Opruimen, hoe leer ik dat mijn hoogsensitieve kind?

De kamers van de kinderen was altijd een bende en dat hebben ze niet van een vreemde, want ik kon er ook wat van. Maar eerlijkheidshalve heb ik als kind nooit echt leren opruimen. Ja, ik kreeg twee gulden vijftig als ik mijn kamer opruimde. Het gevolg, ik zat de hele dag op mijn kamer om dingen op te ruimen, alleen. De ruimtes die er waren, om spullen op te bergen, waren veelal in beslag genomen door mijn ouders, die alle ruimtes gebruikte om dozen met spullen op te slaan. Zelf ben ik getrouwd met een man die komt uit een huishouden waar ze wel hebben leren opruimen. Dat botst weleens, maar ik leer daar ook van. Net als ik leerde opruimen van een van mijn vriendinnen. Daarom wil ik deze blog gebruiken hoe ik het mijn kinderen leer.

Van nature rommelkontjes

Je kan hoog of laag springen, maar we worden geen van alle geboren met een opruimgen. Dat kinderen van nature rommelkontjes zijn, dat is een gegeven. Vanaf twee à drie jaar kan je starten met je kind leren opruimen. Want dat is de leeftijd dat ze hun ouders graag willen nadoen of helpen.

Hoe begin je met leren opruimen

We zijn snel geneigd kinderen niet mee te laten helpen. Want het gaat sneller als je het zelf doet. Of je ruimt het zelf netter op. Toch is op jonge leeftijd een goed moment om er toch mee te starten. Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is? Doe het samen.

Iets opruimen wat je gebruikt hebt en niet meer nodig hebt

Als ze nog zo klein zijn speel je vaak even samen. Heb je samen met je kind gelezen? Heb je samen met de blokken of ander speelgoed gespeeld? Ruim dit dan samen met je kind op. Vertel daarbij wat je samen gaat opruimen, maar ook waarom je het opruimt. En dan leg je het op de vaste plek. Maar maak opruimen ook leuk. Want wees eerlijk, jij vindt opruimen ook niet leuk. Dus als jij je huishouden doet, zet je ook vaak muziek aan of een podcast.

Lees ook: Overprikkeling voorkomen in huis door minimaliseren

Maak het concreet

Ik schreef het net al dat je bij het leren opruimen je hoogsensitieve kind ook moet vertellen wat je gaat opruimen. Zullen we het speelgoed opruimen of zullen we de woon- of slaapkamer opruimen is te algemeen, waardoor er daarna niets of amper wat gebeurt. Zullen we samen de blokjes opruimen werkt veel beter om je kind in actie te krijgen. En dat maakt niet uit of je dit een peuter of een puber verteld ;-).

Vaste plekken

Gebruik voor speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen vaste plekken. Daardoor wordt opruimen makkelijker. Voor onze puber hebben we bijvoorbeeld een eigen wasmand in de slaapkamer. Daarmee voorkomen we dat de slaapkamer bezaait ligt met kleding. Ook hebben voor alle kinderen hun sportoutfit een vaste plek. En werkt ook voor jezelf veel beter. Je zal je bestek iedere keer op een andere plek moeten zoeken en weer neerleggen om je een voorbeeld te geven.

Doe het samen

De rode draad in deze blog heb je vast al gevonden. Dat is niet alleen je hoogsensitieve kind leren opruimen, maar doe het samen. Uit ervaring weet ik dat het als kind verschrikkelijk is om het alleen te doen. Ik vond het echt een straf als ik de hele dag alleen mijn kamer moest opruimen. Die tweeënhalve gulden kon me echt gestolen worden. Want ik was de hele dag bezig en wist vaak niet eens waar ik moest beginnen.

Geef ze verantwoordelijkheid

Ik geef mijn oudere hoogsensitieve kinderen de leiding. Waar gaan we beginnen? Welke muziek zetten we aan? Wat gaan we verkopen? Wat blijft? Wat gooien we weg of doneren we? Hiermee leren ze zelf beslissingen maken, maar voorkom ik ook het verwijt dat ik het heb weggegooid. Waarom dit? Ik hoorde mijn moeder altijd zeggen dat haar spullen vroeger door mijn oma werden weggegooid die zij graag had willen bewaren. Dit is een klein trauma geworden met grote gevolgen. Namelijk verzameldrift.

Perfectie loslaten

Opruimen met kinderen is ook je eigen perfectie loslaten. Op de volwassen leeftijd ben je geneigd dingen te structureren. Kinderen doen dat niet. Dus laat die perfectie los. Het doel is namelijk je kind leren opruimen.

Ook interessant: Spullen opruimen na een overlijden

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Voor hoogsensitieve kinderen, maar ook volwassenen is het dan ook van belang om een opgeruimd huis te hebben. Waarom? Het zijn namelijk allemaal prikkels die je als je al overprikkeld bent er eigenlijk niet bij kan hebben. Ze zeggen ook niet voor niets, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En op een opgeruimde slaapkamer of woonkamer kan je ook veel beter ontprikkelen. Een goede reden dus om je hoogsensitieve kind te leren opruimen.

Afbeelding van Carola68 Die Welt ist bunt…… via Pixabay

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial