Collega’s op social media, wel of niet doen?

Laatst las ik een artikel in flow magazine over social media en het wel of niet toevoegen van collega’s. Dat artikel zette mij aan het nadenken. Vandaag lees je dus wat ik hiermee heb gedaan.

Collega’s zie je veel

Zeker als je fulltime werkt, zijn je collega’s de mensen die je veelal het meeste ziet. Als je parttime, buiten de deur of juist veel thuis werkt zie je je collega’s wat minder vaak, maar dan toch nog de nodige uurtjes. Je maakt toch meestal een praatje over koetjes en kalfjes, de vakantie of gewoon een praatje pot.

Social media

We kennen de vele vormen van social media wel, waaronder Facebook, Instagram, LinkedIn en pinterest. Bij de een moet je een verzoek indienen, bij de ander niet om elkaar te volgen. Wie laat je wel en wie niet toe in je netwerk. Wel of geen openbaar profiel. De dingen waar je allemaal aan kan denken voordat je je profiel aanmaakt.

Een smartphone in een hand waarbij social media open staat.

Social media en collega’s

Na het lezen van het artikel in de flow magazine (nummer 4 van 2019) heb ik lang zitten nadenken. Wil ik mijn collega’s wel of niet op social media. Wat plaats ik wel en wat niet. Ik merkte door het social media gebruik dat er niet of nauwelijks meer met elkaar gesproken wordt. Hoe was je vakantie bleef steeds vaker uit, omdat de foto’s al gezien waren op de social media. Daarom besloot ik onlangs dat het tijd werd om mijn zakelijk netwerk van Facebook en Instagram af te halen. Geen collega’s meer online. De enige plek waar ze me kunnen en mogen toevoegen is LinkedIn. Een paar collega’s heb ik nog wel toegelaten. Daar ga ik privé ook mee om.

Lees ook: Geeft een alarmsysteem meer rust bij een HSP-er?

Reacties

Tot nu toe heb ik daar nog geen reacties over gehad. Een van de collega’s probeerde me wel toe te voegen, maar heb het verzoek genegeerd. Ik merk dat het rust geeft om niet van collega’s te weten wat zij in hun vrije tijd doen, maar ook dat ze het niet van mij weten. Ik denk ook dat het de sfeer ten goede komt dat je elkaar niet volgt op social media. En het is niet dat ze niet mogen weten wat ik doe, maar tijdens het werk of in de pauze is het toch leuker om met elkaar te praten en dan wat te laten zien. Daarnaast, zou ik zeggen boeiend wie je wel of niet volgt van je collega’s. Ik ga er vanuit dat we allemaal volwassen zijn en dat we ons hier niet druk om gaan maken. Anders is het gewoon jouw probleem. Het wel of niet toevoegen op Social Media heeft niks te maken of ik je wel of niet aardig vind.

Maar je openbaar account dan?

Mijn openbaar account is inderdaad zichtbaar, maar ook niet voor iedereen. Mensen die ik daar niet op wil hebben, heb ik geblokkeerd. En ja een aantal collega’s die wel wat hebben met HSP die volgen me ook op het openbare account. The Social Goodgirl geeft ook als tip om een keer in de week even door je volgers te gaan. Delete de volgers die niets met je account te maken hebben. De zogenoemde nepaccounts, je weet wel zoals die Amerikanen in een doktersjas of in een legeroutfit, die je met vriendschapsverzoek social media doen uitnodigen om ze te volgen of rare berichten sturen. Ze volgen heel veel mensen, maar plaatsen niets en hebben nauwelijks volgers. Deze accounts en degene die toch niets met mij van doen hebben filter ik er dus echt tussenuit. En natuurlijk wil je soms een mooie mijlpaal halen met 500 volgers, of 1.000 volgers. Want het is toch fijn als je blogt, dat het ook lezers aantrekt. Wel de juiste lezers.

Ik ben stiekem wel heel nieuwsgierig naar hoe jullie omgaan met collega’s op social media.

Mode 2022Mode 2022

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial