Ongezonde relaties, een HSP is er gevoelig voor

Er wordt veel gesproken over een ongezonde relatie in de liefdessfeer, maar die zijn er ook in vriendschappen en familiebanden. Als HSP ben er gevoelig voor, maar waarom is dat en wat is een ongezonde relatie. Ik zocht het voor je uit. Lees je mee?

Kracht of valkuil

Voordat ik het ga hebben over ongezonde relaties is het belangrijk om eerst even te kijken naar het hoogsensitief zijn zelf. Want uiteindelijk is dat de basis voor een gezonde relatie. Hoogsensitieve mensen (HSP) hebben een groot inlevingsvermogen. Dat komt omdat ze gevoelig zijn voor de prikkels en daardoor makkelijker alle informatie uit de omgeving oppakken. Ze noemen een HSP niet voor niets ook weleens sponzen. We staan er ook om bekend om harmonie te bewaren en andere te helpen. Dat zorgt er dan ook vaak voor dat we onszelf makkelijker wegcijferen om ervoor te zorgen dat andere gelukkig zijn.

Het verleden doet ook mee

Door de jaren heen vullen we allemaal een rugzakje met bagage die we meenemen naar ons volwassen leven. Veel HSP ontdekken pas op latere leeftijd dat ze hoogsensitief zijn. Waardoor in hun kindertijd nooit wat mee gedaan is. Ze zijn vaak nog zoeken naar hun kwaliteiten, valkuilen en minder leuke kanten van het HSP zijn. Hoogsensitieve mensen staan er ook om bekend dat ze een lage eigenwaarde en slecht zelfbeeld hebben. Daar komen dan ook vaak een gebrek aan zelfvertrouwen naar voren, maar ook het zoeken naar behoeftes, leegte en verdriet dat niet is verwerkt.

Een koppel in bed waarvan een van de partners na een ruzie zich onder het dekbed verstopt.

Één op één relaties voor de verbinding

Hoogensitieve mensen zoeken in een relatie vaak naar de diepere en emotionele verbinding. Je ziet ze vaak ook liever in vriendschappen waar ze gaan voor één op één contacten. In groepen missen ze die verbinding. Deze één op één momenten zorgen ook voor dat mensen zich kwetsbaarder durven opstellen. Dat geeft gesprekken met veel meer diepgang en dat is waar een HSP naar verlangt. Niet de gesprekken over koetjes en kalfjes. Je hoeft niet je hele leven open te gooien om kwetsbaar te zijn, maar dat kan door aan te geven dat je iets moeilijk vind. Ook een compliment geven of zeggen dat je iemand bewondert of respecteert is een vorm van kwetsbaar opstellen.

Maar kwetsbaar opstellen is ook:

  • positieve en negatieve verhalen delen uit het verleden.
  • aan iemand aangeven dat ze je pijn hebben gedaan.
  • je gevoel aangeven, ook al is het niet positief. Als iemand verteld dat het niet goed gaat zijn we vaak geneigd te balen dat we er naar gevraagd hebben, maar bedenk ook dat iemand zich kwetsbaar opstelt door dit met jou te delen.
  • het delen van je mening, ook al is die anders dan die van een ander.
  • aangeven wat je nodig hebt.

De partner willen helpen

Wat je vaak ziet gebeuren bij hoogsensitieve mensen in een ongezonde relaties is dat ze de partner willen helpen (dat geldt voor zowel mannen als vrouwen). Je ziet en herkent als HSP sneller waar de ander mee worstelt en ziet dat als een kans om de ander te helpen. Dat is wat je van nature doet en hoopt dat uiteindelijk op dezelfde manier terug te krijgen. Alleen dat gaat niet gebeuren. In een ongezonde relatie zal de betreffende partner die jij probeert te helpen alleen maar met zichzelf bezig zijn. Deze partner zal zich niet in jou inleven.

Lees ook: Narcisme en HSP

Jezelf verliezen in de ongezonde relatie

Doordat je in deze ongezonde relatie alleen maar bezig bent de andere te helpen (helpersrol). Het is geen gelijkwaardige relatie omdat je zelf te veel geeft en de ander van jou te veel neemt. Je eigen behoefte worden niet vervuld en dat geeft ongenoegen, maar ook frustratie. Ook is er weinig tot geen ruimte om in verbinding te komen met jezelf en je gevoel. Ook kun je doordat je op het punt komt dat je je relatie met partner, een vriendschap of familielid over analyseren. Dan gaan je eigen gedachten er ook nog eens voor zorgen dat je overprikkeld raakt.

Wees lief voor jezelf

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar wij HSP moeten echt liever zijn voor onszelf. Het is niet egoïstisch om jezelf op een te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat je jezelf vervuld met zelfvertrouwen en liefde voor jezelf. Dat zorgt er ook voor dat je geen mensen nodig hebt om je gelukkig te maken en dat ze juist een aanvulling worden op je leven. Je trekt dan ook makkelijker prettige mensen aan die je niet hoeft te redden. Zo kan je dus een gezonde relatie opbouwen.

Een dominante collega die constant zijn zin doordrijft is ook een ongezonde relatie.

Ongezonde relaties loslaten

Trek je steeds de verkeerde personen aan die je een ongezonde relatie geven? Dan kan ik je alleen maar het advies geven om hulp te zoeken. Lees je in over wat HSP is, maar ook wat bijvoorbeeld narcisme is, als je in zo een relatie zit. Maar narcisme is niet het enige dat kan zorgen voor een ongezonde relatie. Zo zijn er in relaties ook de volgende types:

  • Grensoverschrijders: met deze mensen heb je vaak machtsstrijd en meningsverschillen. Ze bemoeien zich gemakkelijk met je en vinden dat je alles moet delen. Zij vinden het alles behalve fijn als jij grenzen stelt en voelen zich dan vaak afgewezen als je dat doet.
  • Praatjesmakers: de type verkopers. Mooie praatjes die eigenlijk niks vertellen. Zodra je ze door hebt proberen ze het weer recht te breien.
  • Energieverslinders: deze mensen zoeken eigenlijk nog naar ouderfiguren en vinden het lastig om keuzes te maken.
  • Dominante mensen: ze zijn vooral op gericht dat hun wil wet is. Richten zich vooral op angstige mensen. Ze reageren met woedeaanvallen, bedreigingen, grove taal, schelden en blikken die kunnen doden.
  • Negatieve mensen: zijn er goed in om als er iets fout gaat dat op een ander toe te wijzen en dat vooral heel erg uit te vergroten.
  • Vermijders: dit type mens vermijdt alles waar ze bang voor zijn. Contacten, conflicten, de gezondheidssituatie, verantwoordelijkheden op het werk en problemen van anderen.
  • Wraakzuchtige mensen: deze mensen zijn haatdragend. In plaats van dat ze direct opkomen voor hun eigen belangen, slaan ze heimelijk terug op je zwakke plek (vaak op emotioneel vlak). 

Leestip: Zelfzorgtip uitgelicht: Energievreters, neem er afscheid van

Gezonde relaties

In een gezonde relatie ben je gelijkwaardig. Krijg je energie van een vriendschap, familielid of partner. Zijn ze er voor je in moeilijke tijden en ben jij er ook voor hun. De ene keer geef je meer, dan andere keer krijg je meer. Als HSP moet je ook echt leren ontvangen, maar dat zorgt wel voor een gezonde relatie. Anders gezegd compromissen en flexibiliteit zijn prima als de ander ook bereid is dingen te veranderen.

Hoe je kiest voor gezonde relaties

Hoe mooi het plaatje van de persoon er van buiten ook uitziet, laat dat niet de basis zijn van een vriendschap of een relatie. Maar kijk naar of de persoon je erkend, begrijpt, ziet en hoort. Maar kijk ook naar gezamenlijke interesses. Ook is het belangrijk om bij jezelf te checken of deze relatie je geen stress of spanning geeft. En kloppen de verhoudingen geven en nemen en is deze persoon geen energievreter. Ook is het belangrijk om te weten wat je grenzen zijn en die te bewaken in welke vorm van relatie dan ook.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Bronnen:

foto’s zijn van pixabay.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial