld suikers. En dat hoeft niet altijd een vorm van een allergische reactie te zijn, maar ook er slecht van kunnen slapen of juist heel suf kunnen worden.

verschillende soorten voedingsmiddelen.

Waar kunnen hoogsensitieve mensen nog meer gevoelig voor zijn?

Hoogsensitieve mensen zijn nu eenmaal gevoelig, maar onderstaand is een opsomming van zaken waarvoor hoogsensitieve mensen naast voeidingsmiddelen gevoelig voor kunnen zijn. Laat je alsjeblieft niet afschrikken door deze lijst.

 • Auto-immuunziektes, zoals een snel- of traagwerkende schildklier
 • Diabetes type 1
 • Burn-out
 • Verslaving
 • Chronisch vermoeidheid syndroom
 • Fibromyalgie
 • Prikkelbaar darmsyndroom
 • Angst en depressie

Er zijn geen cijfers beschikbaar, maar het lijkt erop dat hoogsensitieve mensen meer kans hebben op een depressie, angst, verslaving of bijvoorbeeld een burn-out. Onder andere zijn genetische aanleg, de impact van heftige gebeurtenissen met een vaak lage eigenwaarde onder andere oorzaken te zijn. Waar vaak niet naar gekeken wordt is dat hoogsensitieve mensen een diagnose depressie krijgen, maar ze eigenlijk niet zo goed weten hoe ze met hun hoogsensitiviteit moeten omgaan.

Meer informatie over hoogsensitiviteit en gevoeligheid voor aandoeningen en voedingsmiddelen

Hoewel er nog volop onderzoek wordt gedaan naar het verband tussen hoogsensitiviteit en de gevoeligheid voor ziektes/aandoeningen, zijn er hier en daar al wel publicaties gedaan.

Je kunt via de onderstaande links meer informatie over vinden.

*) ayrvedisch betekend kennis van het leven

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

TuinTuin

Please follow and like us:

1 gedachte over “Help! Ik ben gevoelig voor chocolade”

 1. Zo jammer voor jou dat je er allergisch aan bent. Ik zou het er ook moeilijk mee hebben. Maar als het je zoveel ellende oplevert, dan is het dat niet waard he. Veel moed dus.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial