Gezonde voeding en HSP

Na de blog over waarom water en thee zo belangrijk zijn voor een HSP. Nu een blog over het nut van gezonde voeding voor een HSP. En dat is niet om jou iets te verplichten. Ik wil je laten zien wat voeding kan doen met een HSP, want voeding is ook een prikkel die je jezelf toedient. Wat doet dus voeding met een HSP? Lees je mee?

PDS en intoleranties bij HSP

Wist je dat 1 op de 12 mensen het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) heeft en 80% van die mensen hoogsensitief is? Ook zie je bij hoogsensitieve mensen vaker intoleranties en allergieën. Bij ons in het gezin is er een iemand met een intolerantie voor lactose en iemand met een intolerantie voor chocolade.

Reactie van een HSP op voeding is sterk

Als HSP heb je ook een sterk afgesteld zenuwstelsel. Dat ook sneller zal reageren op voeding en supplementen. Maar je ziet ook dat een HSP het lastig vindt om een goede balans te vinden op het gebied van gezonde voeding. Zonder een goede balans kan je je licht in het hoofd voelen of angstig (te weinig gegeten) of verminderde focus of vol gevoel (te veel gegeten).

Een HSP reageert vaker ook sterk op bewerkte voeding, voedingsstoffen of dranken. Hierbij kan je denken aan voedingsmiddelen met:

  • e-nummers (geur-, kleur- en smaakstoffen)
  • geraffineerde suikers
  • alcohol
  • gefrituurd voedsel
  • cafeïne
  • melkeiwitten (lactose)
  • gluten

Voedingstoffen en de vloeistoffen die je drinkt komen in je blaas en darmen terecht. Maar zijn ook een bron van energie voor je brein. Je brein verwerkt de prikkels. Daarmee verklaart dus ook dat voeding of een drankje voor meer prikkeling in het brein kan zorgen. Zowel positief als negatief.

Goede voeding en water een fijne bron voor het brein van een HSP.

Wat dan wel als HSP?

Er zijn dus voedingsmiddelen waar een HSP sterk op reageert, maar zijn er dan ook voedingsmiddelen waarbij een HSP plezier van heeft? Ja die zijn er. Je kunt hierbij denken aan rauwe/gekookte/gestoomde groenten of fruit (smoothies, salades, soepen, snackgroente, etc). Toch is volkoren ook goed voor een HSP. Noten, zaden, pitten, quinoa, peulvruchten, zoete aardappel, olijven, avocado en andere eiwitrijke voeding zijn ook een goede bron voor een HSP. Ook is het belangrijk om goede vetten binnen te krijgen (omega 3). Vitamine D is ook een belangrijke voor een HSP. Combineer deze met veel buiten zijn en lekker veel bewegen.

Ook interessant: Waarom water en thee goed zijn voor een HSP

Ervaringen

Ieder lichaam is anders en daarom is het goed om te kijken waar jij als HSP van profiteert. Hou zelf eens bij wat je eet en hoe je je in de loop van de dag voelt. Of ga aan de slag met een professional die je kan begeleiden met het gebruik van voedingssupplementen of je kan helpen te ontdekken op welke voeding je positief en negatief reageert.

Ik sprak pas een moeder, ze was gestopt met het geven van suiker aan haar hoogsensitieve kind. Resultaat was al snel merkbaar. Het hoogsensitieve kind sliep beduidend beter en langer dan voorheen.

Maar ook bij mezelf. Door allerlei emoties en overprikkeling ben ik geneigd te grijpen naar ongezonde snacks. Ik ben nu een twee weken bezig daarmee te stoppen en te kiezen voor gezonde voeding of een glas water. En ik merk dat ik me veel beter voel als ik gezonde voeding eet, dan wanneer ik toch voor een snaaimoment kies. En ik kies er dus voor om de 80/20 regel toe te passen, want dat koekje ‘s avonds bij de thee gun ik mezelf.

Interessante boeken over gezonde voeding:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial