Puzzelen ter ontspanning als HSP

Puzzelen, je houd er van of je ‘haat’ het. Is puzzelen voor jou ook een vorm van ontspanning? Of doe je het niet omdat het niet lukt? Ben je op zoek naar hulpmiddelen voor legpuzzels? Ik deel het graag met je in dit blog en neem je mee in mijn wereld van puzzelen als zelfzorgmoment.

Soorten puzzels

Je hebt veel soorten puzzels, maar de meest bekende zijn wel de legpuzzels. Zowel voor kinderen als volwassenen. Maar je hebt ook ze ook in de vorm van de denksport puzzelboekjes. Enkele voorbeelden uit de denksport wereld zijn:

Redenen dat je als HSP-er puzzelen ‘haat’

De hoeveelheid kleine stukjes van de puzzel of een hele drukke print op de puzzel kunnen ervoor zorgen dat je het overzicht kwijt raakt. Een grote puzzel blijft vaak in de woonkamer liggen en daardoor is het een prikkel die de hele dag gezien wordt en voor een irritatie kan zorgen.

Een legpuzzel met hulpattributen die je helpen bij het puzzelen.

Redenen voor een HSP waarom puzzelen leuk is

Als je puzzelen leuk vindt hoef ik eigenlijk niet uit te leggen dat het leuk is. Wat ik vooral heel leuk vind aan puzzelen is dat de tijd voorbij vliegt. Maar ook dat het ervoor zorgt dat ik de volledige focus heb en daardoor alle maalgedachten uit kan schakelen. Daardoor heb ik geen overvol hoofd voordat ik mijn bed in ga. En dan net dat ene stukje of woord vinden in die grote hoop om dat stukje van de puzzel af te krijgen. Als de puzzel dan af is….alsof je iets gewonnen hebt. Toch als je het heel leuk vindt, werkt het ook ontprikkelend. Net als kleuren.

Hulpmiddelen voor legpuzzels

Heb je een beetje een haat en liefde verhouding met puzzelen? Dan is het misschien wel een idee om eens te kijken naar hulpmiddelen bij een legpuzzel.

 • Puzzel sorteerbakjes: hiermee kan je zorgen dat de puzzelstukjes van dezelfde kleur bij elkaar liggen en niet alles bij elkaar op een hoop ligt. Deze zijn te koop bij onder andere bol, amazon maar ook bij de Blokker in een blauwe variant en rode variant te koop.
 • Puzzelmat: is vaak een matje die je op de tafel kan leggen om hem daarna op een rol op te rollen. Deze zijn te koop bij onder andere Bol.com.
 • Puzzelkoffer: Dit is een stevige mat in de vorm van een platte koffer. De puzzel blijft mooi hierin en een fijne manier om je puzzel die nog niet af is uit het zicht te houden zonder dat ie kapot gaat. De portapuzzle is er in de deluxe variant te koop bij Blokker of Amazon. De standaard variant is te koop bij Bol.com

Puzzelen met hulpstukken.

Wanneer puzzel ik?

Ik puzzel het hele jaar door. In de zomermaanden vooral de puzzelboekjes en vanaf de herfst/winter ga ik over op de legpuzzels. De puzzelboekjes zijn ook heel handzaam om mee op vakantie te nemen. De legpuzzels neem ik niet mee op vakantie. Vaak omdat er de ruimte niet voor is om de puzzel te laten liggen en bang om de stukjes op de camping kwijt te raken. Daarom in de wintermaanden lekker thuis de legpuzzels maken.

Waar koop ik mijn puzzels?

Veelal koop ik mijn puzzels bij het Kruidvat. Deze hebben leuke aanbiedingen voor de 1.000 stukjes maar ook steeds vaker van andere varianten, zoals de 3D. Maar ook bij de kringloop haal ik weleens een puzzel. Wat we vaak ook doen, want we hebben meer puzzelaars in de familie, de puzzels doorgeven. Zelf geef ik ze vaak ook door aan anderen. Naast dat het duurzamer is, hebben we met veel meer mensen er plezier van. Maar hoe gaaf is het om een puzzel van je eigen gezin te maken, je kan deze bijvoorbeeld laten afdrukken bij fotocadeau.nl.

Lekker puzzelen met een jan van haasteren puzzel.

Sale / Solden 2022Sale / Solden 2022

Please follow and like us:

2 gedachten over “Puzzelen ter ontspanning als HSP”

 1. Ik puzzel hoogstens één week in het jaar. Als ik op vakantie ben in mijn eentje. Ik vind puzzels te groot. Te moeilijk. Ik wordt er geïrriteerd van dat het me niet lukt. Dan heb ik het over puzzels van 1000 stukjes. Daarom kocht ik kleinere puzzels. Ik kan me concentreren maar dan moet iets interessant voor me zijn. Dus bijvoorbeeld een puzzel van een landkaart 😉

  In plaats van puzzelen ontdekte in diamond painting (kleine projectjes). Ik heb wel wat aan je tips over hulpmiddelen. Die kan ik ook op diamond painting toepassen: de sorteerbakjes. En puzzelen houd ik denk ik voor de vakantie. Bedankt voor je leuke blog (niet alleen deze post maar helemaal).

  Beantwoorden
  • Hoi Aritha, Diamond painting heb ik inderdaad ook heel veel gehoord als fijne manier van ontspanning. En heerlijk als het jou ook helpt. Zelf doe ik dat weleens samen met mijn dochter. Alleen het bakje met diamonds is omgevallen en nu zitten alle kleurtjes door elkaar…oeps….

   En dank je wel voor je compliment.

   lieve groet,
   inge

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial