HSP op stap: Westland Safari

Ik ben een geboren en getogen Westlandse en ben enorm trots op de streek waar ik vandaan kom. Het Westland is mijn thuishaven. Als ik vanaf de A20 de groene paaltjes bij Westerlee zie, dan weet ik dat ik thuis ben. Op uitnodiging mocht ik zaterdag 27 mei 2023 mee op de Westland Safari. Toerist zijn in eigen streek. Mijn ervaring als ‘local’ met de Westlandsafari deel ik graag in dit blog.

De tuinbouwstreek Het Westland

Tussen de steden Den Haag, Rotterdam en Delft ligt de tuinbouwstreek Het Westland. Ook wel de glazen stad genoemd. Deze streek omvat elf dorpskernen. Dit zijn: De Lier, ‘s-Gravenzande, Heenweg, Honselersdijk, Kwintsheul, Maasdijk, Monster, Naaldwijk, Poeldijk, Ter Heijde en Wateringen. Tussen alle huizen vind je veel kassen waar naast bloemen en planten ook groente wordt verbouwd.

Op Westland Safari

In 2023 is de Westland Safari opgestart om toeristen in het Westland kennis te laten maken met de voor Het Westland zo belangrijke agrocultuur.

Wat kan je verwachten van de Westland Safari?

De Westland Safari start met, zoals we het hier in het Westland noemen, een bakkie bij de Vineyard in Monster. Er is naast koffie natuurlijk ook thee of frisdrank dat er geschonken wordt. Vanuit de Vineyard vertrek je met de Westland Safari bus naar Dr. Green. Dit is een Aloë Vera kwekerij in Naaldwijk. Onderweg wordt er gesproken over de kassen en krijg je informatie over het Westland.

Bij Dr. Green wordt de groep in tweeën gedeeld. De ene groep krijgt een rondleiding in de kas, de andere groep krijgt informatie over wat je met de gel uit Aloë Vera kan doen. Daarna wordt de groep gewisseld.

Lees ook: Dr. Green een leerzaam en interactief uitje

Na het bezoek aan Dr. Green vervolgt de busrit zich op de toeristische route via Poeldijk, Honselersdijk naar Kwintsheul waar een bezoek wordt gebracht aan De Bakker tomaten. Onder het genot van snoeptomaatjes verteld de kweker wat over het bedrijf. Vanuit hygiëne oogpunt mag er niet door de hele kas gelopen worden, maar vanuit de afgezette plek kan je een goede indruk krijgen van het bedrijf.

Na de tomatenkwekerij ga je via de toeristische route verder via Wateringen, Naaldwijk, Maasdijk, ‘s-Gravenzande terug naar de Vineyard. Daar kan je nog een rondleiding krijgen in de oude Westlandse druivenkassen. Wat ook zeker de moeite waard is. Want wist je dat de druiventeelt de oudste teelt is van het Westland?

Een goodiebag

Na afloop van het bezoek aan de tomatenkwekerij staan er tasjes klaar die je zelf mag vullen met verschillende soorten tomaten, een zakje radijs, een komkommer en een stekje van de Aloë Vera.

Hoe heb ik de Westland Safari ervaren

Samen met een vriendin, die van origine niet uit het Westland komt, ben ik de Westland Safari gaan doen. Ik vond het ideaal dat het lekker vroeg begon. Om even voor 9:15 uur namen we plaats in de bus. Als local ken je de hoofdwegen naar ieder dorp redelijk goed. Hoewel logisch, was het verrassend leuk dat er gekozen werd voor de niet standaard route om naar de locaties te gaan. Echt tussen de kassen door rijden.

Zelf had ik de kwekerij Dr. Green al eens eerder bezocht met de kinderen, maar toch nog steeds leuk om er weer even binnen te lopen. Waar er ruimte is om vragen te stellen over het bedrijf maar ook een kijkje te nemen.

Ook het bezoeken van de tomatenkwekerij was leuk en informatief. Het leuke van deze Westland Safari is dat het niet zoals Kom in de Kas zo massaal is. Daardoor heeft de kweker (of de tuinder) de tijd om je vragen te beantwoorden en te laten zien hoe ze met de teelt omgaan. Ik vond het dus ook als local erg leuk om het te ervaren.

Helaas, had ik in de middag nog een andere afspraak staan, waardoor ik de druivenkassen bij de Vineyard niet heb kunnen bezoeken, maar ik ben er in 2017 geweest tijdens een fotoshoot van een bruidspaar. Dus heb toen de kassen gezien.

Ga jij ook het Westland verkennen op deze unieke manier?

Ben jij binnenkort in het Westland op bezoek of ben je net als ik een local, maar ben je vooral nieuwsgierig? Ga gezellig mee op pad met de Westland Safari in de cabrio bus. Kaartjes kunnen geboekt worden via de site van Dr. Green. Voor 2023 rijdt de cabriobus in de zomervakantie en herfstvakantie op woensdag. Je start om 9:00 uur en bent rond 12:30 uur weer terug op de Vineyard waarna je daar nog de rondleiding krijgt in de druivenkassen. Op eigen kosten kan er geluncht worden bij de Vineyard. Een mooie locatie waar kinderen zowel binnen als buiten kunnen spelen.

Foto’s zijn van Inge Beleeft en Westland Safari.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial