Ontprikkelen als hoogsensitieve volwassenen

Dan weet je dat je hoogsensitief bent en dus overprikkeld kan raken door diverse prikkels van binnen en buitenaf. Leuk, maar hoe kan je die prikkels dan weer kwijt raken? Hoe ‘moet’ je ontprikkelen als hoogsensitieve volwassenen?

Wat is overprikkeling?

In onze hedendaagse samenleving ervaren we voortdurend een overvloed aan prikkels. Als je hoogsensitief bent, neem je deze prikkels diepgaand waar. Je ziet, voelt, hoort en ervaart ze veel intenser dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Bovendien bereiken deze prikkels je ongefilterd. Dit geldt ook voor andere soorten prikkels, zoals pijn, temperatuurwaarnemingen, gedachten, en zelfs basisbehoeften zoals honger en dorst. Omdat je deze prikkels op een diep niveau verwerkt, kost het meer tijd om ze te verwerken. De voortdurende stroom van prikkels kan leiden tot een opstopping van verwerkingsprocessen, wat resulteert in overprikkeling. Het is belangrijk op te merken dat deze prikkels zowel positief als negatief van aard kunnen zijn.

Geen eenduidig antwoord

Ik zal heel eerlijk zijn, er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe je als hoogsensitieve volwassenen kan ontprikkelen. Waarom? Iedere hoogsensitieve persoon is uniek en daarom heeft iedereen zijn of haar eigen manier nodig om te ontprikkelen. Maar hoe kom je daar nu achter? Het is daarom belangrijk om te kijken wat jij nodig hebt om te ontprikkelen als hoogsensitieve volwassenen.

Ook interessant: Ervaring spijkermat en spijkerkussen: 6x het voordeel ervan voor een HSP

Neem de tijd

Als je eenmaal weet dat je hoogsensitief bent, gaat je echte reis in het hoogsensitieve leven pas echt beginnen. Het er achter komen is stap één, maar de volgende stap is ontdekken wat voor jou werkt. Je mag gaan experimenteren met jezelf. Wat? Ja je mag dus op ontdekkingstocht naar je eigen gebruiksaanwijzing. Op zoek naar wat voor jou werkt en doe dat op verschillende manieren en pas ze aan aan je eigen behoefte en ervaringen. En ja dat vergt een hoop tijd, maar als jij van je hoogsensitiviteit een kracht wil maken, moet je open staan om te willen veranderen.

Voorbeelden om te ontprikkelen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar ook hoogsensitieve volwassenen vaak intense emoties en prikkels van hun omgeving. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om te ontprikkelen en stress te verminderen.

Fietsen is een optie om te ontprikkelen als hoogsensitieve volwassenen. Bij zonsondergang ook nog eens genieten.

Herken en erken je hoogsensitiviteit

Het herkennen en erkennen dat je hoogsensitief bent klinkt misschien niet als een manier van ontprikkelen. Maar je boos maken over het feit dat je zo lang moe bent na een feestje of dat je geprikkeld reageert is het weer toevoegen van negatieve prikkels. Als je snapt waarom je zo reageert zoals je reageert levert het minder frustratie op en dus ook minder prikkels.

Leer je grenzen kennen en stellen

Het is belangrijk om je eigen grenzen te begrijpen en te respecteren. Leer nee te zeggen als dat nodig is en geef aan wat je nodig hebt om je comfortabel te voelen.

Een nee tegen een ander, is een ja tegen jezelf

Tijd voor jezelf

Zorg ervoor dat je regelmatig tijd neemt voor zelfzorg. Dit kan betekenen dat je een boek leest, een bad neemt, naar je favoriete muziek luistert of iets anders doet wat je ontspant en oplaadt.

Creëer een rustige omgeving

Zorg voor een rustige plek waar je je kunt terugtrekken als de prikkels te overweldigend worden. Dit kan een speciale kamer, een hoekje in je huis, of zelfs een rustige buitenruimte zijn.

Ook leuk om te lezen: Wat is hoogsensitiviteit?

Meditatie en mindfulness

De technieken van meditatie en mindfulness kunnen helpen om je geest te kalmeren en je bewust te maken van het heden. Ze kunnen je ook helpen om prikkels beter te verwerken. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen. Neem af en toe de tijd om diep adem te halen en je te concentreren op je ademhaling. Ben je niet zo van het mediteren maar wel bijvoorbeeld van tekenen of kleuren? Kijk dan eens naar een kleurboek voor volwassenen of wat dacht je van zentangle.

Regelmatige lichaamsbeweging

Fysieke activiteit kan stress verminderen en endorfines vrijmaken, wat kan helpen om je te ontspannen. Probeer yoga, Pilatus, wandelen, fietsen of andere vormen van beweging die je prettig vindt.

Beperk blootstelling aan overprikkelende situaties

Als je weet dat bepaalde situaties of omgevingen je overprikkelen, probeer ze dan zoveel mogelijk te vermijden of er bewust mee om te gaan.

Verbeter je zelfzorgroutine

Zorg voor een gezonde levensstijl met voldoende slaap, gezonde voeding en voldoende rust.

Hulp vragen

Als hoogsensitiviteit ernstige problemen veroorzaakt in je dagelijks leven, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een professional die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit kan je specifiek advies geven en je helpen om te leren om met je hoogsensitiviteit om te gaan.

Boeken over dit onderwerp

Over hoogsensitiviteit zijn veel boeken te vinden. Met de onderstaande boeken leer je jezelf beter kennen als HSP

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

foto’s zijn van pixabay.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial