HSP-er Minke aan het woord, balans is de sleutel

Minke ken ik al een paar jaar als blogger en hebben elkaar helaas nog niet ontmoet. Toch hebben we samen twee belangrijke raakvlakken, namelijk onze hoogsensitiviteit en onze passie voor het bloggen. Vandaag deelt zij haar reis met het nog niet zo lang geleden ontdekken van de hoogsensitiviteit binnen het gezin.

Vertel eens Minke, wie ben je?

Ik ben Minke, inmiddels 31 jaar en mama van twee schatten van kinderen. Een jongen van 8 en meisje van 5 jaar oud. Ik ben getrouwd met hun vader en samen wonen we in een plaatsje op de Veluwe. Ik ben blogger op mijn eigen platform Puur Jael en je kunt via mij starten met het gebruik van essentiële oliën.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Een jaar of 2 terug begon ik meer te lezen over kinderen met een sterkte eigen wil. En toen kwam er steeds meer naar voren over hoogsensitiviteit. Ik las de testen online en herkende heel veel van onze oudste erin. Daarom ben ik er meer over gaan lezen en zo kwam ik er achter dat ik ook veel herkende van mijzelf. Ik zei toen tegen mijn man ‘Volgens mij ben ik ook hoogsensitief’. Zijn reactie was ‘Goh, zou je denken?!’. Voor hem was het wel duidelijk dus.

Minke buiten aan de wandel.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Ik zit nog echt wel in de ontdekfase. Het is een mooie eigenschap, maar soms ook wel erg lastig. Het is veel passen en meten wat wel en niet kan. Zeker met meerdere hoogsensitieve personen in een gezin. Maar dat maakt het alleen maar leuk toch. Wel vind ik het fijn onze oudste hier goed bij te kunnen begeleiden omdat ik er nu zelf steeds meer over lees.

Lees ook: Student en HSP-er Linda aan het woord

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

 Ik merk het zelf bij mij aan het heel erg aantrekken wat anderen zeggen. Heel snel dingen voor een ander willen doen en dingen willen ‘goed maken’. Conflict vermijdend gedrag. En heel erg overprikkelend op drukte.

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Het erg overprikkelen op andere mensen/drukte. Vind dat zelf erg vervelend omdat ik juist van gezelschap houd. Wat ik fijn vind is dat ik vaak wel voel dat er iets is. Ook als andere zeggen ‘nee joh er is niets’. Meestal komt dan later de aap uit de mouw.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Ik ben afgestudeerd als jurist. Dat kan best een harde wereld zijn. Dat is niet direct goed voor mij, omdat ik dingen heel snel en heel persoonlijk aantrek. Maar daar heb ik als thuisblijfmama met een eigen blog en olie business geen last van. Wel merk ik daarin dat ik het lastig vind om te pijlen hoe anderen over mij denken. Dat vind ik dan toch ergens belangrijk.

Lees ook: HSP-er Merel aan het woord, hoogsensitiviteit maakt de ervaring compleet

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Met vallen en opstaan. Ik probeer dingen eigen te maken die ik lees. Voor nu zit ik dus nog echt in de leerfase. Voor mezelf en om het daarna door te geven aan onze oudste. Ik probeer meer balans te creëren tussen drukte en rust.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Wanneer er twee gezinsleden hoogsensitief zijn, misschien 3 en 1 geszinslid zeker niet is dat soms toch lastig. We proberen er rekening mee te houden, maar dat kan niet altijd. En soms houden we rekening met degene die niet hoogsensitief is. Zo proberen we balans te houden die voor iedereen fijn is.

Minke in beeld.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Vaak helpt slapen goed. Rust nemen. Even pas op de plaats. Goed blijven eten ook (niet de lekkerste dingen eten, dat gaat makkelijk maar het is niet het beste).

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Ik ben vooral zelf aan de slag gegaan. Er is zo veel al online te vinden. En er zijn veel fijne boeken over geschreven. Daarnaast ben ik lid van een facebookgroep vol christelijke hoogsensitieve mensen. Daar stel ik wel mijn vragen en zo krijg ik toch wel hulp.

Lees ook: HSP-er Cynthia aan het woord, trots op mijn label HSP

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat balans de key is. En je er aan toe mag geven. Je mag kiezen voor wat goed is voor jou. Dat zal niet iedereen begrijpen, maar zolang jij het maar begrijpt is dat goed.

Dank je wel!

Minke, dank je wel voor het delen van jouw verhaal. Je hebt al mooie stappen gemaakt in de wereld van de hoogsensitiviteit. Wil je meer van Minke zien, lezen of heb je interesse in essentiële oliën kijk dan eens op haar platform Puur Minke, Instagram of Facebook.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Wil jij ook je verhaal delen op Inge Beleeft? Voel je vrij om mij te mailen op inge@ingebeleeft.nl

Om je verhaal te delen hoef je geen blogger te zijn. Je mag het onder je eigen naam doen of anoniem.

Foto’s verkregen van Minke.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial