HSP op stap: de belevenisboerderij

Veel hoogsensitieve mensen zijn graag buiten. En de meeste hebben ook een voorliefde voor dieren. Die twee zijn goed te combineren in een fijn uitje. De belevenisboerderij. Waar ze zijn in Nederland en waarom dit juist zo’n fijn uitje is voor hoogsensitieve gezinnen vertel ik je graag.

Waarom is buitenspelen fijn voor een hoogsensitief kind?

Zoals de naam al zegt is een natuurspeeltuin in de natuur. Dat geldt ook voor de belevenisboerderij. Dat is ook gelijk het eerste pluspunt. Omdat je buiten bent kan het geluid heel makkelijk de ruimte in gaan. Daardoor zijn de prikkels minder intens. Veel natuurspeeltuinen zijn uitdagend en dat geeft een positieve prikkel aan de kinderen. Net als in de natuur zijn. Bij een binnenspeeltuin kan het geluid namelijk niet het gebouw uit. Daar is geluid bijvoorbeeld veel intenser. Dat zorgt voor extra prikkels.

Welke redenen zijn er nog meer?

Maar het beter verwerken van de prikkels is niet de enige reden waarom buitenspelen zo belangrijk is voor (hoogsensitieve) kinderen. En buitenspelen met kinderen wanneer het regent kan natuurlijk ook gewoon.

  • bewegingsvrijheid: buiten kan veel meer dan binnen. Er ontstaat echt ruimte. En niet alleen ruimte om te spelen. Het geeft ook ruimte aan de creativiteit van kinderen. Ook is het goed voor de motorische ontwikkeling van een kind.
  • weerbaarheid: je komt dingen tegen waar je mee moet leren omgaan. Denk bijvoorbeeld aan insecten, dieren, een maar ook andere dingen uit de natuur als een gladde boomstam. Een plas water. Het vallen in de modder. Soms zijn dingen onwennig of spannend, maar als je iets overwint doet dat wat met je mentale gezondheid en dat maakt je weerbaarder.
  • lekker slapen: door lekker buiten bezig te zijn slaap je veel beter dan wanneer je alleen maar binnen bent. Natuurlijk licht helpt bij een goede biologische klok.
  • minder stress: buiten zijn is de beste manier om alle spanning uit je lichaam kwijt te raken. Ben jij weleens gaan wandelen als je veel stress ervaart? Buitenspelen heeft namelijk hetzelfde effect. En dat hoeft niet specifiek spelen te zijn, maar kan ook een rondje skeeleren of fietsen zijn. Als je maar buiten bent.
  • vitamine D: als je tussen 11:00 uur en 15:00 uur buiten bent, ook op bewolkte dagen dan maak je vitamine D aan. In de winter maak je wel minder vitamine D aan dan in de zomer.
  • goede ogen: twee uur per dag buitenspelen verkleint de kans op bijziendheid.

* bron

Mijn kind houdt niet van vies worden!

Niet ieder (hoogsensitief) kind is hetzelfde. De een vind het heerlijk om te schooieren en vies te worden, de ander houdt er helemaal niet van. Dat hebben we zelf ook ondervonden. De huilbuien die er ontstonden bij vieze handjes of kleren. Maar we hebben ze er ook in zien groeien. Nu vinden ze het heerlijk om te doen. En vergeet niet om naar een belevenisboerderij of een natuurspeeltuin kaplaarzen aan te doen en doe de IELM buitenpakken aan.

Biggetjes op de belevenisboerderij.

Waar vind je belevenisboerderijen?

Er zijn nog niet zo heel veel belevenisboerderijen of lastig te vinden op internet. Heb je er een in de buurt of heb je er zelf een en die staat niet in het onderstaande lijstje. Schroom niet om me even te mailen.

Groningen

Belevingsboerderij de Zes Grazen

In het Groningse Sint Annen is belevingsboerderij de Zes Grazen. Naast de dagbesteding is er ook ruimte om als gezin te komen kijken op de kinderboerderij met speeltuin. Leukste is om de kinderroute te fietsen, want op deze boerderij is er ook een opdracht op deze route.

Friesland

Beleefboerderij Boereiis

In het Friese Akkrum vind je beleefboerderij Boereiis waar je de mogelijkheid hebt om te spelen in de speelweide, koeien te voeren en een speurtocht te doen over de boerderij. Tegen een vergoeding is er ook een rondleiding mogelijk op de boerderij. Deze beleefboerderij is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Kaasboerderij De Deelen

In het Friese Tijnje vind je Kaasboerderij De Deelen. Ze zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 9:00 uur tot 17:00 uur. De boerderij vraagt een kleine vergoeding van € 3,50 per persoon vanaf 4 jaar. Ze hebben er een uitgebreide speeltuin. Is er informatie over de aspecten van een boerderij. Kijken in de kaasmakerij. Er is in ieder geval genoeg te beleven op de kaasboerderij.

Boer Bart

In Rotstergaats is de speelboerderij Boer Bart. De openingstijden van deze speelboerderij vind je op de website. Dat geldt ook voor de tarieven. Ze proberen er een fijne plek voor kinderen te creëren waar ze veilig kunnen spelen en ontdekken binnen de hekken. Voor ouders hopen ze een prikkelarme plek te hebben gecreëerd.

Geitjes voeren.

Drenthe

De Drentse Koe

In Ruinerwold vind je De Drentse Koe. Deze speel- en ijsboerderij is een buiten- en binnenspeeltuin met een boerderijthema. Van speeltoestellen tot skelters, spingkussen tot een kabelbaan. Naast de speeltuinen is er ook een kinderboerderij. Genoeg te doen bij de Drentse Koe. In de periode van eind februari tot eind oktober zijn ze open op maandag tot en met zondag van 10:00 uur tot 18:00 uur. De overige maanden zijn ze open op woensdag, vrijdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 18:00 uur. Voor de toegangsprijzen verwijs ik je naar de website van de Drentse Koe.

Gelderland

Stadboerderij de Korenmaat

Bij De Korenmaat in Arnhem vind je fruit en vee. Op het erf is er van alles te ontdekken en te beleven. Van het leren over (moes)tuinieren maar ook spelen in het speelmoeras en de speeltuin.

Speel- en beleefboerderij De Roosendaal

In het Gelderse Putten vind je speel- en beleefboerderij De Roosendaal. Deze volledige omheinde speeltuin zorgt ervoor dat de kinderen heerlijk kunnen spelen en jij als ouder/begeleider ook lekker ontspannen kan zitten. Er is op deze speel- en beleefboerderij goed overzicht en er is rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen in de opbouw van de speeltoestellen. Ook is er een belevingspad waar uitdaging centraal staat.

Kinderparadijs Malkenschoten – Binky

Hoewel ik dit meer onder een klein pretpark wil schalen, benoem ik Kinderparadijs Malkenschoten – Binky hier wel. Dit park zit in Apeldoorn. Er zijn veel verschillende kinderboerderijdieren. Maar er zijn vooral ook veel speeltoestellen waar je je als gezin kan vermaken.

Harm’s Hoeve

In Malden vind je Harm’s Hoeve. De belevenisboerderij is 4 dagen per week geopend en gratis toegankelijk voor publiek. Je kunt er dieren voeren (koeien, geiten, schapen en varkens), zelf lunchen of boodschappen doen. Kinderen kunnen rondrijden op traptractors en skelters. Ook kan er gespeeld worden in de zandbank, de kabelbaan of trampoline.

Boerderij pret

Ermelo heeft ook een grotere belevenisboerderij, namelijk Boerderij Pret. Ze hebben er een in- en outdoorspeeltuin, trampolinepark, lasergamen. Maar ook boeren met de boer. Rond de zomervakantie is er ook een maisdoolhof.

Hoppies

In Ammerzoden is belevenisboerderij Hoppies. Ze hebben een natuurspeeltuin wat ooit is begonnen als maisdoolhof. Nu uitgegroeid tot een veelzijdige natuurspeeltuin voor jong en oud. Water, zand en groen is de basis in deze speeltuin.

Lees ook: Kabouterpaden en bosdierpaden in Nederland

Overijssel

Kinderboerderij Dondertman

In het Overijsselse Holten vind je kinderboerderij Dondertman. Een fijne plek voor kinderen om te spelen. Maar ook te genieten van de dieren.

Hoeve Springendal

In Hezingen vind je Hoeve Springendal die naast boerderij ook een plek heeft om te overnachten. Daar is dan ook voornamelijk deze belevenisboerderij op gericht.

Kijken bij de lama's.

Utrecht

Beleefboerderij Buiten

In het Utrechtse Schalkwijk vind je Beleefboerderij Buiten waar je kan komen proeven, bewegen en leren. Deze belevenisboerderij wordt in 2023 geopend. Jonge kinderen kunnen spelen in de stoere speeltuin en voor de oudere jeugd is er een uitdagend klim- en klauterobstakels.

Geertjes hoeve

In Haarzuilens – Utrecht vind je Geertjes Hoeve. Op deze geitenboerderij vind je niet alleen geitjes. Maar je kan er ook pony rijden en spelen. Ook is er in de omgeving veel leuks te doen. Neem een kijkje op de website voor alle informatie.

Flevoland

voor deze provincie kon ik geen belevenisboerderij vinden.

Noord-Holland

speelboerderij Elsenhove

In Amstelveen vind je speelboerderij Elsenhove. En zoals ze zelf zeggen de speelboerderij is een combinatie van een kinderboerderij met een avontuurlijke en natuurlijke speeltuin. Een echte kinderwens. Ga je fietsen of wandelen door recreatiegebied Elsenhove, de Middelpolder, Groengebied Amstelland of het Groene Hart? Breng dan ook een bezoekje aan de boerderij.

Zuid-Holland

Belevenisboerderij Schieveen

In Rotterdam vind je belevenisboerderij Schieveen waar je kunt knuffelen met boerderijdieren en kan spelen in de natuurspeeltuin van OERRR. De belevenisboerderij is geopend op woensdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:30 uur. Houdt de website ook in de gaten voor leuke activiteiten.

Avonturenboerderij Molenwaard

Ook deze ‘boerderij’ in Groot Ammers is meer een klein attractiepark dan een echte boerderij, Avonturenboerderij Molenwaard. Maar zeker de moeite waard om hier te vermelden. Een leuke plek voor kinderen om een ochtendje of middagje te spelen. Voor wie denkt er te gaan logeren, het vakantiepark en de avonturenboerderij liggen niet naast elkaar. Wij zijn op het vakantiepark geweest en hier lees je hier.

Stadsboerderij Buytendelft

Ben je in de buurt van Delf, dan is Stadsboerderij Buytendelft ook zeker een aanrader. Naast deze stadsboerderij zit ook een waterspeeltuin. Uitgespeelt bij Buytendelft? Dan is de omgeving ook nog erg leuk om te gaan wandelen. Vlakbij de stadsboerderij zit ook een heel leuke camping.

Lees ook: 89 betaalbare en HSP-proof uitjes in Nederland

Zeeland

Kaasboerderij Schellach

In Middelburg is Kaasboerderij Schellach. Met een puzzeltocht op de kaasboerderij leer je het bedrijf beter kennen. Kijk je stiekem door het raampje hoe de kaas wordt gemaakt? Of even de kalfjes aaien. En klaar met de puzzeltocht, dan is er ook nog een speelweide om je lekker te vermaken.

Speelboerderij Pierewiet

In het Zeeuwse Nieuwvliet vind je Speelboerderij Pierewiet. Je kunt er heerlijk binnen en buiten spelen. Neem ook zeker een kijkje op de techniekzolder. Maar geniet ook van de dieren die er zijn op de kinderboerderij.

Geitjes liggend op een stapel hout.

Noord Brabant

De Gerrithoeve

In Oisterwijk vind je De Gerrithoeve. Lekker met de kinderen erop uit op een plek waar ze zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Glijden, klauteren, torens bouwen of zandtaartjes bakken. Om het nog niet te hebben over de skelters en de kabelbaan. En geen oude kleding? Bij Gerritshoeve liggen in diverse maten overalletjes klaar. Laat het ravotten maar beginnen.

Waleuk recreatie

Waleuk recreatie vind je in Waalwijk. Er is een mooie natuurspeeltuin waar je kan spelen in het zand, kruipen door een tunnel of bijvoorbeeld springen. Naast de natuurspeeltuin is deze plek ook een SVR camping. Honger gekregen van al dat spelen. Dan kan je ook genieten van een hapje en drankje.

Speelboerderij de Hooiberg

Bladel heeft Speelboerderij De Hooiberg, waar iedere vijf weken een nieuw thema is. Binnen spelen, buiten spelen, knutselen er is van alles te doen. En ga eens kijken in de schatkamer.

Doe- en speelboerderij de Steenuil

In Oirschot staat doe- en speelboerderij De Steenuil. Een echte boerderij waar je ook nog kan spelen. Voeren met een van de boeren. Binnen of buiten spelen. Er is in ieder geval genoeg te doen op deze locatie. En ook hier kan je lekker iets eten of drinken als je trek hebt gekregen van al het spelen.

Limburg

Voor deze provincie heb ik geen belevenisboerderijen gevonden.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial