PVC vloer, wat komt er bij kijken?

Hoogsensitieve mensen zijn consumenten, huurders of eigenaar van een woning. Kom je op een moment dat je een nieuwe vloer nodig hebt voor je woning. Overweeg je een PVC vloer te nemen? Wat kost zo’n vloer? Kan er vloerverwarming onder? Wat voor soorten zijn er? Zijn er ook nadelen? Ik verzamelde informatie zodat je antwoord krijgt op deze vragen.

PVC vloeren groeien in populariteit

Waar vroeger houten vloeren en tapijt overheerste in de huizen zag je door de jaren heen de opkomst van het vinyl, laminaat en gietvloeren. De laatste paar jaar zie je de groei in populariteit van een PVC vloer.

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer wordt gemaakt van kunststof en wordt gemaakt van verschillende lagen polyvinylchloride. Daardoor zijn ze stevig en onderhoudsvriendelijk. Ook zijn ze warmtegeleidend en geluidswerend. De vloer is houtvrij, maar door de tegenwoordige technieken bijna niet te onderscheiden van houten vloeren. Doordat ze houtvrij zijn, zijn ze ook waterbestendig. Ideaal dus ook voor vochtige ruimtes (keuken, badkamer en toilet). Ook zijn ze meestal makkelijk te leggen, te demonteren en niet onbelangrijk bij lichte beschadiging ook makkelijk te vervangen.

Wat kost een PVC vloer?

In je zoektocht wil je ook antwoord op de vraag: wat kosten pvc vloeren? Want eerlijk is eerlijk, het kostenplaatje telt ook mee. Belangrijk om te weten is dat de kosten van de PVC vloer afhankelijk is van de soort PVC vloer, de totale oppervlakte die je ermee wil bekleden, maar ook de ondergrond waarop het komt te liggen (is de vloer wel/niet egaal). De vloerspecialist hanteert een prijs in vierkante meters of in een uurloon. De prijs in vierkante meters is tussen de € 7,– en € 35,–. Dit is ook afhankelijk van een soort PVC vloer je laat leggen. Rekent de specialist een uurloon, dan moet je rekening houden met € 45,– tot € 65,– per uur.

Ook de kwaliteit van de PVC vloer bepaalt de prijs. Een goedkope vloer, bestemd voor licht gebruik, kost tussen de € 20,– en € 30,– per vierkante meter. Een budget vloer, bestemd voor normaal gebruik kost tussen de € 30,– en € 40,– per vierkante meter. Tot slot een vloer voor intensief gebruik, daar heb je een dure vloer voor nodig. Dan betaal je boven de € 40,– per vierkante meter.

Bedenk bij deze prijzen ook dat een PVC vloer een levensduur heeft van ongeveer 25 jaar.

*) genoemde prijzen zijn gemiddelden

Wat voor soorten PVC vloeren zijn er?

Naast allerlei verschillende soorten designs en maten zijn er ook verschillende soorten PVC vloeren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Dry back systeem: hierbij wordt gebruik gemaakt van lijm die op een egale ondervloer wordt aangebracht. Voor deze vloer moet een expert worden ingeschakeld.
  • Click PVC: is gemakkelijk zelf te leggen. Ga je verhuizen, dan kan je deze vloer ook meenemen omdat het ook nog makkelijk te demonteren is. En het is niet noodzakelijk om de ondergrond egaal te maken.
  • Zelfklevend PVC: bij deze vloer hoef je namelijk alleen de beschermfolie te verwijderen bij het plaatsen. Kanttekening is wel dat de ondergrond stevig, hard, gelijkmatig en glad moet zijn als je voor dit systeem kiest.
  • Loose Lay PVC: deze planken zijn wat dikker en iets zwaarder. Maar ook de onderkant is wat grover waardoor ze niet gemakkelijk kunnen verschuiven. Daardoor is het geen kliksysteem of hoeft er gelijmd te worden. Let wel, dit is de duurste soort.

Kan je een PVC vloer ook leggen op vloerverwarming?

Een van de eigenschappen van een PVC vloer is dat het goed warmte geleidt en goed doorlaat. In combinatie met de al eerder genoemde eigenschappen is een PVC vloer daarom uitermate geschikt voor vloerverwarming. En door deze combinatie te gebruiken profiteer je van een optimale warmtegeleiding. Wat ook weer zorgt dat je de ruimtes zonder al te veel warmteverlies warm houdt. En dus scheelt in de stookkosten. Wat gaat de vloerverwarming kosten met pvc vloer? Dat is per huis verschillend en het beste is om daarvoor een offerte aan te vragen.

Zijn er ook nadelen aan een PVC vloer?

Tussen alle tekst door heb je al een aantal voordelen van een PVC vloer kunnen vinden. Toch ook wel fijn om te weten of er ook nadelen aan kleven. Allereerst is het een flinke investering die je moet doen want je wil immer een kwaliteitsvloer. Die vaak ook nog door een specialist gelegd moet worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat de ondervloer meestal egaal moet zijn. Vaak moet de vloer geëgaliseerd worden. Wees je ervan bewust dat een PVC vloer vrij snel kan beschadigen door het krassen van steentjes/zand op de vloer die onder je schoen blijven zitten. Maar ook door de nagels van een huisdier. Wat ook een nadeel aan een PVC vloer is, is dat het niet langdurig in contact wil komen met rubber. Dus heb je meubels of accessoires waar rubber aan de onderkant zit, zorg dan voor viltjes. Anders kan er verkleuring optreden.

Please follow and like us:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial