Overprikkeling voorkomen in huis door minimaliseren

Je herkent het vast wel als je kinderen hebt. Een huis vol speelgoed en als je ‘s avonds op de bank zit, dan ligt er vast nog wel hier en daar wat van de kinderen. Als je hoogsensitief bent geeft dat vaak ook nog eens extra prikkels. Die je aan het eind van de dag vaak niet meer erbij wil hebben. Met minimaliseren in huis kan je op dat gebied overprikkeling voorkomen. Hoogsensitieve mensen hebben baat bij een opgeruimd huis. Begin juli 2021 leerde ik Susan van De Minimaliseercoach kennen. Bij haar volgde ik de workshop “overprikkeling voorkomen in huis”. Wat ik van deze workshop vind en hoe ik daar mee aan de slag ben gegaan lees je in dit blog.

Wie is Susan?

Tien jaar geleden begon Susan met minimaliseren in haar huis. Zo ontstond ook No Worries Lifechanging en inmiddels heeft ze de naam van haar bedrijf verandert in ‘De minimaliseercoach‘. Susan ging samen met haar gezin (met 2 jonge kinderen) op wereldreis en nam uitsluitend handbagage mee. Eenmaal weer terug in Nederland besloten ze te gaan wonen in een tinyhouse. Toen de kinderen de leeftijd hadden om naar school te gaan, moesten ze tot groot verdriet het tinyhouse achter zich laten. Ze kozen ervoor dichterbij de school te gaan wonen en zochten daarbij naar een klein huis.

susan geeft workshop minimaliseren

De workshop overprikkeling voorkomen in huis

Met drie kinderen in huis, is er altijd wel iets wat rondslingert. Aan het eind van de dag trek ik eigenlijk die rommel niet meer, maar ben soms ook gewoon te moe om op te ruimen. Niet alleen ik, maar ook mijn man ervaart dat. Zelf kom ik uit een gezin, waar altijd rommel in huis was en aan alles een emotionele waarde zit. Terwijl mijn man juist uit een tegenovergesteld gezin komt.

Werk aan de winkel bij mezelf en hoe fijn is dat om dat heel laagdrempelig te doen met een online workshop. Na aanmelding van de workshop krijg je van Susan een zoom link, waarmee je kan inloggen op de workshop. In de workshop neemt Susan je mee met fijne tips en tricks om je huis op een goede en snelle manier een prikkelvrije omgeving kan maken.

Aan het eind van de workshop is er tijd om vragen te laten beantwoorden door Susan.

Gestopt met workshops

Susan is inmiddels gestopt met workshops, maar ze geeft nog wel coaching. Dit kan in een 1-op-1 sessie of minimaliseren 2.0. Dit laatste is een half jaar traject. Het is dus nog steeds mogelijk om met de hulp van Susan te leren minimaliseren.

Lees ook: Zonnepanelen voor een duurzaam leven als HSP-er

Hoe ben ik zelf aan de slag gegaan met minimaliseren?

Direct na de workshop die ik in 2021 volgde heb ik een van de tips gelijk in uitvoering gebracht. Een simpel truckje, maar geeft gelijk overzicht en rust. Vrij snel na de workshop zijn wij op vakantie gegaan en na de vakantie heb ik dit verder opgepakt. Heb ik kleine investeringen gedaan om de tips uitvoerbaar te maken. Zo kocht ik bijvoorbeeld twee verschillende tovertassen, een voor beneden en voor boven op de kinderslaapkamers. Ook de play & go matten zijn een uitvinding. Dit zijn de eerste dingen die ik heb doorgevoerd naar aanleiding van de workshop. Stapje voor stapje wil ik verder gaan en zeker ook flink gaan minimaliseren. De tips die Susan deelt zijn haalbaar en het heeft mij mooie nieuwe inzichten opgeleverd.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Hebben we al veel veranderd. Maar het belangrijkste dat verandert is, is mijn mindset. Ik koop namelijk niet zomaar spullen meer. Het zijn bewuste keuzes. Want we willen vooral veel herinneringen maken. En geen onnodige ‘troep’ in huis.

Meer tips van De Minimaliseercoach

Regelmatig plaatst Susan op spotify een nieuwe podcast. Maar je kunt ook een aantal podcast luisteren via haar website. Wil je meer van Susan haar expertise zien, kijk dan eens op haar instagram.

Lees ook: 10 verhuistips voor hoogsensitieve mensen

Foto’s zijn met toestemming van Susan verkregen.

KlussenKlussen

Deze blog is op 5 september 2021 voor het eerst verschenen en in 2023 geüpdatet.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial