Hoe wij een balans vinden in de prikkels van een kerstdag

De feestdagen geven de nodige prikkels bij iedereen. Hooggevoelige personen beleven deze prikkels veel intenser. Daarom is het met de feestdagen altijd zoeken naar een goede balans. De balans die voor ons werkt hebben we inmiddels gevonden. Daarom deel ik graag met jullie hoe voor ons een kerstdag er normaal gesproken uitziet.

Kerstavond in een drukke kerk

Na het vieren van de verjaardag van ons draakje gaan we met de kinderen naar de kerk. We kiezen hiervoor deel te nemen aan de gezinsviering. Deze begint lekker op tijd aan het begin van de avond. We gaan er altijd vroeg naartoe, zodat het nog niet heel druk is. Dan kunnen we een rustig en strategisch plekje bemachtigen. Als ik merk dat de prikkels te intensief worden, dan heb ik altijd iets te knabbelen bij me of pak ik de kleurtjes te voorschijn. Zo kunnen ze zich even op wat anders focussen.

Lees ook: Waarom plannen zo belangrijk is voor HSP-ers

Wat lekkers eten en ontprikkelen

Na de viering eten we een kleine broodmaaltijd met elkaar en start voor ons de kerst. Wij doen geen cadeautjes met kerst, want we vieren Sinterklaas uitgebreid. Even rustig bijkomen na de prikkels van de kerk. Eerst al even bijkomen rustig op de fiets naar huis of wandelend naar huis. Net hoe het uitkomt. Ook al is de broodmaaltijd simpel, het is om even rustig bij te tanken. Daarna kunnen we de kinderen rustig op bed leggen.

Eerste kerstdag is een vol programma

Op eerste kerstdag ontbijten we uitgebreid met ons gezin. Warme broodjes en luxe en/of extra lekker broodbeleg. Een klein feestje dus. Na het ontbijt gaan we ons omkleden en brengen we een bezoekje aan de familie. Rond lunchtijd keren we weer naar huis en doen we rustig aan met een filmpje, een powernap of net wat iemand nodig heeft op dat moment. We kiezen er dus bewust voor even rust te pakken.

Lees ook: Hoe ‘overleef’ ik als HSP-er de decembermaand

Door naar het kerstdiner

Het kerstdiner op eerste kerstdag doen we altijd met een grote groep. Iedereen heeft een taakje of een gerechtje die middag/avond. Ik probeer mijn plek altijd strategisch te plannen. Zodat ik de prikkels het beste kan verdragen. De keuken is voor mij ook een ideale plek om me terug te trekken. Tijdens het koken van ons gerechtje kan ik me namelijk even helemaal afsluiten van de omgeving en kom ik dus op adem. Als iemand komt vragen of hij/zij kan helpen stuur ik ze weg tot het moment dat ik wel hulp kan gebruiken. Voor de kinderen nemen we dingen mee waar ze goed in zijn, zodat zij zich daaraan kunnen opladen. Ook zijn we dan iets makkelijker in het gebruik van schermpjes. Het is namelijk hun manier van de rust opzoeken.

Tweede kerstdag is om op te laden

De tweede kerstdag gebruiken we als gezin om op te laden. Een bewuste keuze juist om alles op een dag te doen. Hierdoor hebben we een hele dag om op te laden. Daardoor “herstellen” we sneller van alle prikkels. Eten dan gewoon lekker makkelijk, blijven we in onze pyjama, spelen we spelletjes of kijken we een film. En als we er zin in hebben gaan we even lekker naar buiten een frisse neus halen.

Lees ook: Verjaardag voor mijn hoogsensitieve kind, hoe ervaren ze dat?

Hoe zien jullie kerstdagen eruit en hebben jullie bepaalde tradities? Vieren jullie kerst met of zonder cadeautjes? Ik ben ook erg benieuwd naar jullie verhalen.

foto’s zijn via pixabay verkregen

Please follow and like us:

2 gedachten over “Hoe wij een balans vinden in de prikkels van een kerstdag”

  1. Ook al ben ik geen HSP, ik herken veel van jouw maniertjes om even bij te komen. Ik merk, zeker nu de meiden er bij zijn, dat ik na een dag of uitje meer tijd nodig heb om bij te komen. Dan verdraag ik geen fel licht of harde muziek, wat Sebas bijvoorbeeld juist wél aanzet om te ontprikkelen. Typisch hoe iedereen daarvoor zijn eigen manier heeft he?

    Beantwoorden
    • De tips die ik vaak deel zijn ook heel goed in te zetten als niet HSP-er om te ontprikkelen. Want of je nu wel hooggevoelig bent of niet, we zijn allemaal weleens overprikkeld. Het is inderdaad mooi en typisch om te zien hoe iedereen dat op zijn of haar manier doet. Maar dat maakt ons mensen ook mooi, want niemand is hetzelfde!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial