De stress rondom het Sinterklaascadeautjes voor HSP

Nu de Sinterklaastijd er weer aankomt, de speelgoedcatalogussen op de mat vallen of op te halen zijn. Komt ook de spanning van de Sinterklaascadeautjes om de hoek kijken. Dat kan voor zowel de ouder als het kind enige stress geven. Hoe wij hier mee omgaan in deze leuke, maar spannende tijd deel ik je graag in dit blog.

De speelgoedboeken voor Sinterklaascadeautjes

Zodra de scholen weer zijn begonnen komen langzaamaan ook de speelgoedboeken weer op de mat of in de winkel op te halen. Maar dat is ook het moment dat voor de kinderen de spanning gaat beginnen voor Sinterklaas. Daarom hebben we besloten om de speelgoedboeken al wel in huis te hebben, maar ze nog even te verstoppen voor de kinderen. Twee weken voordat Sinterklaas aankomt in Nederland komen de boeken te voorschijn en mogen ze met elkaar een lijstje maken.

Overzicht houden

Bij het maken van de lijstjes, mogen ze bij ons er niet te veel erop plakken. Dat levert alleen maar teleurstellingen op. Ze mogen bij ons ongeveer tien dingen opplakken. Ook peilen we stiekem wat ze echt heel graag willen hebben en dus een top 5 te maken. Zo zorgen we dat we zelf ook een goede keuze kunnen maken. Maar we geven ze ook een realistisch beeld mee. Een playstation erop zetten mag, maar laat ze dan wel beseffen dat de kans klein is dat ze die krijgen.

Schoentje zetten voor een Sinterklaascadeau

In sommige gezinnen mogen kinderen 7 dagen per week hun schoen zetten, bij een ander gezin weer één keer in de week. Kies wat bij jullie gezin past. Bij ons mogen ze twee keer per week hun schoen zetten. Ze krijgen vooraf te horen welke dagen dit zijn. We kiezen voor de zaterdag en de woensdag. Is de spanning te groot en slapen ze er slecht van? Dan is het een idee om overdag de schoen te zetten en te vullen.

Hoe koop ik cadeautjes van Sinterklaas voor een hoogsensitief kind?

En dan zijn de lijstjes af en wat dan nu? Sommige items koop ik al vooraf, voordat de lijstjes af zijn. Om je een idee te geven hoe wij de sinterklaascadeautjes samenstellen zal ik onze inkoop regels laten zien.

  • Iets uit de top 5 cadeaus van de kinderen;
  • Iets te eten (chocoladeletter, zakje kruidnootjes of schuimpjes;
  • Iets wat ze nodig hebben (pyjama, pantoffels of bijvoorbeeld iets voor hun sport;
  • Iets om te lezen;
  • Iets om te ontprikkelen;
  • Iets om af te tellen naar kerstmis.

Iets uit de top 5

De kinderen mogen uit het grote boek alles aan geven wat ze graag willen hebben, maar uiteindelijk moeten ze wel een top 5 maken. Hier probeer ik dan minimaal 2 dingen uit te halen die ze krijgen in de periode tussen de aankomst van Sinterklaas en pakjesavond. Zo maak je het kleiner voor de kinderen maar ook voor jezelf. Zo weten ze dat Sinterklaas in ieder geval iets van die vijf dingen kiest.

Iets wat ze nodig hebben

Op het moment dat Sinterklaas aan komt heeft hij de verlanglijstjes nog niet. Dus daarom krijgen ze in hun schoen de eerste keer altijd iets wat ze nodig hebben. Dus ik zoek altijd een leuke winterpyjama voor ze uit of nieuwe pantoffels of iets wat ze nodig hebben voor hun sport. Ideaal dus voor de wintermaanden of sport. Daarnaast krijgen ze alle drie een nieuwe onesie met pakjesavond.

Hebben ze geen pyjama of pantoffels nodig? Dan kan je natuurlijk ook voor sokken, ondergoed, sjaal en wanten of een muts cadeau geven. Het zijn spullen die je toch vaak al moet kopen, waarom niet ook gelijk door Sinterklaas te laten geven.

Ook interessant: Hoe vieren wij sinterklaas als hoogsensitief gezin.

Iets om te lezen

Lezen is altijd een goed idee, daarom komt er met Sinterklaas altijd een nieuw boek in huis. Voor meisjes zijn bijvoorbeeld de boeken van “de zoete zusjes” heel leuk. Maar er zijn natuurlijk een tal van leuke boekjes te bedenken om kinderen cadeau te doen. Om in het thema van hoogsensitiviteit te blijven, dan zijn de Draakje Vurig boeken, langmutsboeken, smoeltjesschrift of slaapklets wel een goed idee.

Iets te eten

De schoenen hoeven echt niet gevuld te worden met alleen maar cadeautjes. Daarom krijgen ze bij ons een zakje kruidnoten, een chocoladeletter of chocolademuntjes en een mandarijn (helaas reageert het kind met lactose intollerante ook op citrusvruchten) in hun schoen. Op deze manier leer je ze ook gelijk dankbaar te zijn voor de kleine dingen. Hier kijken ze echt uit naar de chocoladeletter of chocolademuntjes in hun schoen.

Sinterklaascadeautjes rondom een schoen met wortel.

Iets om te ontprikkelen

De Sinterklaas is voor een hoogsensitief kind een intense periode vol met prikkels. Geef ze dan ook iets om te ontprikkelen. Zo geven we ze hier bruisballen cadeau in hun schoen. Het zitten in bad zorgt al voor ontprikkeling, maar een bruisbal dus ook. En ze vinden een bruisbal hier echt een feestje.

Leestip: Video van Sint: een fijne manier om als HSP Sinterklaas te vieren

Aftellen naar kerstmis

Aftellen is een goede manier voor hoogsensitieve kinderen om visueel te krijgen hoe lang iets nog duurt. Na Sinterklaas gaan we gelijk door naar de kerst. Wij kopen altijd een adventskalender voor de kinderen, dus die komt ook gewoon in hun schoen.

Sint 2021Sint 2021

Sinterklaascadeautjes kopen in de winkel zorgt voor overprikkeling

In deze periode is het kopen van Sinterklaascadeaus voor een hoogsensitieve ouder ook wel een dingetje. Ik shop daarom veel online. Dat scheelt me heel veel prikkels. Vaak check ik ook of een winkel aangesloten is bij CashbackXL. Daardoor kan je een klein deel van je aankopen terug krijgen en er een klein spaarpotje voor jezelf opbouw.

Deze blog verscheen in november 2019 voor het eerst en is aangepast met de kennis van nu zodat de informatie up to date blijft.

Please follow and like us:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial