Opruimen van de spullen van een overleden dierbare

Opruimen van de spullen van een overleden dierbare. Een moment waar we allemaal vroeg of laat een keer mee te maken krijgen. Een klus dat gepaard gaat met een lach en een traan. Soms is er haast geboden en soms heb je alle tijd. Ik neem je mee in mijn ervaring. Lees je mee?

Wat kies je zelf opruimen of laten doen

Het huis leeghalen na overlijden moet een keer gebeuren. Afhankelijk van de woonsituatie moet dit soms snel gebeuren. Zeker bij een zorgwoning moet dit vaak binnen een week leeg en schoon opgeleverd worden. Dat betekent vaak dat je tussen het regelen van de uitvaart door ook de zorgwoning moet leeghalen. En je hebt genoeg te regelen bij een overlijden van een ouder. Een huurwoning moet ook vaak binnen de tweede maand na overlijden leeg en schoon opgeleverd worden. Je kan er voor kiezen dit zelf te doen met de familie. Toch zijn er ook redenen dat je dit niet alleen kan doen. Dan is het mogelijk om een professioneel bedrijf in te huren.

Hulp via een professioneel bedrijf

Laat je een professioneel bedrijf helpen? Dan weet je dat er bij een ontruiming woning kosten zijn verbonden. Het is goed om te weten hoe deze kosten zijn opgebouwd. De kosten zijn afhankelijk of de ontruimer het alleen aan kan of dat er meerdere moeten komen. Of er een vrachtwagen moet komen met een meewerkend chauffeur en/of er een container geregeld moet worden voor het grofvuil. Ook het woonoppervlak speelt een rol. Want hoe groter de oppervlakte, hoe meer tijd het kost. Ook wordt er gekeken naar welke spullen met de erfgenamen mee gaan. Zijn er nog spullen die naar de kringloop kunnen of door een opkoper opgekocht kunnen worden.

Een kamer die is opgeruimd.

Voor- en nadelen van een professioneel bedrijf inschakelen

Het opruimen van de spullen van de overleden dierbare door een professioneel bedrijf heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat het jou geen extra energie kost. Rouwen kost heel veel energie en dan is het fijn om het uit handen te kunnen geven. Daarnaast is het voor een professioneel bedrijf een routine klus waardoor ze dit snel kunnen. We weten allemaal dat voor niets de zon op gaat, dus een nadeel is de kosten die er meer gemoeid zijn.

Het zelf opruimen van de spullen van de overledenen

Als een overleden dierbare nog een partner in het huis heeft wonen, dan heb je vaak wel de tijd om de spullen uit te zoeken. Dan kan je ervoor kiezen om zelf de spullen van de overledene uit te zoeken. Veel spullen heeft de andere partner gewoon nog nodig.

Voor- en nadelen van het zelf leegruimen

Ook het zelf opruimen van de spullen van de overleden dierbare heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat het je ook kan helpen bij de rouwverwerking. Je kunt met elkaar herinneringen ophalen. Ook kan je het doen in je eigen tempo. Het nadeel is dat het soms een lang proces kan zijn. Ongemerkt blijken mensen toch een hoop te verzamelen in hun leven.

Een oud fotoboek vol herinneringen tijdens het opruimen gevonden.

Hoe ik het zelf opruimen ervaar

In ons geval hebben we ervoor gekozen zelf te gaan opruimen. Dit is ook gewoon mogelijk omdat mijn vader nog in het huurhuis achter blijft. Hierdoor hebben we ook de tijd om de spullen op te ruimen. Om je een klein kijkje te geven in wat ons te doen staat. Mijn moeder had een enorme verzameldrang. Het huis staat daardoor enorm vol. We zijn nu twee keer een zaterdagmiddag bezig geweest en hebben 1,5 slaapkamer en het schuurtje onder handen genomen. Spullen verdeeld onder elkaar, gedoneerd aan goed doel of weggebracht naar de kringloop of het grofvuil. Het waren middagen met een lach en een traan. En fijn om het met elkaar te doen. Toch ben je na zo een middag opruimen gesloopt. Want het is ook een stuk rouwverwerking. En dat kost echt enorm veel energie.

Elke keuze is goed

Welke keus jij en jouw familie ook maakt, kies daarbij wat bij jullie past. En of dat nu is om een professioneel bedrijf in te schakelen om op te ruimen of om het zelf te doen. Elke keuze is goed. Het belangrijkste is om te weten dat er keuzes zijn.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Opruimen van de spullen van een overleden dierbare”

  1. Ik zou het ook zelf willen doen denk ik. Dingen uitzoeken die je nog kan houden als herinnering. Maar het moet inderdaad echt lastig zijn zoals je zegt. Veel moed daar šŸ˜˜.

    Beantwoorden
  2. Ik kan mij voorstellen dat het lastig is om spullen van een dierbare op te ruimen. Ik hoor regelmatig dat men hiervoor meer tijd nodig heeft. Je kan dit natuurlijk ook in kleine stappen doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial