Hoe gebruik ik edelstenen?

Edelstenen worden vaak gezien als spiritueel. Mensen zijn er niet bekend mee en geven het dan vaak een negatieve lading. Maar wat zijn edelstenen nu precies? Hoe kun je ze het beste gebruiken? Ik zocht het voor je op en bundelde het in deze blog. Lees mee en ik leg het je uit.

Wat zijn edelstenen?

Mineralen gesteenten die groeien, vormen vaak kristallen. En een kristal noemen we meestal edelsteen. De meeste edelstenen bevatten 3 mineraalsoorten. Kenmerkend voor edelstenen is de schoonheid die we als mensheid ervaren. Ook zijn ze vaak erg sterk, waardoor ze heel lang meegaan. Maar ze moeten ook zeldzaam zijn. Ook wordt er als sinds de oudheid gezegd dat edelstenen geneeskrachtige of een beschermende werking hebben. Alleen is dat niet wetenschappelijk bewezen en onderbouwd.

Waar koop je edelstenen?

Edelstenen zijn in verschillende winkels te koop. Zowel in de stenen als in de online winkels. Maar niet iedereen heeft een edelstenenwinkel dichtbij huis. Daarom hieronder enkele winkels en webshops die edelstenen verkopen:

Een rijtje met edelstenen.

Hoe kies je een edelsteen?

Bij het uitzoeken van een steen moet je je beseffen dat ze je uitdagingen niet oplossen. Ze zijn er om je te kunnen ondersteunen en inspireren om de uitdaging aan te gaan.

intuïtief

Je kan in een winkel rondlopen tussen de edelstenen en intuïtief een edelsteen uitzoeken. Vaak kan je eigen gevoel zelf goed aangeven welke steen je zou kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om echt te voelen of de steen bij je past. Pak de steen vast, hou hem in je hand bij je buik of borst. Wordt je er emotioneel van, dan kan dat betekenen dat het emoties los maakt, maar misschien is dat op dit moment wel te heftig. Of wordt je heel blij van de steen. Grote kans dat het dan een goede match is. Wordt je onrustig van de steen? Leg hem dan maar gewoon terug.

Hoe ziet de steen eruit?

Je kan ook een steen uitzoeken omdat het liefde op het eerste gezicht is. Dan trekt de steen zo je aandacht dat je hem graag wil hebben. Ook dit is een manier om een edelsteen uit te zoeken.

Je inlezen over de uitwerking

Heb je een uitdaging waaraan je wil werken? Zoek je daarbij ondersteuning van een edelsteen? Ga dan eens op onderzoek uit in een van de gidsen of op internet naar de energie die de steen uitstraalt. Zo kan je kijken welke steen het beste past bij waar jij aan wil werken.

Sterrenbeeld

Heb je affiniteit met de astrologie? Of wil je kiezen aan de hand van een sterrenbeeld of geboortemaand? Ook dat is mogelijk.

MaandEdelsteen
JanuariGranaat
FebruariAmethist
MaartAquamarijn
AprilDiamant & Witte topaas
MeiSmaragd
JuniLichte amethist & Maansteen
JuliRobijn
AugustusPeridoot
SeptemberSaffier
OktoberRozenkwarts & Roze toermalijn
NovemberGele topaas & Citrien
DecemberBlauwe topaas & Tanzaniet
Welke geboortesteen hoort bij welke maand


SterrenbeeldEdelsteen
RamApatiet, aquamarijn, aventurijn, jaspis, borniet, kaarskwarts, carneool, granaat, nuummiet, rhodochrosiet, septarie, wagneriet, zeoliet, zonnesteen
StierSmaragd, aventurijn, saffier, chrysocolla, ioliet, nefriet, rozenkwarts, rookkwarts, seleniet, shungiet, nuummiet, zonnesteen
TweelingAquamarijn, opaal, thuliet, chrysopraas, apofyliet, calciet, aventurijn, kaarskwarts, celestien, carneool, citrien, howliet, kyaniet, larvikiet, mystic merliniet, tijgeroog
KreeftRobijn, granaat, smaragd, topaas, saffier, chalcedoon, aventurijn, groene opaal, maansteen, scoleciet, zeoliet, septarie, larvikiet, kambaba jaspis
LeeuwApatiet, bronziet, barnsteen, citrien, dumorturiet, granaat, hematietkwarts, hyperstheen, labradoriet, rutielkwarts, larimar, onyx, pyriet, robijn, zonnesteen
MaagdAgaat, amazoniet, apatiet, betakwarts, kaarskwarts, lapis lazuli, pietersiet, purpuriet, serafiniet, stichtiet, serpentijn, charoiet, sugiliet, sodaliet
Weegschaalaquamarijn, peridoot, saffier, chrysopraas, ametrien, apofyliet, azuriet, malachiet, agaat, mahonie obsidiaan, prehniet, zwarte toermalijn
Schorpioenazuriet, malachiet, granaat, labradoriet, rhodochrosiet, charoiet, opaal, hematiet, kunziet, obsidiaan, unakiet, wagneriet
BoogschutterChrysopraas, chalcedoon, maansteen, ioliet, kyaniet, saffier, lapis lazuli, labradoriet, k2, shungiet, zeoliet
SteenbokAragoniet, obsidiaan, dumorturiet, hematietkwarts, nuummiet, kyaniet, maansteen, rookkwarts, septarie
WatermanAmethist, aquamarijn, agaat, angeliet, amazoniet, barnsteen, cavansiet, fuchsiet, onyx, golden healer, shiva lingam, valkenoog, zeoliet
VissenAgaat, amethist, amazoniet, calciet, celestien, fluoriet, hematiet, larvikiet, quantum quattro, toermalijn, roze amethist, serpentijn

Chakra’s

Je kan ook edelstenen uitzoeken op basis van chakra’s. Ben je bekend met chakra’s? Nee? Ik zal proberen in het kort uit te leggen wat het is. Een chakra is een energiebron van het menselijk lichaam. Ze zitten op de middenlijn van je lichaam van onder naar boven. Elk energiegebied heeft zijn eigen werking en dus ook eigen edelstenen.

Pendelen

Je zou ook aan de hand van een pendel zonder edelsteen kunnen bepalen of de edelsteen geschikt is op dit moment voor je.

Lees ook: Hoe gebruik je de inspiratiekaarten uit een kaartendeck?

Hoe gebruik je edelstenen

Om gebruik te maken van de energetische kracht van edelstenen is het belangrijk om veel contact te hebben met de edelsteen. De energie is op verschillende manieren op te nemen, die gewoon binnen het dagelijks leven passen.

 • neem bij het mediteren de steen in je handen of leg hem op de grond neer vlakbij je meditatieplek. Het is dan wel belangrijk om te kijken naar de werking van de steen en wat jouw doel is tijdens de meditatie.
 • veel edelstenen zijn ook terug te vinden in een sieraad.
 • neem het kristal mee in je broekzak of tas.
 • dragen op het lichaam.
 • ga eens op zoek naar een set edelstenen. Naast dat het een mooi woonaccessoire is heeft het ook een positieve energiewerking in het huis.
 • in het water. Laat een edelsteen een kwartiertje trekken in het water, dan kan je dat water drinken. Of neem ze mee in bad. Let op niet iedere edelsteen kan in het water. Check dit vooraf. Een handig ezelsbruggetje voor stenen die niet in het water kunnen eindigen op iet.
Edelstenen die we veelal mooi vinden.

Hoe reinig je edelstenen

Als je een edelsteen koopt wordt er vaak gezegd dat je hem eerst moet reinigen. Voordat de steen bij jou thuis komt is ie al in meerdere handen geweest. Je wil natuurlijk niet de energie van iemand anders overnemen. Daarom wordt er vaak gezegd reinig de steen met water. Net als hiervoor geldt nu ook dat er stenen zijn die niet tegen water kunnen. Je kan stenen ook indirect reinigen met water. Vergelijk het met au-bain-marie. Vul een grotere schaal met water een laagje water en zet er een kleiner schaaltje in. Zorg ervoor dat het water niet overloopt in het kleine schaaltje. Laat dit zo enkele uren tot 24 uur staan en ververs het water af en toe.

Niet iedereen houdt ervan, maar je kan ook spiritueel reinigen met wierrook of smudge. Maar kan me voorstellen dat als je gevoelig bent voor geur, dat dit niet je voorkeur heeft. Toch wil ik deze vorm wel benoemen.

Ook kan je edelstenen met edelstenen opladen. Zo zijn er speciale ontlaad- en oplaadsplit. Ook een goede manier van reinigen van de edelstenen.

Als het volle maan is, is het een goed moment op je edelstenen te reinigen. Zijn het stenen die tegen water kunnen, dan kan je ze buiten neerleggen. Anders kunnen ze voor het raam in de vensterbank.

Welke edelstenen zijn fijn voor een HSP?

Er zijn geen specifieke stenen die goed zijn voor iemand die hoogsensitief is. Het gaat vooral om je eigen gevoel en ervaring met de steen. Wat voor mij kan helpen, kan voor jou heel anders voelen. Daarom hier een lijstje van edelstenen die kunnen aansluiten bij hoogsensitieve mensen.

 • Amethist
 • Bergkristal
 • Celestien
 • Chrysocolla
 • Citrien
 • Dumortieriet
 • Labradoriet
 • Lapis lazuli
 • Rode jaspis
 • Rozekwarts
 • Zwarte toermalijn

Boeken over edelstenen

Over edelstenen zijn ook diverse boeken verschenen waarin ook de uitleg staat van de energie die ze uitstralen. Een aantal van deze boeken vind je hieronder.

Belangrijk om te vermelden

Edelstenen hebben geen genezingskrachten. Heb je fysieke of mentale gezondheidsklachten raadpleeg een professional om je verder te helpen.

Bronnen

Om deze blog te kunnen schrijven heb ik bronnen moeten raadplegen. Dit zijn de volgende bronnen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial