Onderprikkeling kan ook als HSP

We hebben het bij hoogsensitieve mensen vaak over overprikkeling. Maar wist je dat je als hoogsensitief persoon ook onderprikkeld kan raken? Onderprikkeling is vaak ook onderbelicht, maar misschien nog wel erger dan overprikkeling. Maar wat is het precies en hoe herken je het? Ik zocht het voor je uit en vat het hieronder voor je samen. Lees je mee?

Wat is onderprikkeling?

Onderprikkeling is een reactie van je brein op het ontvangen van te weinig prikkels. Het kan zelf zo zijn dat je zonder dat je het weet je brein bepaalde prikkels het label ‘saai’ heeft gegeven. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de prikkels een sleur zijn geworden of het teveel in de routine zit. Extraverte en de sensation seeker HSP nemen veel sneller de informatie op en kunnen veel sneller onderprikkeld raken als het brein niet gevoed wordt met nieuwe informatie. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld werk doet dat onder je niveau is of er te veel routine is, waardoor je onvoldoende wordt uitgedaagd.

Wat zijn de symptomen van onderprikkeling

De symptomen voor onderprikkeling lijken op die van overprikkeling. En dat kan het dus lastig maken te herkennen wat overprikkeling en wat onderprikkeling is. De volgende symptomen zijn typerend voor onderprikkeling.

 • je raakt verveelt;
 • je voelt je somber;
 • je vertoont uitstelgedrag;
 • je concentratie vermindert;
 • je ervaart stress
 • je hebt onrust in je lijf;
 • nergens zin in hebben;
 • je voelt je eenzaam, waardoor je je ook vaak een buitenstaander voelt;
 • motivatie is ver te zoeken;
 • ook je inspiratie laat je in de steek;
 • de behoefte om iets verslavends op te pakken (online games, alcohol etc)
 • constante drang op zoek naar iets nieuws of iets wat positieve spanning geeft.
Vrouw verveeld achter de laptop die nadenkt of ze onderprikkeld is.

Wat kan je er aan doen?

Doordat onderprikkeling dus zo lastig te onderscheiden is van overprikkeling zijn we snel geneigd om het rustig aan te doen. Voor iemand die onderprikkeld is, zorgt rustig aan doen juist voor het averechts. Daarom is het bij onderprikkeling belangrijk om juist hobby’s op te pakken, mensen te zien, leuke dingen te ondernemen, iets nieuws te leren. Eigenlijk is alles wat niet routine is, maar wat jou positieve prikkels geeft goed om onderprikkeling tegen te gaan.

Het is dan ook belangrijk om jezelf goed te leren kennen als HSP en te ontdekken wat je behoeften zijn en wat voor jou fijne prikkels zijn om de onderprikkeling tegen te gaan.

Kinderen kunnen ook onderprikkeld raken

Ook hoogsensitieve kinderen kunnen onderprikkeld raken. Vooral de zogenoemde strong-willed kinderen hebben soms extra prikkels nodig. Ook hiervoor is het belangrijk om op zoek te gaan naar goede prikkels om zo de uitdaging erin te houden. Maar dit hoeft niet perse uitdaging te zijn, het is vooral ook kijken van welke prikkels ze blij worden. Dit kan bijvoorbeeld ook met een luisterboek of sensorisch spelen. Laat ze met lego, duplo of kapla iets bouwen. Het brein moet geprikkeld worden om niet verveeld te raken.

Te lang onderprikkeld zorgt voor een bore-out

De tegenhanger van een burn-out is een bore-out. Hierbij ben je een lange tijd blootgesteld aan onderprikkeling. De stress die je ervaart van de verveling kan dus zorgen voor een bore-out.

Iedereen is anders

Boeken over dit onderwerp

Over het onderwerp onderprikkeling zijn verschillende boeken verschenen. Hieronder een aantal boeken die dit onderwerp bespreken.

Bronvermelding

Voor deze blog heb ik bronnen moeten raadplegen. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial