Spiritualiteit, wat is dat nou eigenlijk?

Spiritueel zijn, de een krijgt er spontaan de kriebels van als ie er van hoort. De ander vindt het onzin, zweverig of een trend. Maar vaak maakt onbekend onbemind. Wat is spiritualiteit eigenlijk? Is het wel zo zweverig als er wordt gezegd? Kan je met beide benen op de grond blijven staan en toch ook spiritueel zijn? Lees je mee, dan laat ik je zien wat ik vond over spiritualiteit.

Wat is spiritualiteit?

Bij spiritualiteit denken we vaak aan vrouwen en mannen die op blote voeten of met geitenwollen sokken rond lopen, het liefst nog in een jurk en nog net niet richting het hippie zijn. Maar dat is het stereotype wat we gecreëerd hebben met elkaar. Spiritueel zijn is meer dan alleen dat.

Spiritueel bezig zijn heeft vooral te maken met het bezig zijn met je geest. Het leven in het hier en nu. Het is een vorm van zelfzorg. Want als jij niet goed voor je geest en lijf zorgt gaat dit ten kostte van je gezondheid. Het is werken aan jezelf en leren jezelf lief te hebben met je mooie en minder mooie punten. Zorgen dat je je grenzen blijft aangeven en op zoek gaan naar jouw grenzen.

Lees ook: Hoe gebruik ik edelstenen?

Op welke manieren kan je spiritueel bezig zijn?

Hiervoor gaf ik al aan dat spiritueel bezig zijn eigenlijk gewoon werken aan persoonlijke ontwikkeling. Daarom kan je op veel manieren bezig zijn met spiritueel bezig zijn. En dat is niet alleen maar 15 minuten mediteren of met edelstenen bezig zijn. Het is zoveel meer dan dat.

Zo kan je bewust bezig zijn met je mindset. Heb je veel belemmerende gedachten? Probeer zaken om te draaien en kies niet voor de belemmerende gedachten, maar probeer iets. Een voorbeeld hiervan is dat het met kinderen onmogelijk is om als moeder ook nog te sporten. Er is niemand die je vraagt om 7 dagen in de week in de sportschool te gaan staan, maar je kan vast wel een uurtje in de week vinden om even alleen of met een vriendin te gaan wandelen.

Maar spiritualiteit kan hem ook zitten in het delen van het echte leven op social media. Niet alleen maar de fijne momenten, maar durf ook verdriet bij jezelf te laten zien of een stukje rouw.

Staat je huis vol spullen? Wil je eigenlijk meer rust in huis en wil je graag minimaliseren? Ook dat is spiritueel bezig zijn. Je gaat aan de slag met meer rust voor jezelf creëeren.

Ook wandelen tijdens de lunch om je hoofd leeg te maken in plaats van in een drukke kantine te zitten. Zorgen dat je kleding hebt waar jij blij van wordt, zonder dat je kast overvol raakt. Maar ook genieten op seksueel gebied en daarin jouw grenzen opzoeken is een vorm van spiritueel bezig zijn.

Heb je al eens gedacht aan bewust bezig zijn met voeding. Goede en gezonde voeding zorgen ervoor dat je energieker bent en je lekkerder voelt.

Yoga is ook een vorm van spiritueel zijn.

Hoe kan je starten als je interesse hebt in spiritueel zijn?

Je kan op verschillende manieren starten met spiritueel bezig zijn. Als je maar in gedachten houd dat je met jezelf aan de slag gaat. Ga van jezelf leren houden zoals je bent.

Dagboek

Je kan bijvoorbeeld beginnen met een dagboek bij te houden. Wat heb je geleerd vandaag, wat ging goed en wat kon beter? Waar was je vandaag dankbaar voor. Maar beschrijf ook wat je dromen zijn. Wat wil je bereiken?

Ook interessant: Bullet journal: hoe ga ik er mee aan de slag?

Nieuwsgierigheid

Om jezelf te ontwikkelen moet je open staan voor nieuwe dingen. Dus prikkel je nieuwsgierigheid en doe eens iets anders. Ga jij altijd via dezelfde route naar school of naar je werk? Neem eens een andere route. Maar sta ook open voor meningen van andere. Vraag uit nieuwsgierigheid waarom ze die mening hebben.

Meer leren over persoonlijke ontwikkeling

Laat je inspireren door boeken over persoonlijke ontwikkeling, de wet van aantrekkingskracht, intenties of affirmaties. Een mooi voorbeeld van zo’n boek is master your mindset van Michel Pilarczyk. Maar verdiep je ook eens in de maan. Veel hoogsensitieve mensen vinden een patroon in de maancyclus. Ook een kaartendeck kan je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

Werken met meetinstrumenten

Ook kun je ervoor kiezen om vragen te laten beantwoorden door meetinstrumenten als de biotensor, een pendel of een wichelroede. Zo kan je zoeken naar antwoorden waar je in het onderbewuste antwoord op geeft.

Spiritueel met beide benen op de grond

Aan spiritueel zijn is het label zweverig geplakt. Toch is het zoveel meer dan dat. Als je ervoor open staat om je persoonlijk te ontwikkelen, dan ben je spiritueel bezig. En dat kan ook gewoon met beide benen op de grond.

bronnen

om dit artikel te schrijven heb ik bronnen moeten raadplegen. Dit zijn de gebruikte bronnen

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial