De top 10 irritaties van een HSP: wat elke HSP kan herkennen

Is jouw kind bang voor de stofzuiger of vind je zelf het geluid irritant? Heerlijk op blote voeten op het gras, maar jouw kind schreeuwt de hele tent bij elkaar? Heerlijk spelen in het zand, maar oh die vieze handjes? Herken jij dit ook bij jouw kind of misschien wel bij jezelf? Hoogsensitieve mensen reageren op zintuigelijke prikkels en kunnen daarvan overprikkeld raken. Dat hoogsensitiviteit een rode draad in ons leven is heb ik weleens verteld. Vandaag deel ik dingen die herkenbare irritaties zijn voor een HSP.

irritaties door zelf doorspoelende wc’s

In veel openbare toiletten in Nederland maar ook zeker in het buitenland heb je van die zelf doorspoelende wc’s. Op zich super handig. Alleen ze zijn hier mede door het geluid zo van geschrokken. Het is hier serieus een ware angst voor zelf doortrekkende wc’s. Het winkelcentrum in ons dorp heeft zo’n openbaar toilet. Nadat een van die wc’s zelf door ging trekken terwijl onze peuter er nog op zat, was het klaar. Als hij nu ergens naar de wc gaat, maakt niet uit waar vraagt hij of de wc niet zelf doortrekt.

Handenföhns bij openbare toiletten

We zijn nog niet klaar bij de openbare toiletten. Heb je je handen net gewassen en die moet je dus drogen. Die föhns of blazers zoals de kinderen ze noemen, moeten ze niks van hebben. Iedere toiletruimte in een openbare gelegenheid, benzinestation, openbaar toilet, restaurant of waar ook maar een handenföhn kan hangen wordt grondig geïnspecteerd. Handen worden niet meer gewassen als ze hem zien. Als zo’n ding er hangt of iemand staat zijn of haar handen te drogen komt er werkelijk een luchtalarm los in de kinderen. Of de handen gaan op de oren. Omdat we toch willen dat ze hun handen wassen hebben we ze truckjes geleerd om de handen anders af te drogen. Het levert dus al irritatie op voor ze naar de wc gaan.

Slippers en sandalen

Ze zijn zo heerlijk voor de warme dagen, maar worden door onze kleuter nu pas een jaar gedragen. Daarvoor was het steeds gillen als ze ze aan moest. Met onze peuter hebben we nu hetzelfde verhaal. Dan heb je mooie slippers staan voor die knul..draagt ie ze niet. Naarmate ze ouder worden gaan ze ze wel dragen, maar het irritante gevoel dat ze in het begin ervan hebben gaat gelukkig wel over.

Openbaar toilet met wastafels en handenföhn. Vooral die föhn kan irritatie geven.

Sokken die niet goed zitten

In het teken van irritant gevoel hebben we de volgende. Sokken met naden of met figuurtjes erin geweven, ze weten wat. Ik hoef ze echt niet vluchtig aan te doen bij ze, want het is bijna zeker dat ze niet goed zitten. Dat is dus altijd beheerst sokken aan doen, maar wees gerust, ik doe het ook weleens gewoon snel snel en hup die schoenen aan. Hier zijn de sokken vooral zonder al te veel dingen erin of erop. En ik herken het van mezelf van vroeger. Ook ik vond sokken, maillots en panty’s irritant.

Gelijk aanspreken als ze net ergens binnen zijn

Wat ook als irritatie werkt bij ons? Gelijk de kinderen aanspreken als ze ergens op bezoek gaan of dat je ze op straat tegen komt. Dan duiken ze weg. Laat ze zelf het tempo bepalen en ze zijn veel eerder ontdooid. En kan je hele leuke gesprekken met ze hebben. Ze zijn echt niet verlegen, maar ze moeten even wennen aan de persoon en/of de omgeving.

Stofzuigers

Stofzuigen waar de kinderen bij zijn is alles behalve een goed idee. Zeker dat er herrie uitbreekt, want als die stofzuiger al in het zicht komt hangen ze spreekwoordelijk in de lamp. Niet voor een feestje, maar voor de herrie. Mama ben je al klaar met stofzuiger als hij net een seconde aan staat.

Harde geluiden

Een auto die veel geluid maakt, harde muziek op straat, geluid van een vliegtuig of alles wat hard kan overkomen gaan de handen op de oren. Ze houden er echt niet van en kruipen het liefst weer terug in me. Ook bij mezelf leveren harde geluiden irritaties op. Zeker als ik overprikkeld ben.

Labels in de kleding

Mama het kriebelt in mijn nek, het kriebelt in mijn zij of op mijn been. Ja hoor hier worden zeer regelmatig de labeltjes eruit geknipt, want het kriebelt zo. Net als kriebeltruien of truien waarvan de stof wat ruwer wordt na het wassen. Mooi dat dat kledingstuk niet meer aangaat. Deze laatste is overigens voor mezelf ook heel herkenbaar. Als de stof niet als tweede huid voelt, trek ik het niet meer aan. Spijkerbroeken dragen ze niet, tot een bepaalde leeftijd.

Natte kleding

Als de kleding maar een druppel nat is, dan trekken ze het liefst alles zo snel mogelijk uit. Want natte kleding zit niet lekker op het lijf. Stoffen krijgen nu eenmaal een ander gevoel op je lijf als ze nat zijn. Helaas wordt het door veel mensen als “Stel je niet zo aan” bestempeld. Jammer, want we ervaren het echt als heel vervelend.

Lees ook: Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding

Viezigheid op kleding of handen

Heerlijk spelen op het strand of in de zandbak. Het leek me zo geweldig. Niets was minder waar. Zorg er maar niet dat de handjes vies worden of dat je klaar staat met een washandje. Want vieze vingers, dat vinden ze maar niks. Voor ons inmiddels dagelijks ritueel, waar we niet altijd gelijk aan toegeven, maar hoort wel bij ons.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Deze blog verscheen eerder in 2019, maar heeft een flinke update gehad.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial