Een groot deel van de hoogsensitieve mensen houdt van de natuur. Waardoor ze ook het beste met de natuur voor hebben. Hoe kan je als hoogsensitief persoon een duurzaam leven en daardoor een stukje beter voor de natuur zorgen?
Bekende dagen die duurzaamheid stimuleren
Ieder jaar zie je op de social media wel dat bepaalde momenten aangehaald worden die een duurzaam leven of bekend te maken met manieren om duurzaam bezig te zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Warme truiendag
- Earth hour
- Landelijke compostdag
- Dag van de aarde
- Nationale buitenles dag (België)
- Fiets naar je werkdag
- Wereld milieudag
- Wereld oceanendag
- Werelddag tegen woestijnvorming en droogte
- Internationale dag van de duurzame gastronomie
- World cleanup day
- Duurzame dinsdag
- Nationale kringloopdag
- Nacht van de nacht
Wat is duurzaamheid?
Als mensen, de aarde en economie met elkaar in balans zijn dan noem je dat duurzaamheid. Hiermee putten we de aarde niet uit en brengen we ook geen blijvende schade toe. Zo kunnen de toekomstige generaties ook gebruik maken van de aarde.
Wat gebeurt er als we niet duurzaam leven?
Als we niet duurzaam leven dan heeft dat gevolgen voor ons leven op de aarde. Daarmee verspillen we grondstoffen en/of raken ze zelf op. Of vervuiling van onze leefomgeving. Wat momenteel ook een hot item is, is klimaatverandering en bodemproblemen. Om het nog niet te hebben over de mensenrechten die worden geschonden of mensen die uitgebuit worden.
Hoe start je een duurzaam leven?
Om een verandering in je levensstijl aan te passen moet je klein beginnen. Want door kleine stapjes te nemen hou je het langer vol. In kleine stapjes kun je denken door bijvoorbeeld te kijken naar waar je je etenswaren koopt. Kan je de boodschappen doen met de fiets of lopend in plaats van de auto. Als je iets nieuws koopt vraag je dan af of je het echt nodig hebt of is het een vervanging van iets dat kapot is? Kan het gerepareerd worden? Of zijn de goederen die je koopt wel duurzaam gemaakt?
Tips voor een duurzaam leven
Duurzaamheid is op verschillende manieren in te vullen. Kijk dan vooral wat bij jou of jouw gezin past. Als je er namelijk achter staat is het namelijk makkelijker vol te houden.
Water besparen
Water is een essentiële levensbehoefte, maar het is van cruciaal belang om er verstandig mee om te gaan. Waarom is waterbesparing thuis belangrijk? Allereerst omdat water simpelweg geld kost, en in deze tijd van toenemende kosten is besparen een noodzaak voor velen van ons. Bovendien wordt water, vooral gezien de stijgende temperaturen, steeds schaarser dan we ons vaak realiseren, waardoor het een verantwoorde keuze is om er zuinig mee om te gaan. Wat kun je doen om water te besparen in huis?
Douche minder lang
Korter douchen bespaart water en energie. Gemiddeld douchen we 9 minuten per dag. Als je dat terug brengt naar 5 minuten per persoon per keer, dan bespaart heel Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water. Gebruik hiervoor een timer, zodat je weet dat je er na 5 minuten uitstapt. Liever niet korter douchen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop.
Gebruik wasbare luiers
Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 25 kilo afval. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu.
Gebruik alternatieve voor maandverband en tampons
Net als luiers, zijn tampons en maandverband ook te vervangen voor alternatieven, die ook nog fijn zijn voor een duurzaam leven. Dit zijn de menstruatiecup, menstruatieondergoed en wasbaar maandverband.
Lees ook: Menstruatie ondergoed voor een duurzaam leven
Gebruik zo min mogelijk wegwerpartikelen
Er zijn heel veel artikelen die we gebruiken, die we ook makkelijk weggooien. De rietjes zijn inmiddels al vervangen voor papieren varianten in plaats van plastic. Maar heb jij al eens gedacht aan herbruikbare rietjes? Voor huishoudfolie wat je vaak over restjes groente doet, kan je vervangen voor foodhuggers. Neem jij nog plastic boterhamzakjes mee naar je werk of school? Wist je dat er tegenwoordig wasbare boterhamzakjes bestaan? Lees jij veel boeken? Heb je al eens een e-reader overwogen? Het zijn zomaar een paar dingen waarvoor je een alternatief kan gebruiken.
Duurzame beautyproducten
Steeds meer bedrijven gaan over naar duurzame producten. Zo heb je al duurzame deodorant van Wild Refill. En er zijn steeds meer merken die overstappen op duurzame deodorant. Maar ook ander beautyproducten volgen, waaronder shampoo en zeep.
Bedenk wat je eet
Dat heeft niet te maken met het maken van een weekmenu, maar het bewust worden van waar je eten vandaan komt. Eet bijvoorbeeld eens een dagje vegatarisch. Kijk bijvoorbeeld eens op de blog van Yvonne voor meer info over een vega lifestyle. Wat ook helpt is te kiezen voor seizoensgebonden producten. Probeer ook zo te kopen dat je niet te veel hoeft weg te gooien. En wil je voorkomen dat goede producten worden weggegooid, kies dan voor too good to go. Maak van bijvoorbeeld restjes groente een soep.
Alternatieve vervoersmiddelen
Het is makkelijk om de auto te pakken, maar kies eens voor om ergens lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer ergens naartoe te gaan. Wist je dat het voor kinderen onwijs leuk is om met het OV op pad te gaan?
Duurzame vakanties
Ook op vakantie gaan kan duurzaam. Kies voor een alternatief vervoersmiddel, de bus of de trein. Ook kamperen is een duurzame vorm van op vakantie gaan. En als je dan op vakantie bent, geniet van dagjes niks doen, wandelen of fietsen. En hoe luxer je accommodatie hoe minder duurzaam deze is.
Liever niet kamperen? Kijk dan naar hotels of vakantieparken met een milieukeurmerk, zoals green key of EU ecolabel.
Leer kinderen duurzaam leven
Het spreekwoord is niet voor niets een beter milieu begint bij jezelf. Als jij het goede voorbeeld geeft nemen je kinderen het van je over. Zij weten later niet beter. Dat kan op verschillende manieren. Het leren dat tweedehands spullen meer dan normaal zijn. Neem ze met koningsdag mee naar de kleedjesmarkt om daar een boek te kopen. Of gebruik een van de andere punten zoals hier genoemd. Maar je kunt ook op een speelse manier bewustwording creëren. Zo kun je bijvoorbeeld leuke dingen doen met kids op de dag van de aarde.
Tweedehands en tweede kans
Veel online winkels hebben tweede kans producten. Deze zien er zo goed als nieuw uit, zijn amper gebruikt, maar kunnen niet meer als nieuw worden verkocht. Ze zijn altijd gecontroleerd. Coolbleu is een voorbeeld van een bedrijf die tweedekans producten aanbiedt.
Maar de meest bekende is misschien wel tweedehands zoals kleding, maar ook speelgoed kan heel goed als tweedehands fungeren. Geef boeken door via minibiebs, of verkoop ze via facebookgroepen. Maar misschien heb je binnen de familie of vrienden wel mensen met wie je kleding kan ruilen of doorgeven van de kinderen.
Duurzaam wonen en bouwen
Duurzaam wonen is nu wel een hot item, met de extreem hoge energiekosten. Maar dat even buiten beschouwing gelaten, wat zou je kunnen doen om duurzaam te wonen dan wel te bouwen?De Rijksoverheid geeft ook hierin goede punten.
- Goede isolatie zorgt voor confortabel wonen. In de warme zomermaanden blijft het lekker koel en in de koude maanden kan je de warmte goed binnen houden.
- Investeer in zonnepanelen, zodat je op je stroomverbruik kan besparen.
- Heb je nog een oude cv-ketel? Vervang deze door een zuinigere variant.
- Houd bij duurzaam bouwen/verbouwen rekening mee dat het makkelijk aan te passen is voor een eventuele nieuwe eigenaar.
- Heb je al eens gedacht aan een groen dak?
- Kies voor LED lampen in plaats van gloeilampen.
- Haal stekkers uit het stopcontact als je iets niet aan het opladen bent of niet gebruikt.
Ook interessant om te lezen: PVC vloer, wat komt er bij kijken?
Gebruik producten met zo min mogelijk afval
Hiervoor heb ik al voorbeelden genoemd van het vervangen van producten die afval geven. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere producten die je kunt gebruiken die minder afval geven. Denk bijvoorbeeld aan de shampoo en zeep bars. Ook de herbruikbare drinkflessen zie je steeds meer voorbij komen. Voor de koffie/theedrinkers onder ons is wellicht een herbruikbare koffiebeker of theemok. Gebruik jij make up? Dan zijn er ook herbruikbare wattenschijfjes. Iets wat we allemaal dagelijks gebruiken is tandpasta. Wist je dat de meeste tubes niet recyclebaar zijn. Je ziet ze ook steeds vaker de tandpasta tabletten. Voor je boodschappen kan je kiezen om altijd een eigen tas mee te nemen. Er zijn ook speciale brood-, groente- en fruitzakken.
Veel mogelijkheden tot een duurzaam leven
Er is veel mogelijk tot een duurzaam leven. Ook hiervoor geldt iedereen is anders. Belangrijk is om te kijken wat bij jou past, want dan houd je het vol.
Goeie tips! Hier doen we al heel veel. We wassen ons nu soms aan de wasbak in plaats van te douchen. Lukt even goed en we gebruiken minder water. Ook wasbare maandverbanden en wasbare luiers gebruik(te) ik hier.