HSP Lisette aan het woord

Lisette leerde ik rond 2019 kennen op de social media. Waar ik schrijf over hoogsensitiviteit, was zij net begonnen met haar opleidingstraject tot HSP coach. Vandaag deelt zij haar HSP verhaal op Inge Beleeft.

Lisette, vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Lisette Lagendijk-Pas en ben 41 lentes jong. Ik woon in Heerde op de Veluwe. Ik ben getrouwd met Jeroen en samen hebben wij een zoon van 7 jaar. Op dit moment ben ik werkzaam als financieel adviseur op een administratie kantoor dat gespecialiseerd is in basisscholen. Daarnaast heb ik mijn eigen coachpraktijk Enjoy HSP.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

In 2018 viel ik uit met een burn-out. Ik zat toen veel thuis en zat veel op social media. Hier kwam ik per toeval achter wat HSP is. Daarvoor had ik er nog nooit van gehoord. In eerste instantie was er vooral herkenning in wat we bij onze zoon zagen gebeuren. Na het lezen van boeken ontstond pas de herkenning bij mezelf.

Lisette ligt in het gras.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Ik vind het een hele mooie eigenschap. Je kan hierdoor veel meer genieten van de kleine dingen. Soms is het ook een last, maar dat is dan vooral als ik overprikkeld ben. Het is vooral iets heel ergs moois.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Aan de manier hoe ik dingen waarneem. Dat ik al vrij snel door heb als er iets veranderd is ergens. Ik doorzie veel eerder de dingen dan andere mensen. Ook voel ik heel goed de mensen aan. Vooral in mijn coaching is dat enorm handig. Ook in mijn andere werk. Zo weet ik bijna altijd wel waar het probleem zit.

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Hoogsensitiviteit ervaar ik eigenlijk niet meer echt als een last. Het is soms onhandig als je ineens overprikkeld raakt, maar gelukkig kan ik dan weer snel ontprikkelen.

Het meest fijne vindt ik wel dat ik zo intens van alles kan genieten. Van de meeste kleine dingen kan ik al zo ontzettend gelukkig van worden.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Het zorgt ervoor dat ik net iets meer kan geven. Ik voel de dingen eerder aan dan collega’s, dus voordat het vaak een heel groot ding wordt kan ik ze een zetje in de goede richting geven.

Dat helpt ook enorm bij het coachen. Ik heb mijn klanten vrij snel door en daardoor kunnen ze me niet voor de gek houden. Vinden ze niet altijd leuk, maar achteraf zijn ze me daar altijd wel dankbaar voor.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Het is mijn karaktereigenschap en daar ben ik trots op. Ik richt mijn leven zo in dat ik het maximale uit mijn hoogsensitiviteit haal.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Het beïnvloed zeker ons gezinsleven, maar dan wel in positieve zin. Ik voel mijn man goed aan en weet daardoor wanneer ik beter even mijn mond kan houden en wanneer ik wel wat kan zeggen. Ook heb ik door mijn hoogsensitiviteit een hechte band met onze zoon. Wij voelen elkaar heel goed aan. Hierdoor kan ik hem begeleiden om ook om te gaan met zijn hoogsensitiviteit.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Als ik overprikkeld ben dan trek ik me vaak terug. Ik kijk dan eerst wat ik nodig heb. Soms is dat lopen in het bos, een douche nemen of slapen. Door goed naar mezelf te luisteren ben ik nauwelijks nog overprikkeld.

Lisette gehurkt in het gras.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Ik heb hulp gezocht om met mezelf aan de slag te gaan. Ik heb nu nog steeds een coach, omdat ik van mening ben dat je nooit bent uitgeleerd over jezelf. Zeker als jezelf coach bent.

In het begin zocht ik eerst hulp voor onze zoon door online programma’s te gaan volgen. Daar begon het te kriebelen om andere moeders te gaan helpen, daar besefte ik me ook dat ik beter eerst met mezelf aan de slag kon en dat het daarna vanzelf zou gaan met onze zoon.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat het een hele mooie karaktereigenschap is en dat je die mag omarmen. Juist als je er positief mee om gaat is het geen last meer.

Dank je wel

Lisette, bedankt dat jij jouw verhaal hier wilde delen. Lisette deelt online ook de nodige informatie over hoogsensitiviteit. Je kan haar vinden op Facebook en Instagram.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Wil jij ook je verhaal delen op Inge Beleeft? Voel je vrij om mij te mailen op inge@ingebeleeft.nl

Om je verhaal te delen hoef je geen blogger te zijn. Je mag het onder je eigen naam doen of anoniem.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial