Hoe overleef ik als HSP de decembermaand

Een veel gestelde vraag de afgelopen tijd is hoe ik mezelf als HSP-er niet verlies in deze decembermaand. Een maand vol prikkels en verwachtingen. Daarom vroeg ik in een van mijn stories of jullie nog vragen hebben over de decembermaand. Deze vragen ga ik meenemen in deze ervaringsblog.

Dag sinterklaasje

Nu we al geruime tijd kinderen hebben is de Sinterklaasperiode een vast item in het jaar. Het is best een leuke periode, maar soms ook best pittig. Daar moeten we altijd even van bijkomen. Maar voordat we al met onze ogen knipperen is daar ook al de kerstperiode. Het zijn voor de kinderen ook onrustige periodes op school. Een ander programma dan normaal. Daarom is het belangrijk om thuis de rust te bewaren voor de kinderen, zodat de decembermaand niet te overweldigend is.

Laat je niet beïnvloeden door de social media

Zodra pakjesavond is gevierd, zie je op social media de eerste kerstbomen en versierde huizen al voorbij komen. Dan voelt het bijna als falen dat jij daar nog niet aan mee wil doen. Het is na de afsluiting van Sinterklaas vooral belangrijk om te kijken waar jij behoefte aan hebt of waar jouw gezin behoefte aan heeft. Je hoeft de kudde niet te volgen. Juist niet, doe wat voor jou of jouw gezin goed voelt.

Minimalistische kerstversiering is fijn voor HSP-ers in de decembermaand.

Minimalistisch versieren

Overal waar je komt of kijkt online zie je de grootste bomen voorbij komen. Ook de huizen bont versierd. Maar als ik dat dan zie bij mensen thuis of op de social media word ik helemaal gek van al die bonte kleuren, knipperende lampjes een huis vol kerstversiering. Wij doen al jaren minimale kerstversiering. Hoe fijn is het om te versieren zonder stress. En niet omdat ik kerst niet leuk vind, maar vooral omdat al die prikkels zoveel zijn.

Onze kerstboom is maximaal 50 cm en heeft pasteltinten ballen, met een enkele verdwaalde rode ster. Lampjes die niet knipperen. Naast de boom staan een aantal kerstitems waaronder een klein kerstdorpje. Op de grond heb ik tegenwoordig de kerststal van Little People, zodat de kinderen er ook mee kunnen spelen.

Ook interessant: Hoe vieren wij kerst als hoogsensitief gezin

Tussen Sinterklaas en Kerst

Tussen Sinterklaas en Kerst is altijd een drukke periode. Je moet gaan bedenken wat je gaat eten, wie je gaat uitnodigen, cadeautjes kopen en het huis versieren. Om het nog niet te hebben over de Kerstborrels en nieuwjaarsborrels. Leg je daarbij voor jezelf eigenlijk niet de lat veel te hoog? Want stiekem loopt je agenda eigenlijk helemaal over. Schrijf de uitnodiging in je agenda en kijk wat voor jou mogelijk is. Je mag altijd afzeggen als het te veel wordt.

Kleine en handzame kerstboom.

Grenzen aangeven

Hoe lastig het ook is als HSP-er is het belangrijk om in de decembermaand je grenzen goed aan te geven. Ga niet mee in de gekte of verwachtingen van een ander. Je mag namelijk een uitnodiging altijd afslaan. Hoeven die cadeautjes voor jou niet? Zeg dan dat je geen behoefte hebt aan cadeautjes.

Vind je het wel leuk om ergens op visite te gaan, maar al die suikers, vlees of vis is niet aan jou besteed? Geef dan gewoon je dieetwensen aan. Want wist jij dat veel hoogsensitieve mensen sneller intolerant of allergisch zijn voor voedingsmiddelen. Ik geef tegenwoordig aan dat ik chocolade niet verdraag. Dan hoef ik niet de hele tijd in spanning te zitten of er ergens chocolade op zit of ergens in is verwerkt. Mijn middelste heeft een lactose intolerantie en ook voor hem geef ik dat aan. Er wordt altijd rekening met ons gehouden. En ik vond het in het in het begin echt lastig om te vertellen.

Door bewuste keuzes te maken heb je veel minder last van stress, angst of het overnemen van de emoties van een ander.

Leg de lat niet te hoog

Vaak voel je je als hoogsensitief persoon verplicht om ergens naartoe te gaan. Uitgebreid te koken met Kerst, of juist weer eens iets nieuws te proberen. Maar wat is nu eigenlijk de essentie van Kerst? Zo maakte ik jarenlang een uitgebreide lunch voor mijn familie met kerst. Uiteindelijk werd er amper wat door ze gegeten. Stond ik me de hele ochtend uit te sloven en bleef ik met alle restjes zitten. Een paar jaar geleden heb ik besloten tegen ze te zeggen dat we alleen nog maar koffie komen drinken eerste kerstdag. Een uurtje er naartoe en dan gaan we weer weg. Voor iedereen uiteindelijk de beste keuze geweest.

Tweede kerstdag ook luxe eten? Mij niet gezien, wij eten namelijk lekker makkelijk. En ik ken meer gezinnen waar ze op tweede kerstdag lekker een stamppotje eten.

Een kop thee is een heerlijk zelfzorgmoment voor een HSP-er in de decembermaand.

Extra goed voor jezelf zorgen als HSP-er in de decembermaand

Tussen de feestdagen door, maar ook tijdens de Kerstdagen is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Pak echt je rust. Ga in deze periode wat vaker prikkels afspoelen onder de douche of neem lekker een warm bad. Je kunt ook een voetenbad nemen. Strooi in het voetenbad, het bad of tijdens het douchen op je hoofd wat Epsomzout. Dit zorgt voor beter afvoeren van de prikkels.

Daarom is het belangrijk om deze maand goed te plannen voor jezelf. Plan daarom eerst zelfzorg in voor jezelf in de decembermaand. Het is echt heel belangrijk als HSP-er. Denk hierbij aan lekker een kop warme thee drinken met een goed boek of magazine. Luister naar fijne muziek in een donkere kamer. Ga een lekker stukje wandelen in het bos of op het strand.

Ga je op bezoek tijdens de feestdagen, kijk dan ook eens hoe je daar naartoe gaat. Is het aan te lopen? Ga er dan lopend naartoe en ga lopend weer terug naar huis. Dat kan natuurlijk ook gewoon op de fiets. Zo kan je fijn ontprikkelen.

Vermijdt plaatsen met veel prikkels

In de aanloop naar de feestdagen zie je in veel winkels en winkelcentra kleurrijk versierd worden met veel lichtjes. En die geven prikkels. Kijk eens of de mogelijkheid er is dat je dingen online koopt. Zodat je in de decembermaand niet als HSP-er naar een drukke winkel of winkelcentrum hoeft.

Kerst 2021Kerst 2021

Iedere HSP-er reageert anders op de decembermaand

Niet iedere hoogsensitief persoon ervaart de feestdagen als druk of heeft last van de vele prikkels. Ook nu het belangrijk goed te kijken wat bij jou of jouw gezin past. Het is in het begin even zoeken, maar als jij/jullie daarin een fijne modus hebben gevonden dan zijn de feestdagen ook voor jou/jullie heel fijn.

foto’s zijn van pixabay.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial