Boekentip en speltip: Het kleurenmonster

Het kleurenmonster is niet specifiek gericht op hoogsensitieve kinderen. Kenmerkend voor hoogsensitieve kinderen zijn de emoties. En laat dit bij het kleurenmonster nu centraal staan. Daarom vind ik dat dit boek en spel een plekje verdienen op de blog. Lees je mee?

Het kleurenmonster op school

Op school stond het thema emoties centraal. Dat werd gedaan aan de hand van het kleurenmonster. Op school hadden ze naast het boek ook speciaal materiaal in dit thema. Ik merkte vanuit de kleuter dat het hem hielp over emoties te praten. En wij zaten op dat moment ook emotioneel in zwaar weer. Het spel van kleurenmonster had al eens eerder mijn aandacht getrokken, maar hebben we sinds kort ook in huis.

Lees ook: Boekentip: Eva Eland schrijft over verdriet en geluk

Het boek Het Kleurenmonster.

Het boek kleurenmonster

Het kleurenmonster is een monstertje met verschillende kleuren in zijn vacht. Alleen is hij die ochtend met een vreemd gevoel opgestaan. Onderweg komt hij een meisje tegen dat vraagt wat er aan de hand is. Ze wil graag helpen, maar weet even niet hoe dat moet. En dan heeft ze het door. De verschillende kleuren vormen een emotie en die worden een voor een benoemd. Fijn is om bepaalde emoties tijdens het verhaal met je kind te bespreken. Daar komen mooie en bijzondere gesprekken uit voort. Het boek eindigt met de emotie liefde. Waardoor alles op zijn plek valt.

De verschillende emoties

In het boek worden dus de emoties aan kleuren gekoppeld. Dit zijn de volgende zes emoties:

  • Geel: blijdschap
  • Blauw: verdriet
  • Rood: boos
  • Zwart: angst
  • Groen: rust
  • Roze: liefde

Algemene informatie

Titel: Het kleurenmonster

Auteur/illustratie: Anna LLenas

Aantal bladzijde: 48

Uitgeverij: De Vier Windstreken

ISBN: 978 90 5116 590 6

Te koop bij; Het boek is onder andere te koop bij Bol.com, Bruna en natuurlijk bij de lokale boekenwinkel.

Het bordspel kleurenmonster

Voordat we het boek gelezen hadden hebben we het spel een keer op een woensdagmiddag gespeeld. Hoewel we hier in het gezin vrij zijn te praten over emoties. Vindt niet iedereen dit even makkelijk binnen ons gezin. We moesten in het begin even wennen aan het spel. Maar dat is sowieso de eerste keer van een nieuw spel zo.

Het doel van het spel is om samen te werken om de emoties van het kleurenmonster weer op orde te krijgen. Dit kan je doen door te dobbelen en naar een kleur te gaan. Bij de kleur vertelt degene die aan de beurt is wat over de emotie. Geef eens een moment aan waar jij bang was, blij was of juist verdrietig. Net als bij het boek kunnen hier fijne gesprekken uit voort komen. Maar vooral ook om te laten zien dat je binnen het gezin open kan spreken over emoties. En dat alle emoties er mogen zijn.

Het kleurenmonster bordspel.

Lees ook: Nationale voorleesdagen: HSP-boeken voor kinderen

Wat vonden wij van het spel

Ik heb het spel gespeeld met alle drie de kinderen die dus in de leeftijd zitten waarop het spel gespeeld kan worden. Ons draakje van 3 is taalvaardig nog niet voldoende sterk om mee te doen. De oudste twee konden dit wel. Toch, ondanks het open zijn naar elkaar, vonden ze het lastig in het begin om te praten over het gevoel. Een spel dat we wel nog wat vaker gaan spelen, maar niet een spel voor wekelijks gebruik. Ook hielp ik de kinderen met vertellen over een bepaalde situatie en emotie.

Algemene informatie

Naam spel: Het kleurenmonster

Leeftijd: vanaf 3 jaar

Spelers: 2 tot 5 spelers

Spelduur: ongeveer 20 minuten

Spelsoort: Coöperatief

Te koop bij: Bol.com en Intertoys

Geen samenwerking

Deze blog is niet voorgekomen uit een samenwerking. Zowel het boek als spel is door mijzelf gekocht.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: