HSP Inge aan het woord

Sinds twee jaar verschijnt hier bijna iedere maand een andere HSP aan het woord. Helaas is het de laatste tijd lastig om HSP aan het woord te krijgen. Tot ik me van het weekend ineens bedacht dat ik hem zelf nog niet had ingevuld. Dus deze keer mezelf, Inge, aan het woord.

Vertel eens Inge, wie ben je en wat doe je?

Hi, ik ben Inge en woonachtig in het kassengebied het Westland. Inmiddels heb ik 39 kaarsjes mogen uitblazen op mijn verjaardagstaart. Op mijn twintigste ben ik gaan werken in de verzekeringen en ben nog steeds werkzaam bij mijn eerste werkgever. Daar heb ik al verschillende functies gehad. In 2008 leerde ik Robin kennen en in 2013 zijn wij getrouwd. In 2014 kregen we ons eerste kindje een dochter. In 2016 volgde er een zoon en als kers op de taart kregen we in 2018 er een tweede zoon bij.

In augustus 2018 startte ik Inge Beleeft. Een plek waar ik wilde vertellen over de ervaringen die we hadden met hoogsensitiviteit. Ik als persoon, maar ook als gezin. Dat ik dit nu bijna vijf jaar later nog steeds mag doen vind ik geweldig. De blog heb ik enorm zien groeien de afgelopen vijf jaar. En hoop nog vele jaren deze verhalen mogen delen met jullie.

Maar naast mijn gezin, werk en blog ga ik graag wandelen. Daarnaast ga ik samen met mijn man, maar ook met de kinderen naar het theater. Ik kan daar helemaal in opgaan en kan me tot tranen roeren. Verder vind ik het ook fijn om met vrienden af te spreken. Liever in een op een verband dan in een groep. Ik vind groepen gewoon te intens en klap dicht. Ga ik graag op reis om herinneringen te maken. Niet wachten tot later als de kinderen groot zijn, want je weet nooit of er een later voor je is.

Ook ben ik graag creatief bezig in de ruimste zin van het woord. Vandaag is het handletteren, morgen knippen en plakken. Volgende week zit ik liever te haken. Ik kijk graag naar waar ik op dat moment behoefte aan heb.

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Ik kwam er in juni 2016 achter dat ik hoogsensitief ben. Na de geboorte van onze oudste ontdekte ik na mijn verlof dat ze echt anders reageerde dan andere baby’s in onze omgeving. Toen ze een vijf maanden oud was ging ik voor het eerst zoeken naar gevoelige baby. Werd ik boos op mezelf dat ik dat opzocht. Want hallo het was een baby. In april 2016 werd ik er door een online vriendin op gewezen dat onze toen nog dreumes weleens HSP kon zijn. Zo is het balletje gaan rollen dat niet alleen onze oudste HSP is, maar ik ook.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

In het begin vond ik het verschrikkelijk, maar snapte na het ontdekken ervan wel waar alle symptomen vandaan kwamen. Mijn intense vermoeidheid, het oppikken van emoties, de indrukken, het anders voelen en denken etc. Nu vind ik het een mooie eigenschap die maakt wie ik ben. Een trotse HSP. En natuurlijk heb ik ook weleens dagen dat ik ermee worstel en denk waarom moet ik vandaag gas terug nemen om bij te komen van een avondje uit.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

De langere verwerkingstijd en de prikkels die ik de ene keer nodig heb om te functioneren en het andere moment de prikkels te intens zijn en daarvan overprikkeld raakt omdat ik ze niet kan verwerken. Maar ook dat ik van hele kleine dingen kan genieten. Ik sta te trappelen als een klein kind als ik de zon mooi zie opkomen of onder zie gaan. Als de magnolia in bloei staat, baal ik dat ie maar zo kort in bloei staat. Maar kan ook genieten van een hortensia die mooi kleurt in het najaar. Dus de kleine geluksmomentjes die me zo raken. En eigenlijk ook aan de labeltjes, stofjes en naadjes in kleding. Die kunnen soms zo irritant zijn. Bij thuiskomst het liefst een huispak aan, sokken uit, lekker op blote voeten (en die BH kan soms ook even te veel zijn).

Inge met een kop thee op de bank.

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Wat ik soms lastig vind is dat ik door de hoeveelheid prikkels blokkeer. Niet meer uit mijn woorden kan komen en door de langere verwerkingstijd altijd achteraf pas weet wat ik eigenlijk had willen zeggen. Het fijne is dat ik er ook mijn kracht van heb gemaakt. Dat ik ongemerkt aanvoel wat er nodig is om dingen te veranderen en dat ook gewoon doe.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk of studie?

Ik heb de afgelopen periode een aantal studies voor mijn werk moeten doen. De lessen online volgen vond ik heel intens. Ik was daarna altijd kapot. Kon me ergeren aan collega’s die niet op mute stonden (zette ze dan gewoon zelf op mute).

Op mijn werk merk ik ook dat de kantoortuin me kan overweldigen als er heel veel collega’s zijn, maar dat ik het ook fijn vind als er collega’s zijn. Sinds eind vorig jaar moet ik een keer in de week een telefoondienst draaien. Dat vind ik echt heel intens. De vragen die op je af worden gevuurd. De verwerkingstijd heel kort is en ik niet kan zijn die ik wil zijn. Het overweldigd me nog te veel. Ik voel me als een vis in het water in de backoffice, maar als een vis op het droge in de frontoffice.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit, Inge?

In 2020 ben ik in een burn-out terecht gekomen. Mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel kostte m’n kop. Toen ik weer aan het werk ben gegaan, ben ik ook een coachingstraject ingegaan om meer over HSP te leren en om mezelf handvatten te geven hoe ik met mijn hoogsensitiviteit om moet gaan. Het belangrijkste daarbij is dat ik vooral mijn eigen grenzen heb moeten leren ontdekken. Mezelf ook in de spiegel moet aankijken. Waarom doe je wat je doet. Is dat vanuit de emotie van een ander die je eigenlijk terug moet geven?

Ik pak nu ook veel meer mijn rust en trek veel eerder aan de bel als ik hersteltijd nodig heb. Ik heb van mezelf weer een prioriteit gemaakt. En natuurlijk lukt dat ook niet iedere dag, maar het blijft een proces. Net als dat ook een niet HSP zich vaak ontwikkelt door een studie te doen.

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Ja en nee, want inmiddels weten we dat alle drie de kinderen HSP zijn en ik. Bij mijn man weten we het niet zeker. De test heeft hij gedaan en kwam uit dat hij meer dan de helft van de vragen met ja kon beantwoorden. We hebben ons leven echt wel aangepast aan het HSP zijn, maar voelt voor ons als heel normaal.

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Als ik overprikkeld ben wil ik het liefst alleen zijn. Alleen dat is best lastig met een jong gezin. Daarom gebruik ik vaak mijn noise canceling koptelefoon. Maar even tussendoor douchen om de prikkels van mezelf af te spelen, voldoende water te drinken zijn dingen die mijn helpen. Wandelen, creatief bezig zijn en lezen zijn voor mij ook fijne ontprikkel momenten. Ook vind ik het fijn om op zo moment me terug te trekken en te mediteren of even met edelstenen bezig te zijn en een kaartje te trekken.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Ik heb zowel hulp gezocht bij een coach als zelf aan de slag. Zoals ik hiervoor al vertelde ben ik toen ik herstellende was van een burn-out met een coach aan de slag gegaan. Lizette die vorige maand haar verhaal hier deed was mijn coach. Ik heb wel veel gelezen online en in boeken over HSP. Wat ik tot nu toe een van de fijnste HSP boeken vind is het doeboek Leef Hoogsensitief.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat het vooral een prachtige karaktereigenschap is waar je geen last van hoef te hebben. Het is iets moois en als je open staat om met jezelf aan de slag te gaan en veranderingen wil aanbrengen, dan kan je er bijna altijd van genieten.

Nog meer Inge Beleeft

Inge Beleeft is naast dit platform ook te vinden op Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial