Offline gaan is een goede manier van zelfzorg

In de huidige maatschappij is het internet niet meer weg te denken. Bij een willekeurig etentje, feestje of festival staan we al met de smartphone in de handen. Wat doet het continue aanstaan met een hoogsensitief persoon? Offline gaan bleek voor mij een geweldige manier van voor mezelf zorgen. Ik neem je mee in mijn ervaring met offline gaan en wat dit met me deed.

Gevoelig voor verslaving

We willen het eigenlijk niet toegeven, maar eigenlijk zijn we verslaafd aan onze telefoon en alle apps die erop staan. De drang om steeds maar te kijken of er appjes zijn binnen gekomen, door de tijdlijnen van de socials scrollen of even een spelletjes spelen. Ongemerkt tikt er zo weer een half uur voorbij. Het steeds weer de behoefte hebben aan kijken op of spelen met de telefoon kan je toch wel een verslaving noemen.

Onderzoek naar hoogsensitiviteit staat echt nog in de kinderschoenen. Het is daarom nog niet wetenschappelijk bewezen, maar toch gaan er al wel bewijzen die kant op dat hoogsensitieve mensen of misschien beter gezegd prikkelgevoelige mensen verslavingsgevoelig zijn.

Lees ook: 33 zelfzorg momenten voor hoogsensitieve mensen

Geïnspireerd door anderen

Afgelopen februari deelde Merel van de Mamagids dat zij in de vastenperiode ging minderen met social media. Ik dacht eerst nog, hoe dan? En waarom? De bekende beren op de weg van het niets willen missen. Maar na het lezen van haar blog hierover werd het een inspiratie. Eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Maar Merel is niet de enige die daar al eens over schreef. Ook Kimberley van Beebs en Moms merkte dat offline gaan haar rust in haar hoofd gaf.

Het zelf proberen

Stiekem bleek ik gewoon een lichte verslaving te hebben voor mijn telefoon. Hoewel ik het op een feestje het gewoon irritant vind als mensen steeds op hun telefoon kijken. Lukte het me dan vaak wel om de telefoon in mijn tas te laten zitten. Dus besloot ik dat het ook op andere momenten het moet gaan lukken. Maar voordat ik het los kon laten, wilde ik eerst weten wanneer ik die behoefte het meeste heb. Dat bleek in de avond en de momenten dat ik alleen ben. Ik had dus een stok achter de deur nodig om het los te laten.

Kleine stapjes

Natuurlijk is het lekker als je in een keer de apps eraf kan halen en dan gelijk offline te gaan. Als dat een soort error geeft doe het dan in kleine stapjes. Begin dan voor jezelf met een half uur voor het slapen gaan te stoppen met je telefoon. Doe hem bijvoorbeeld in een telefoon doos, By Juul verkoopt een leuke. Ook had Lief Leven een mooie telefoon doos, alleen is deze niet meer leverbaar. Maar in zo een telefoon doos, is je telefoon uit het zicht. Daardoor heb je ook minder snel de behoefte om hem te pakken.

Maak hier een nieuw ritueel van. Als dat half uur voor het slapen gaan makkelijk wordt. Dan ga je de uitdaging aan door een uur voor het slapen gaan de telefoon weg legt. En zo bouw je het op tot het moment waar jij naartoe wil.

Social media kan ook gewoon offline om goed voor jezelf te zorgen.

Langere periode offline

Nadat we een keer tijdens de vakantie geen wifi hadden, merkte ik eigenlijk hoe heerlijk het was om offline te zijn tijdens de vakantie. En natuurlijk ben ik tijdens de vakantie weleens online. Maar dan vooral om even iets op te zoeken in de omgeving van waar we zitten. Ik merk dan vaak dat ik niet zo een zin heb om van alles te delen. Maar ik kan me ook voorstellen dat het voor mensen een vorm van een vakantie dagboek bijhouden is. Daarom ga ik tijdens de vakantie niet helemaal offline, maar dan doe ik aan social media minderen. Kies er dan voor wat voor jou goed voelt. Maar een vakantie op zich zijn al prikkels waar je als HSP mee te maken krijgt. Juist door minder social media te gebruiken, kan je beter omgaan met de prikkels.

Wat doet offline gaan met mij?

In het begin moest ik echt even afkicken. Hoe snel je geneigd ben om het icoontje aan te tikken van de social media. Ik zocht daarom juist andere afleiding. Creatief bezig zijn of een boek lezen. Want heb jij weleens gekeken hoeveel je online bent op de verschillende apps. In die tijd kan je juist zo veel leuke dingen doen als een spelletje met partner of kind(eren). Een leuke puzzel maken of een goed boek lezen.

Ik merkte echt dat het offline me goed doet. Tijd om even op adem te komen van alle prikkels. Ik dacht altijd dat de prikkels van social media niet veel met me deden. Maar niets leek minder waar. Het deed veel meer met me dan gedacht. Het geeft me nu rust in mijn hoofd maar ook in mijn lijf. Daarom sluit ik me vanaf 20:00 uur tot 6:45 uur af voor social media. Op de dagen dat ik werk in loondienst kijk ik ook amper op de social media. Juist omdat mijn werk naast gezonde prikkels ook veel vragende prikkels geeft. En ik ben aan het werk. Dan vind ik het ook niet fair naar mijn werkgever toe om dan bezig te zijn met social media.

Ook interessant: Collega’s op social media, wel of niet doen?

Wil jij ook meer offline zijn?

Voel je niet schuldig naar anderen toe dat je vaker offline wilt zijn. Dat doen zij namelijk ook niet. Het is namelijk onmogelijk om van iedereen alles te blijven zien. Niemand neemt het je kwalijk. En ik schreef het al eerder in deze blog. Vind je het lastig om offline te gaan? Maak kleine stapjes. Want uiteindelijk maken heel veel kleine stapjes ook een grote stap. En door de kleine stapjes is het ook veel makkelijker vol te houden.

Ik wens jou in ieder geval heerlijke offline momenten om goed voor jezelf te zorgen.

Please follow and like us:

1 gedachte over “Offline gaan is een goede manier van zelfzorg”

  1. Mooi artikel, Inge!

    Herkenbaar wat je zegt, het geeft rust (en je houdt tijd over). Heb inmiddels zelf ook beperkingen op mijn telefoon ingesteld. Ik mag van mezelf maar een kleine hoeveelheid tijd doorbrengen op Instagram bijvoorbeeld, waardoor ik alleen deel wat ik wil en verder geen reels ga bekijken, waarop ik plots een uur verder ben. Mijn streven is om op een punt te komen waarbij ik echt een balans heb gevonden tussen niet continu online zijn en op een gezonde manier genieten van wat de online wereld biedt. Vooral het ‘even’ kijken of ik geen appjes heb, moet ik nog wel afleren. Opnieuw dus, want na de vastenperiode ben ik toch weer opnieuw begonnen aan mijn oude verslaving… Nou ja, stap voor stap zullen we maar zeggen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial