Boekentip: Draakje Vurig en de spiegel

Naast de informatieve boeken over hoogsensitiviteit (HSP) zijn er ook prentenboeken voor kinderen. Scrivo Media is een van de uitgevers die veel HSP gerelateerde boeken uitgeeft. Zo hebben ze ook de prentenboeken van Draakje Vurig onder hun hoeden. Ik schreef al eerder een review over Draakje Vurig op school. Vorig jaar kwam er een nieuw boek uit, namelijk Draakje Vurig en de spiegel. Vandaag deel ik wat ik van dit boek vind.

Samenvatting van het verhaal

Draakje Vurig gaat samen met zijn moeder mee naar de schoenenwinkel. Gelukkig heeft de winkel een ballenbak om te spelen, dus Draakje wil wel mee. Wat een feest is het, zeker als ook zijn vriendje binnen komt. De tijd vliegt voorbij en voor Draakje het doorheeft is mama al klaar. Dat kwam wel heel snel en onverwachts. Het spelen was zo fijn en mama moet nog maar even verder schoenen kijken. Ze vraagt of hij meegaat, dan kunnen ze het beloofde gebakje gaan eten. Het gaat even niet zoals draakje wil en hij wordt verschrikkelijk boos en verdrietig. En dan gebeurt het…..Thuis op zijn kamer is hij heel verdrietig en wil in de spiegel niet meer naar zichzelf kijken. Hij vindt zichzelf een monster. Mama laat aan Draakje zien in een andere spiegel dat Draakje helemaal geen monster is. Dat daar een leuk Draakje zichtbaar is. Samen nemen ze door wat er is gebeurt.

Herkenbaar voor hooggevoelige kinderen (met een sterk eigen wil)

Het boek Draakje Vurig en de spiegel is voor veel hoogsensitieve kinderen een feest van herkenning. Na de overprikkeling en de daaruit volgende woede uitbarsting zie ik bij mijn eigen hooggevoelige kinderen dat ze daarna een slecht zelfbeeld van zichzelf hebben. Ze vinden dat ze nooit wat goed doen, het altijd hun schuld is of dat ze niemand hebben om mee te spelen. Het negatieve zelfbeeld.

Welke boeken zijn er over hooggevoeligheid? Zie hier voor een redelijk complete lijst.

Wat vind ik van het boek?

Dit boek is het eerste boek waarin een van onze kinderen zich echt herkend. Na een uitbarsting zegt het vaak, mama, ik was nu als draakje he. Dan pakken we vaak het boek erbij om te lezen en samen te bespreken wat er gebeurd is. Het negatieve zelfbeeld dat dan ontstaan is, proberen we weer positief te maken. Benoemen we de goede kanten van ons kind. Ik ben dan ook echt fan van de Draakje Vurig boeken.

draakje vurig en de spiegel

Draakje Vurig niet alleen voor kinderen

Het boek sluit af met een woord voor ouders en leerkrachten. Een uitleg hoe hoogsensitieve kinderen in elkaar steekt. Hierbij wordt dit boek dan ook als leidraad gebruikt in de uitleg. Het zelfbeeld en het spiegelen wat ze doen. Ook een stukje uitleg over hooggevoeligheid, strong willed en een combinatie van die twee.

Ben je al bekend met Dani’s Superduper-werkboek over hooggevoeligheid? Een echte aanrader voor de kinderen vanaf groep 4 die weten dat ze hooggevoelig zijn.

Een aanrader voor HSP gezinnen en voor in het onderwijs

Ik vind persoonlijk deze boeken een echte musthave voor HSP gezinnen en voor in het onderwijs. Ik heb ze ook cadeau gedaan aan een vriendin die in het onderwijs zit (samen met de knuffel van Draakje). Zij leest ze nu voor in haar kleuterklas. Dus zoek je nog een leuk cadeau voor op je verlanglijstje of voor dat van je kind zet er dan een van de Draakje Vurig boeken op.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Boekentip: Draakje Vurig en de spiegel”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial