Nationale voorleesdagen: HSP-boeken voor kinderen

Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen en daarom is het weer tijd om de lijst met HSP-boeken voor kinderen. Want waarom zou je jouw kind niet nu al wegwijs maken met de mooie eigenschap hoogsensitiviteit. Hoe fijn is het dat ze erkenning en herkenning kunnen vinden in boeken. Het zijn niet alleen voorleesboeken, maar ook informatieve boeken voor kinderen of doeboeken. Kijk en lees mee.

Steeds meer boeken

Gelukkig komen er steeds meer boeken voor volwassenen en kinderen over hoogsensitiviteit. Maar ik kan me ook voorstellen dat je daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Ook ik vind het lastig om een overzicht er van te maken. Ik doe dan ook mijn uiterste best om met de Nationale voorleesdagen het overzicht zo compleet mogelijk te maken voor wat betreft de kinderboeken over hoogsensitiviteit. En dan niet alleen de voorleesboeken, ook de prentenboeken. Mocht je er een missen in de lijst, schroom niet om me even een privé berichtje te sturen. Dan kan ik de lijst aanvullen.

De serie Draakje Vurig

Misschien wel een van de bekendste HSP-boeken voor kinderen is de serie van Draakje Vurig. De serie bestaat uit: Draakje Vurig, Draakje Vurig op school, Draakje Vurig en de spiegel en Draakje Vurig en het vuur. Deze prentenboeken zijn voor alle kinderen geschikt, maar Draakje Vurig richt zich op hoogsensitieve kinderen met een sterke eigen wil (strong willed/HSS). Draakje Vurig komt in situaties terecht die ook voor jouw hoogsensitieve kind herkenbaar zijn op school, thuis of tijdens het spelen. Dat die prikkels of het onverwachts afbreken van het spel hem enorm boos (vurig) maken en doen “ontploffen” zal niet alleen voor kinderen maar ook voor ouders herkenbaar zijn. Mama draak toont begrip, geeft draakje een knuffel en laat merken dat het oké is. Inmiddels hebben we alle 3 de boekjes in ons bezit en ik vind ze een echte aanrader voor thuis, maar ook voor op school. De boekjes bevatten voor ouders/onderwijzers wat extra informatie over gevoelige kinderen.

Reviews over de boeken vind je hier:

Ridder Zeldenmoet

Een van de HSP-boeken voor kinderen die meer geschikt is voor de wat oudere kinderen om zelf te lezen. De jongere kinderen kan je natuurlijk gewoon voorlezen. Tristan is gevoelig en wordt door zijn vader Ridder Zeldenmoet genoemd. Hij denkt daardoor dat hij nooit een echte ridder zal worden. Zijn oom denkt daar anders over. Het is in ieder geval een avontuurlijk boek voor gevoelige kinderen.

Langmuts

De eerste serie HSP-boeken voor kinderen is van Langmuts is er voor alle kleine helden die zich staande moeten houden in een wereld voor prikkels. Deze serie prentenboeken geeft veel gevoelige jonge kinderen herkenning over dingen die in het dagelijks leven gebeuren. Denk aan de drukte op school of van een feestje. Het zin hebben in de vakantie, maar het ook heel spannend vinden die andere omgeving en de dingen van thuis moeten missen. Deze boekjes bevatten ook tips voor ouders en leerkrachten achter in het boek. En daarom ook zeker een mooie tip voor de Nationale voorleesdagen.

Spinnetje gaat griezelen….of toch niet?

Moeder Spin heeft een andere baan, maar daar moeten ze wel voor verhuizen. Ze gaan wonen in het spookhuis. Ja dan kunnen we gaan griezelen….Ook dit prentenboek gaat over emoties en over dat het belangrijk is om te kiezen wat jij. Het is juist heel stoer als jij dat kan.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Ook voor de kinderen in de leeftijd van 9 tot 16 jaar zijn er HSP-boeken. Nu is het boek “ik zie, ik zie wat jij niet ziet”, wel een redelijk uniek boek. Het is namelijk een combinatie van hoogsensitiviteit en paranormale begaafdheid. Het boek ik niet alleen voor deze doelgroep, maar ook zeker interessant voor ouders, begeleiders, hulpverlener en leerkrachten. Het boek zorgt voor erkenning, herkenning en meer begrip.

Lees ook: Welke soorten van hoogsensitiviteit zijn er?

Intense emoties boven water

Dani’s superduper-werkboek over hooggevoeligheid

Dani’s superduper-werkboek over hooggevoeligheid is mede geschreven door Dani. Zij was in haar zoektocht op zoek naar HSP-boeken voor kinderen geschreven door kinderen. Maar die vond ze niet. Daarom vond ze dat het tijd werd dat die er wel zou komen. Wil je meer over dit werkboek weten? Ik schreef er eerder al een blog over. Boekentip: Dani’s Superduper-werkboek over hooggevoeligheid

Dani's superduper werkboek

Help… ik voel zo veel!

Help… ik voel zo veel is het boek van Carla van Wensen. Dit is speciaal geschreven voor de kinderen in de leeftijd van 7-11 jaar, maar ook voor leerkrachten en ouders. Door middel van opdrachten, vragen, tips, verhaaltjes en spelletjes komen de kinderen tot de ontdekking hoe het teveel voelen en overprikkeld raken werkt. Dit komt door een andere manier van filteren van de prikkels.

Daantje het vulkaantje

Daantje het vulkaantje gaat over emoties. Een echt voorleesboek geschreven door Mandy Langbroek. Dit boek helpt je om met kinderen te praten over emoties. Want die zijn eigenlijk nog moeilijker dan taal en rekenen. Emoties schieten soms alle kanten op bij hoogsensitieve kinderen. Maar hoe ga je op een fijne manier dan toch het gesprek met je kind aan. Dit boek geeft tijdens het lezen mooie handvatten.

Luce straalt weer

Luce straalt weer is een van de HSP-boeken voor kinderen die vorig jaar verscheen. Het vuurvliegje Luce heeft iets bijzonders: ze geeft licht als ze enthousiast is. Na de zomervakantie begint de school weer, maar al snel ontdekt Luce dat alles saai is. Het stralen wat ze deed net na de vakantie is weg. Gaat Luce weer stralen. Dit prentenboek is voor kinderen vanaf 4 jaar en heeft als hoofddoel onderprikkeling aan de klaak te stellen. Het belang van rust en uitdaging.

Lees ook: Boekentip: Het meisje dat nooit fouten maakte

Ontprikkelgids voor kids

Het in 2021 verschenen boek van Marit Goessens is een gids speciaal voor kinderen. De ontprikkelgids voor kids. Ieder kind raakt weleens overprikkeld. Alleen de een iets sneller dan de ander en daar is niks mis mee. Ontprikkelen kan je op verschillende manieren en Marit bundelde meer dan 45 ideëen in dit boek speciaal voor de rustzoekende en prikkelzoekende (hoogsensitieve) kinderen van 7-12 jaar.

Ik ben genoeg

Ik ben genoeg is een lief boek om kinderen in te laten zien dat ze goed zijn zoals ze zijn. Het in 2021 uitgegeven boek is geschreven door Jessy Humann. Het is een boek dat geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar.

Voorlezen uit een van de HSP-boeken voor kinderen.

Survivalgids – wat als je hoogsensitief bent?

De Survivalgids – wat als je hoogsensitief bent? is een doeboek voor kinderen die hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve kinderen krijgen vaak opmerkingen als: trek het je niet zo aan of denk niet over alles na. Het doeboek legt op een speelse manier uit wat hoogsensitief zijn is. Ook worden in dit boek tips en hulpmiddelen gedeeld. Het boek is gemaakt door An Michels. Zij richtte VZW Sensitief op.

Lees ook: Boekentip: Het meisje dat doet wat ze niet durft

Het kleine egeltje is hooggevoelig

Als je net ontdekt hebt dat je kind hoogsensitief is, dan is het Het kleine egeltje wellicht een goed als een van de HSP-boeken voor kinderen om mee te beginnen. Dit egeltje weet ook pas sinds kort dat hij hoogsensitief is. Het egeltje legt in het boek uit wat dat betekent. Maar laat ook weten dat het juist een heel fijne karaktereigenschap is.

Fenne en het danskamp

Net als veel andere meisjes is Fenne gek op dansen. Binnenkort mag haar groep meedoen aan een belangrijke wedstrijd, maar daar hoort ook een danskamp bij. Dat vindt Fenne helemaal niet leuk. Ze houdt er niet van om ergens anders te slapen. Het is allemaal onbekend en spannend. Ze gaat toch en uiteindelijk wordt het een onvergetelijk kamp. In het boek zitten herkenbare punten voor hoogsensitieve kinderen. Voor de papa’s en mama’s staan achter in het boek nog wat fijne tips.

De voelsprieten van Neel

De voelsprieten van Neel is een boek van Steven Gielis Hoogsensitieve mensen en in dit geval kinderen staan erom bekend dat ze gevoelige voelsprieten hebben. Het is bijzonder mooi om dat te hebben, maar soms werken ze zo hard dat er wel stoom uit lijkt te komen. Dat is helemaal niet erg, dat mag ook gewoon. Een mooi positief boek over hoogsensitiviteit voor kinderen vanaf 5 jaar.

Ik prik

Speciaal voor kleuter is er een prentenboek over het omgaan met hoogsensitiviteit, Ik prik. De hoofdrol wordt vertolkt door Egel. Het wordt Egels soms te veel. Het is dan te druk, te veel lawaai of het gaat allemaal te snel. Feestjes zijn dan niet zo leuk. Door de overprikkeling zet Egel zijn stekels op en maakt op het feestje per ongeluk alle ballonnen stuk. Gelukkig heeft Egel lieve vrienden die hem proberen op te vrolijken. Maar hoe kunnen ze dat doen als je niet zo goed nog weet hoe je omgaat met zoveel prikkels.

Blij met mij

Hoewel dit boek niet een echt voorleesboek is, maar wel voor hoogsensitieve kinderen wil ik dit boek wel in deze lijst plaatsen. Marie-Thérèse schreef dit boekje Blij met mij voor iedereen die het wil lezen en speciaal voor het hoogsensitieve kind. Haar doel is om hoogsensitieve kinderen te helpen van zichzelf te houden en om positief in het leven te staan. Ze nodigt de hoogsensitieve kinderen uit om met zichzelf aan de slag te gaan met praktische en creatieve oefeningen.

Eerder verschenen

Deze blog over HSP-boeken voor kinderen is voor het eerst in 2020 verschenen en wordt ieder jaar rond de Nationale voorleesdagen geüpdatet met nieuwe boeken voor kinderen. Zo blijft deze lijst actueel.

BoekenBoeken

Please follow and like us:

3 gedachten over “Nationale voorleesdagen: HSP-boeken voor kinderen”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial